Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2021 11:57

Оскарження виконавчого напису нотаріуса

Адвокат

Що робити коли надійшла постанова виконавця про звернення стягнення 20 % із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів, на підставі виконавчого напису нотаріуса?

Дізнались, що відносно вас вчинено виконавчий напис, не гайте час і слідуйте наступному алгоритму дій.

По перше, необхідно запросити у роботодавця копію такої постанови, зі змісту якої стане зрозуміло, яка саме фінансова установа звернулася до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису та на яку саме суму заборгованості його вчинено.

Наступним кроком буде аналіз на предмет законності цієї постанови. У  більшості випадків громадянам взагалі не відомо, що за установа заявляє до них претензії. Інколи громадяни дійсно укладали кредитні договори, проте сума заборгованості не є безспірною, кредит або сплачено взагалі, або сума заборгованості значно нижча. Досить часто виконавчі написи нотаріуси  вчиняють поза межами строку позовної давності, що є самостійною підставою для їх скасування.

Слідуючим кроком буде збір матеріалів та звернення до суду з позовною заявою про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. Це єдиний крок, який допоможе зупинити стягнення на підставі виконавчого документу і відновити ваші права!

Оспорювати виконавчий напис можна як з підстав порушення нотаріусом процедури його вчинення, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (відсутня заборгованість, виконавчий напис вчинено поза строками позовної давності та ін.).

Слід зауважити, що звертаючись до суду з вимогою про скасування виконавчого напису потрібно навести чіткі підстави і надати докази, які дозволять суду встановити порушення і захистити ваші права.

Отже, дізнавшись про  постанову виконавця не ведіть жодних перемовин з приватним нотаріусом, виконавцем чи фінансовою установою намагаючись самостійно врегулювати це питання, оскільки  за період доки не буде скасовано виконавчий напис з вашого доходу буде відраховано кошти, для повернення яких в послідуючому доведеться докласти значних зусиль.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]