Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.05.2024 02:09

ТЦК та СП: обмеження права керування авто, конституційність?

Адвокат, доктор юридичних наук

Неконституційність обмеження права людини на керування транспортним засобом під час дії воєнного стану

У зв’язку з внесенням змін до чинного Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у разі неявки військовозобов’язаного до ТЦК та СП можуть обмежити право людини на керування транспортним засобом.

Питання: Чи відповідає таке обмеження вимогам Конституції України навіть під час дії воєнного стану ? 

Відповідно до частини 3 ст. 22 Конституції України при прийнятті нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Диспозиція ч. 2 ст.64 Конституції України вказує, що права передбачені частиною 3 ст. 22 Конституції України можуть бути обмежені під час дії воєнного стану.  Однак,  таке обмеження не може бути свавільним.

У ч. 2 ст.64 Конституції України визначено мінімальний перелік прав і свобод, які гарантовано не можуть бути обмежені за будь-яких обставин. Натомість перелік інших прав і свобод, які  не вказані в ч.2 статті 64 Конституції України і які  можуть бути обмежені, відповідно до пункту 5 частини 1 ст.6 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» визначаються в Указі Президента України «Про введення  воєнного стану в Україні».

В указі Президента України про введення воєнного стану зазначаються вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку з введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Змістовний аналіз Указу  Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 №64/2022 (затверджено ЗУ № 2102-9 від 24.02.2022) вказує про те, що наразі діє обмеження прав і свобод людини і громадянина за статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України. Водночас в даному Указі не міститься навіть згадки про обмеження прав і свобод людини і громадянина передбачених ч.3 ст.22 Конституції України.

А що це значить ?

Що імперативні приписи норм прямої дії ч.3 ст.22 Основного Закону України найвищої юридичної сили - Конституції України діють навіть під час воєнного стану.  Відтак, внесення змін до чинного Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»  щодо обмеження права керування транспортним засобом громадянина України у разі неявки в ТЦК та СП не відповідає і знаходиться в безпосередній суперечності до приписів ч.3 ст.22 Конституції України.  Колізія.

Пане Президенте,  що у нас з якістю юстиції в Україні ?

Таких невідповідностей, що суперечать Конституції України: безліч. Особливо щодо питань Мобілізації, хворих громадян України, громадян з інвалідністю тощо.  Готуємо правовий висновок і будемо вимагати від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звертатись до Конституційного Суду України з поданням щодо невідповідностей внесених змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» на відповідність діючої в умовах воєнного стану ч.3 ст.22 Конституції України.

Щодо зловживань відступом за Міжнародним пактом про громадянські і політичні права: є великі питання. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи