Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2023 00:30

Гарантії правової допомоги водіям під час розгляду адмін.справи : інспектор зобов'язаний

Адвокат, доктор юридичних наук

Якщо водій під час розгляду справи про адміністративне правопорушення виявив бажання скористатись правовою допомогою - інспектор зобов'язаний вжити заходи щодо надання такої можливості

Отримання правової допомоги особою, яка притягається до адміністративної відповідальності є гарантією і дотриманням інспектором порядку  розгляду справи про адміністративне правопорушення водія. 

Згідно зі статтею 268 КУпАП особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право, зокрема, при розгляді справи користуватися юридичною допомогою фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, адвоката.

Відповідно до частини другої статті 271 КУпАП інтереси  потерпілого може представляти представник - адвокат, інший фахівець у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

У випадку, якщо інспектором патрульної поліції не вжито жодних дій щодо надання водію можливості реалізувати своє право на отримання правової допомоги, і водієві відмовлено у можливості скористатись послугами фахівця в галузі права та/або адвоката інспектор патрульної поліції  порушує його права і відповідно порушує порядок розгляду справи про адміністративне правопорушення, що є підставою для скасування штрафу в судовому порядку. 

Аналогічна правова позиція викладена у висновках Верховного Суду у судовій справі № 640/16220/16-а. 

Судом було встановлено, що під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, водій виявив бажання скористатись правовою допомогою. Однак, інспектором патрульної поліції не вжито жодних дій щодо надання водію можливості реалізувати своє право на отримання правової допомоги.

3 урахуванням зазначеного, Верховний суд зробив висновок, що відмовляючи водієві у можливості скористатись послугами фахівця в галузі права, адвоката інспектор порушує його права і відповідно порушує порядок розгляду справи про адміністративне правопорушення, що є підставою для скасування штрафу.

Резюмуємо: згідно з висновком Верховного суду, інспектор патрульної поліції на прохання водія повинен забезпечити йому право на присутність при розгляді справи адвоката чи юриста.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]