Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2021 08:56

Вища рада правосуддя й правосвідомість її членів

Cуддя Октябрського районного суду міста Полтави, лауреат міжнародної відзнаки Blueprint for Free Speech

Одним зі своїх блогів я дестабілізувала конституційний орган, порушила закони, мораль, устої демократії… Чи адекватно ВРП реагує на критику? Чи всі її члени демонструють високу правову культуру?

Вища рада правосуддя й правосвідомість її членів
Заява ВРП

10 лютого на сайті ВРП з’явилася офіційна заява – реакція на публікації, котрі, як сказано, «містять безпідставні звинувачення Дисциплінарних палат та членів Вищої ради правосуддя в необ’єктивності та упередженості під час прийняття рішень в дисциплінарних справах щодо суддів».

Спростовувала ВРП два тексти, опубліковані на порталі Liga.net:

Я й не думала, що сила слова може виявитися настільки значною. Але заява ВРП виключає сумніви – наші тексти ...дестабілізували цілий конституційний орган (сподіваюся, хоч ненадовго).

Вищий орган суддівського врядування висловлювався категорично. Закликав громадськість і представників ЗМІ не реагувати на подібні публікації. Запевняв, що діє виключно в межах чинного законодавства.

Водночас засудив «розповсюдження гучних та безпідставних заяв, опублікування завідомо неправдивих та провокаційних матеріалів, метою яких є дезінформація громадськості та підрив авторитету правосуддя. Такі дії суперечать нормам законодавства, моралі та основним принципам демократії».

Підрив авторитету правосуддя для судді є істотним дисциплінарним проступком, карою за який має бути звільнення з посади (відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Тож у мене закономірно виникає запитання: наскільки обмірковано та відповідально ВРП формулює закиди на адресу своїх опонентів?

Тим більше, що заява містить ще й такий пасаж: «подібні публікації дестабілізують та дискредитують конституційний орган, що може розцінюватись як втручання у його діяльність та тиск на членів ВРП».

А це вже кримінал.

Частина 1 ст. 344 КК України (втручання у діяльність державного діяча) передбачає відповідальність за незаконний вплив у будь-якій формі на Голову чи члена Вищої ради правосуддя.

Карається штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років, або позбавленням волі на той самий строк.

То що, мені слід готуватися до звільнення, а обом нам із Вадимом Вальком – до загрози кримінального переслідування?

 

До основоположних принципів демократії належить право кожного брати участь у дискусіях на суспільно-значимі теми, висловлювати свої міркування, виступати з критичними зауваженнями, інформувати громадськість про недоліки в діяльності тих чи інших державних інституцій.

Називається це свободою слова.

Судова сфера не становить виняток.

 

У рішенні від 15 жовтня 2020 року в справі «Guz v. Poland» (заява № 965/12) Європейський суд з прав людини зазначив: «обмеження висловлювань, що складають суспільний інтерес, є неприпустимими».

Пан Ремігіуш Ґуз – теж суддя, із Польщі. У власній країні за критику його визнали винним у підриві суддівського авторитету.

Натомість Страсбург постановив, що мало місце порушення свободи висловлювань заявника. Розгорнуто ЄСПЛ сформулював свою позицію так: «Хоча захист судової системи від шкідливих безпідставних звинувачень може бути необхідний, це не може виявлятися у забороні критикувати інших суддів шляхом висловлення своїх поглядів у вигляді оцінкових суджень, які мають серйозне фактичне підґрунтя, щодо питань, що становлять суспільний інтерес та є пов’язаними із функціонування судової системи, або у забороні будь-якої критики останньої».

 

У більш відомому членам ВРП рішенні від 26 лютого 2009 в справі «Kudeshkina v. Russian Federation» (заява № 29492/05) ЄСПЛ теж констатував порушення ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. А також нагадав «про «охолоджуючий ефект», який страх покарання справляє на здійснення свободи висловлювання думки […] Цей ефект, що згубно впливає на суспільство в цілому, одночасно є чинником, який стосується співмірності, а отже обґрунтованості санкцій, застосовних щодо Заявника, котра […] була безсумнівно вправі привернути увагу суспільства до даної теми».

Ольга Кудєшкіна – суддя з Москви, притягнута до відповідальності за критику судової влади Росії. Застосоване до неї дисциплінарне стягнення ЄСПЛ розцінив як непомірно суворе, і до того ж «здатне справити «охолоджуючий ефект» на суддів, бажаючих взяти участь у суспільній дискусії про ефективність судових органів».

 

Доречно згадати й Висновок Консультативної ради європейських суддів № 21 (Загреб, 9 листопада 2018 року) «Запобігання корупції серед суддів», в якому цю саму корупцію названо «однією з головних загроз суспільству та функціонуванню демократичної держави. Вона підриває суддівську доброчесність, яка є основоположним принципом верховенства права та основною цінністю Ради Європи».

З-поміж факторів, що призводять до корупції серед суддів, КРЄС називає брак прозорості, спричинений перешкоджанням доступу до інформації, що стосується судової системи: «Є чіткі докази того, що судова система з (традиційно) високим ступенем прозорості та доброчесності є найкращою гарантією проти корупції».

Відкритість суспільних інституцій, їх доступність зовнішній та внутрішній критиці є запоруками розвитку. І навпаки, панічне реагування на оприлюднення недоліків – ознака стагнації, загнивання, виродження системи.

КРЄС наголошує: «Кожен суддя несе персональну відповідальність не тільки за свою поведінку, але і за судову владу в цілому».

І підкреслює, що «судді беруть на себе відповідальність за доброчесність судової системи, та не повинні турбуватись за свою кар’єру у майбутньому, незалежно від того, чи було доведено, що їх занепокоєння обґрунтовані чи ні».

 

Принциповою позицією Консультативної ради європейських суддів є те, що «Найважливішим заходом для запобігання корупції серед суддів є розробка та формування справжньої культури суддівської доброчесності».

А от із цим, як переконана не лише я, у частини членів ВРП істотні проблеми. Не даремно ж вони пручаються та відтягують запуск спеціальної комісії, котра за вирішальної участі міжнародних експертів перевірить нинішній склад конституційного органу на дотримання вимог доброчесності та етики у власній поведінці.

Між тим, і суспільство, і закордонні партнери України зачекалися створення «чистилища» для «суду над суддями», яке вказало б недобросовісним його членам на вихід.

Невід’ємним елементом доброчесності судді є його висока правосвідомість. Проте, чи можна говорити про неї, якщо у тій же заяві ВРП від 10 лютого наочно проступає упередженість проти певних суддів. Безпосередньо в цьому випадку – проти суддів Вищого антикорупційного суду.

Вища рада правосуддя й правосвідомість її членів
Виклик судді Михайленко

Наразі суддя ВАКС Віра Михайленко, про яку йшлося в моєму блозі, оскаржує до Вищої ради правосуддя рішення Другої Дисциплінарної палати про притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

Засідання ВРП з розгляду цього питання призначене на 23 лютого, а за два тижні до нього «суд над суддями» у своїй колективній заяві публічно й безапеляційно заявив: Віра Михайленко винна.

Вища рада правосуддя й правосвідомість її членів
Заява ВРП, фрагмент 2

Презумпція невинуватості, кажете?

 

З відсутністю у деяких членів ВРП такої чесноти як висока правосвідомість я зіштовхнулася особисто.

6 лютого 2020 року при розгляді Вищою радою правосуддя моєї скарги на рішення Третьої Дисциплінарної палати Павло Гречківський, доповідач у моїй справі, наполягав, що я покарана заслужено і вимагав підтвердити накладене на мене стягнення. Хоча воно фактично вже було скасоване Великою Палатою Верховного Суду.

 

Про подібне пише й суддя у відставці Віктор Фомін: «Дисциплінарні палати ВРП намагаються перебрати на себе повноваження апеляційної або касаційної інстанцій, при цьому на свій розсуд тлумачити норми діючого законодавства, що не входить до компетенції ВРП».

Вища рада правосуддя й правосвідомість її членів
Коментар судді Фоміна

Суддя Фомін, виконуючи обов’язки слідчого судді Солом’янського суду Києва, багатьом високопосадовцям дошкулив, зокрема й деяким суддям ОАСК, з числа «недоторканих» для ВРП.

Оголошена йому догана теж була скасована Великою Палатою Верховного Суду, оскільки слідчий суддя Фомін діяв у межах своєї компетенції та ухвалив законне рішення.

Але під час повторного розгляду дисциплінарного провадження доповідач у його справі, член ВРП Володимир Говоруха, наполягав на притягнені судді до відповідальності за начебто порушення закону.

Нехтуючи висновками Верховного Суду про відсутність підстав для покарання судді.

 

«Судове рішення є обов’язковим до виконання», – цитую ст. 129 Конституції України.

Чи членам конституційного органу Основний Закон України – не указ?

 

Погрози суддям за критику, заклики до решти членів ВРП не виконувати рішення найвищої судової інстанції, порушення принципу єдиного статусу суддів, подвійні стандарти у ставленні до суддів «своїх» та суддів, які «заважають нам жити», з погано приховуваною упередженістю до останніх (список можна продовжувати).

Що це?

Невігластво, низька правова культура окремих членів ВРП чи свідоме нехтування законами, починаючи з головного – Конституції?

Таке враження, що дехто почуває себе богом.

Сподіваюсь, Етична комісія, котра вже невдовзі має бути створена, дасть належну оцінку й такій поведінці зазначених вище діячів.

Як і решти членів дестабілізованого органу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи