Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.01.2022 09:15

"Продуктові картки" повертають Україну в часи СРСР

Народна депутатка Верховної ради України IX скликання

Поради щодо введення продуктових карток нагадують методи планової економіки Радянського Союзу.

Нинішні ціни на газ для виробників харчів в Україні виявились непосильними. Дедалі більше підприємств готуються до згортання чи зупинки виробництва, що без сумнів призведе до спустошення полиць у магазинах та зростання вартості харчів.

Прогнози не надто втішні - ціни на основні продукти харчування зростуть щонайменше на 20%. Це оптимістично. Щоб стримати ситуацію уряд вводить обмеження націнки на газ українського видобутку. Але цього очевидно замало, адже більшість блакитного палива Україна імпортує по ринкових цінах, які нині на максимальних значеннях. Тож потрібно шукати й інші, більш комплексні рішення.

І ось на фоні цього з'являється інформація, про можливе введення в Україні так званих "продуктових карток". Покоління СРСР добре знає, що це таке. Нічого хорошого у цьому контексті чомусь на думку не приходить.

Навіть дивно, чому такі архаїчні моделі дехто подає як прогресивні методи турботи про людей. Замість того, щоб впроваджувати економічні та податкові стимули для бізнесу притаманні для ринкових економік, ми оглядаємось на минуле.

Як приклад, у ЄС з другого півріччя 2022 року запрацює нульова ставка ПДВ для усіх продуктів харчування, фруктів і овочів. Цим же шляхом мав би піти і український уряд. Адже це дозволить з однієї сторони стримати зростання собівартості продукції, з іншої - поставить наших експортерів у рівні умови з європейськими виробниками.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]