Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.10.2019 20:14

Розблокування податкової накладної: як виконати?

Адвокат та керуючий партнер Shokh & partners law company

Що робити для розблокування ПН/РК та успішного виконання рішення суду про розблокування - читайте в статті.

Вже другий рік поспіль  блокування ПН/РК є «болючою темою» для суб’єктів господарювання. Адміністративне оскарження таких рішень податківців є не дієвим засобом, тому, як правило, всі намагаються звернутись одразу ж до суду. І, навіть отримавши таке бажане рішення суду про «розблокування», підприємці не досягають бажаного результату. Чому? Давайте розбиратися.

Рішення суду набирає законної сили через 30 днів, з моменту його ухвалення, якщо не подана апеляційна скарга (ст. 255 КАС України). Якщо подана - одразу ж після ухвалення рішення апеляційним судом.

Відповідно до п. 28 «Порядку зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН», затвердженого ПКМУ від 21.02.2018 р. # 117, ПН/РК має бути зреєстрована у день набрання законної сили рішення суду про відповідну реєстрацію.

Тобто, така реєстрація податківцями має бути здійснена автоматично, згідно до вказаного Порядку # 117.

Але, звертаю увагу, що в ДПС відсутні будь-які інформаційні бази, за якими автоматично оновлюються дані про набрання законної сили рішення суду по тій чи іншій справі. В ручному режимі це робити нереально, тому, навіть якщо податківці сумлінно і хочуть виконати рішення суду, фізично це є дуже ускладненим. Тому, рекомендую, після набрання законної сили рішенням суду, надішліть завірену судом копію із відповідним листом-зверненням до податкового органу, який зобов’язано виконати таке рішення, щодо необхідності провести реєстрацію ПН/РК. Так, це незручно суб’єкту господарювання, але процес не є автоматично налагодженим, нажаль. 

У разі ігнорування таких "послань", слід звертатися до державних/приватних виконавців.

Слід зауважити, що повторно подавати ПН/РК на реєстрацію не треба і ця помилка бухгалтерів іноді призводить до «паралізування» процесу реєстрації і «задвоювання» ПН/РК.

Далі, згідно до п. 20 «Порядку ЄРПН», затвердженого ПКМУ від  29.12.2010 р. # 1246, у разі надходження в ДПС рішення суду про реєстрацію ПН/РК, яке набрало законної сили, такі ПН/РК реєструються після проведення перевірок, передбачених п. 12 Порядку (крім абзацу десятого) або їх реєстрація скасовується.

Тобто, ПН/РК, відмову в реєстрації якої суб’єкт господарювання вдало оскаржив, знову перевірятиметься на наявність ліміту реєстрації. 

Якщо ліміту не вистачає, реєстрація може відбутися за рахунок показника ∑Перевищ (якщо розблокована ПН/РК уже встигла сформувати показник ∑Перевищ).

Якщо ж ліміту не вистачає і за рахунок показника ∑Перевищ реєстрація ПН теж не проходить, ПН перебуватиме в статусі «Очікується реєстрація».

Якщо відсутній ліміт та показник ∑Перевищ не сформований, то в реєстрації ПН/РК буде повторно відмовлено.

Тому, перед початком процесу виконання рішення суду, суб’єкту господарювання слід не тільки звернутися до ДПС письмово, а і перевірити свої показники ліміту та ∑Перевищ, і в разі необхідності їх «відкоригувати», щоб не отримати другу відмову, результативність оскарження якої буде зведена до нуля. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]