Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2023 13:01

Чи дає право затримати особу постанова слідчого про оголошення розшуку?

Адвокат. Керуючий партнер Адвокатської фірми "Столичний адвокат"

Для затримання особи при оголошенні її в розшук треба спочатку отримати ухвалу суду (слідчого судді) про дозвіл на таке затримання

Постанова слідчого (прокурора) про оголошення розшуку підозрюваного, яка була винесена в порядку ст. 281 КПК України, НЕ ДАЄ їм права на затримання особи, якщо при цьому відсутні підстави, передбачені у статтях 207, 208 КПК України.

Для затримання особи у цьому випадку (наявності вказаної постанови про розшук) ще обовʼязково треба отримати ухвалу слідчого судді про дозвіл на затримання з метою приводу (згідно ст. 190 КПК України).

Як альтернативний і трішки інший варіант - треба отримати ухвалу слідчого судді (суду) про здійснення приводу, що передбачена ч. 3 ст. 142 та ч. 3 ст. 187 КПК України.

Також, слід зазначити, що згідно з положеннями розділу IX-1 КПК України у звʼязку із введенням в нашій країні воєнного стану, в рамках кримінального процесу запроваджується особливий режим кримінального провадження в умовах воєнного стану  

Так, відповідно до п.6 ч.1 ст.615 КПК України в період дії воєнного стану у випадку, коли виникли обґрунтовані обставиниякі дають підстави вважатищо можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особипідозрюваної у вчиненні злочину, - уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді (суду) затримати таку особу. Причому, навіть за відсутності підстав, зазначених в ст.ст. 208, 207 КПК України. Строк затримання особи у цьому випадку (передбаченому п.6 ч.1 ст.615 КПКбез ухвали слідчого судді не може перевищувати строквизначений статтею 211 КПК України (тобто - 72 годин з моменту затримання, який визначається згідно з вимогами ст. 209 КПК України). При цьому, в період дії воєнного стану можуть бути застовані правила, викладені  нижче.

Якщо в умовах воєнного стану відсутня об'єктивна можливість доставити затриману особу до слідчого судді (суду) у строкпередбачений статтею 211 КПК Українирозгляд клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу здійснюється із застосуванням доступних технічних засобів відеозв'язку з метою забезпечення дистанційної участі затриманої особи.

Якщо затриману особу неможливо доставити до слідчого судді (суду) у строкпередбачений статтею 211 КПК Українидля розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу або забезпечити її дистанційну участь під час розгляду відповідного клопотаннятака особа негайно звільняється.

В іншому випадку, крім тих, що вказані тут вище, - затримання та/або привід в рамках кримінального процесу будуть НЕЗАКОННИМИ і такими, що можуть складати склад злочину, передбаченого ст. 371 КК України («Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою»). Вказана стаття Кримінального кодексу України передбачає покарання - до 10 років позбавлення волі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]