Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2010 11:36

Чи може адвокат працювати за трудовим наймом?

Партнер, адвокат, патентний повірений

Мої витання. Мабуть когось зацікавить ця замітка.

Ілля Костін, Старший партнер Юридичної компанії «Правовий Альянс»

  Коментар для Правового тижня:

  1. Чи може адвокат працювати за трудовим наймом? 

  На мою думку так. Поясню. Адвокат - це така професія, яка зовсім не схожа на інші. Якщо не брати до уваги процесуальний статус адвоката, передбачений законодавством, а проаналізувати тільки узагальнено суспільний статус цієї професії, то можна дійти висновку, що адвокат  - це міст між державою та суспільством. Держава існує завдяки законам, суспільство створює та використовує свої суспільні «закони». Розв’язання цієї діалектичної задачі й є основним завданням адвоката.

  Тож чому адвокат не повинен бути у трудових відносинах с роботодавцем, якому необхідна його допомога? Які права адвоката можуть бути порушені роботодавцем на рівні обов’язковості (законності) їх виконання? Ніяких. Так, є неврегульовані законодавством про адвокатуру питання щодо можливості одночасного існування трудових обов’язків та обов’язків адвоката, але це не є невирішальною проблемою. Треба завжди пам’ятати - адвокатура перед усім.

  2. Що відрізняє адвоката, який працює за трудовим наймом, від «звичайного» працівника?

  Мені незручно відповідати на це запитання, тому що я ніколи не був працівником з адвокатським статусом. Але звичайно, адвокат, який працює за трудовим договором - це людина, котра може не погодитися с вимогами роботодавця щодо виконання якогось доручення, яке (доручення) може суперечити, наприклад, правилам адвокатської етиці. При цьому існує питання застосування відповідальності за порушення трудового законодавства. Але, на мою думку, суд в такому разі надасть вірну оцінку. Не може існувати в правовому полі дозвіл на порушення законодавства. Ця колізія існувати не повинна.

  3 . Як забезпечуються професійні права та незалежність адвоката, який працює за трудовим наймом?

  Ці права забезпечуються тільки адвокатом самостійно. Закон про адвокатуру не надає відповідей на ці запитання. Роботодавець повинен чітко розуміти, що він наймає на роботу людину зі спеціальним процесуальним статусом. Цей статус дає можливість на існування спеціальних прав у цієї людини, крім того, часто роботодавець наймає робітника саме «за існування прав», які надаються йому завдяки приналежності до адвокатури. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]