Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2022 13:08

Війна та бізнес

Психолог, генеральний директор Європейської Школи Психології

Погляд практикуючого психолога на те, як продовжувати жити бізнесу у воєнний час.

Війна це не лише смерть, людські трагедії та руйнування. Це ще й величезні економічні втрати, крах бізнесу та безліч порушених бізнес-процесів, зв'язків та цілих екосистем. Бізнес виявляється схильним до руйнівного ефекту війни не менш ніж людські долі, житлові будинки, об'єкти критичної інфраструктури або транспортна система країни.

Крім суто фізичного та економічного впливу, бізнес схильний до глибокої психологічної трансформації. І хоч, на перший погляд, зміни не такі очевидні, але вони дуже впливають на життєздатність компанії – її загальний стан, життєдіяльність та результати, її стратегію та розвиток.

Війна неминуче відбивається на психіці власника та кожного співробітника в компанії. Вона швидко і неминуче змінює сприйняття людей, їхню свідомість – те, як вони думають, обробляють інформацію, які можливості бачать, які вибори здійснюють. Таким чином, війна проникає в будь-яку компанію через психічні процеси кожного учасника команди, хочемо ми цього чи ні. І в цей момент, так чи інакше, у компанії все починає змінюватися, перебудовуватись, перетворюватися, розхитуватися.

Військове мислення

Руйнуються зв'язки та підвалини, змінюються взаємини, йдуть ключові співробітники, зникають постачальники, вичерпується потік клієнтів. Все це відбувається в момент переважання так званого військового мислення – гіпертрофованого чорно-білого сприйняття реальності, пов'язаного з реакцією нашої психіки на кризову ситуацію. Йому властиві три основні стани: жертва, агресор, рятувальник. Саме в цих ролях найчастіше починає діяти людина у критичних ситуаціях – причому це стосується як рядових співробітників, так і топ-менеджменту та власників компанії.

У такому стані часто повністю зникають напівтони та різні стійкі моделі сприйняття, а також звичні алгоритми прийняття рішень. І, часто, приміривши на себе одну з цих трьох ролей на самому початку такої кризи, потім дуже важко вийти на звичну модель поведінки і систему сприйняття реальності, що змінилася. У цій ситуації бізнесу, як і багатьом індивідуумам, потрібна психологічна допомога.

Причому не лише в контексті, як зберегти бізнес і перезібратися, або банально вижити, а й як досягти в цій ситуації якісного зростання. І варіантів такої допомоги не так багато. Адже, по суті, ефективно вирішити цю проблему можна або через зміну мислення власника або перших осіб компанії, або через роботу з корпоративним мисленням – зі свідомістю компанії або її колективним несвідомим.

Адже що таке війна за своєю формою та змістом? Насамперед, це руйнування зовнішніх форм при незмінності внутрішньої суті. Це однаково стосується як конкретних людей і цілих націй, так і окремих бізнесів та їх ключових складових. Причому сама ця руйнація зовнішніх форм відбувається постійно – навіть у мирний час. Основні засоби зношуються, продукти перестають бути актуальними та затребуваними, ключові співробітники звільняються. Просто швидкість такої руйнації для нас у мирний час звична, а під час війни все відбувається набагато швидше і трагічніше.

Суть бізнесу чи його самість

Так, завод може бути повністю знищено, склад спалено, місто зруйновано. Це і є руйнування зовнішніх форм. Але суть то у всіх цих випадках залишається незмінною – завод лише матеріальна частина бізнесу, склад теж лише його складова частина, а бізнес у цілому це, перш за все, його власник, його команда – його дух, його суть. Його самість – головна суть! І ця суть залишається незмінною. Так, можливо, травмованою. З високою ймовірністю трансформованою. Але при цьому її не можна знищити. І у цьому його сила. Як і сила духу нації, патріотизм і героїзм народу, або незрозуміла, на перший погляд, самопожертва його героїв.

Головне завдання психолога у цьому кризовому процесі – це возз'єднання людини чи бізнесу зі своєю суттю. І коли це відбувається, будь-які зруйновані форми відтворюються. Причому у сучасному світі – досить швидко. Адже будь-який бізнес – це енергія, ідеї, зусилля, досвід його творця та всієї його команди. Робота з власником та колективним підсвідомим компанії в даному випадку дозволяє не просто пов'язувати систему із суттю.

Адже що відбувається із людською психікою в момент кризи чи, у нашому випадку, війни? Наша психіка включає цілком природну кризову модель: «бий, біжи, завмри». Відповідно люди або йдуть у депресії та інші захисні стани, що абсолютно не сприяє функціонуванню або розвитку бізнесу. Або починають гіперактивну діяльність щоб відволіктися, відновитися, вижити, перезапуститися.

Але, як це не дивно – це теж програшна стратегія. Вона запускає такі собі «щурині біги», які у кращому випадку дозволяють компанії якось утриматися на плаву. При цьому ні про яке зростання мови тут бути не може. Саме тому під час кризи треба мати холодну голову більше думати і менше робити.

Зрозуміло, це не стосується моменту фізичного порятунку компанії під час активних бойових дій у вашому місті. Але при менш спокійній обстановці у вашому регіоні основне правило виглядає саме так. Необхідно сповільнитись і дати собі можливість спокійно подумати.

Емоційний стан власника

Загалом у цій ситуації власнику бізнесу варто приділити серйозну увагу своєму емоційному стану. І в даному випадку це зовсім не розкіш, а пряма необхідність, інакше цей стан дуже швидко вплине на стан вашої компанії. Тут кожному власнику варто індивідуально замислитися над тим, що наводить чи повертає особисто їх у нормальний емоційний стан. Для когось це спорт чи малювання, для когось йога чи медитації, а для когось секс.

Хтось уже може знати, що йому допомагає в таких ситуаціях робота з психологом. Потрібно шукати цей свій шлях повернення в нормальний емоційний стан, так як це найважливіше, що ви можете зробити для свого бізнесу в цій ситуації. Причому це може бути як суто індивідуальний процес самостійний або за допомогою фахівців, так і колективний із залученням топів і навіть усієї команди.

Причому фокус цього процесу обмірковування має бути зосереджений не на звичному «що робити?», а на кризовому – «навіщо?» Це якраз і є питання про суть компанії. Тут потрібно чесно відповісти на запитання «хто ми як компанія?», «хто наші партнери?», «хто наші клієнти?», «з ким ми хочемо працювати?» – Не можемо або повинні, а саме ХОЧЕМО. Відповісти питанням: «які ми хочемо з ними створювати відносини»? І потім, проаналізувавши все – відповісти на найголовніше питання: «НАВІЩО і який у цьому сенс?»

І тут варто відзначити, що компанія зі змістом і власник, що чітко усвідомлює її суть, це вже історія навіть не на 100% про гроші. Такі компанії часто переживають своїх творців і залишають свою «вм'ятину у всесвіті». Саме в процесі такого обговорення дуже швидко надходить зовсім інша енергія. Люди просто на очах зі страху та переживань починають перемикатися на формування загальної картинки майбутнього, яку вони чітко бачать та підтримують, що дуже важливо за таких умов.

Саме з цього бачення загальної картинки, як правило, відкриваються обрії зовсім інших можливостей для дій прямо тут і зараз. І тільки при успішному результаті цього процесу війна може перетворитися з руйнівника вашого бізнесу на якийсь драйвер оновлення, трансформації, зростання і руху вперед.

Людський капітал

І тут варто згадати ще один важливий момент – це модель взаємодії компанії та співробітників під час війни. У цьому плані війна теж ускладнює і руйнує, а й створює певний простір у розвиток компанії. Під час війни це доступно лише тим компаніям, де кожен співробітник залучений до процесів та має можливість творчо розвиватися. Не в сенсі, писати вірші та знімати короткометражки, а в контексті більш вільного особистого розвитку та знаходження нових підходів та методів у бізнесі.

Тільки глибоко залучений співробітник починає працювати на ідею і з цієї залучення народжується його креативність. Саме в цей момент і відбувається зв'язка кожного окремого співробітника, а потім бізнесу в цілому з його суттю. І саме у цей момент бізнес починає йти своїм унікальним шляхом, а не шляхом бездумних повторень, копіювання та рутинної одноманітності.

Людина – співробітник, керівник, власник – і бізнес загалом починають розуміти, куди їм рухатися. Причому це розуміння надходить зсередини. Тільки тоді бізнес стає унікальним, автентичним, самовиразним – оригіналом, а чи не копією чи підробкою.

На разі війна може бути лише сильним тригером роз'єднаності бізнесу зі своєю суттю. Як, втім, і стрес, криза та вигоряння для людини переважно є лише наслідком її нерозуміння чи неуваги до своєї внутрішньої сутності.

Адже війна руйнує буквальний світ життя, людей, будинки, заводи. При цьому абстрактний світ – думки, ідеї, цінності та суті – їй недоступний. І саме тому під час війни значення та розуміння цінностей абстрактного світу стають набагато важливішими, перетворюючись на надійну опору бізнесу.

Так як у ці лихоліття практично все в буквальному світі стає тендітним і вразливим і може впасти в будь-який момент. І лише в абстрактному світі бізнес не руйнується – він цілий і неушкоджений. І саме звідти він здатний відтворюватися багато разів на світ реальний.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]