Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2016 12:07

У Житомирі мер з більшістю заборонив депутатам виступати на сесії

Журналіст, телеведуча

21 липня в Житомирській раді відбулася безпрецедентна сесія. З 38 депутатів 23 проголосували «за» продовження голосування питань сесії без обговорень та пропозицій.

В знак протесту я з колегою вийшли до трибуни та наголосили на незаконності такого рішення, але провладна більшість, не зважаючи на переконання колег, продовжила голосувати проекти рішень.

Таким чином 13 із 38 депутатів покинули скандальну сесію ради. В той час, як провладні медіа розтранслювали це, як «політичні амбіції, невміння працювати, бажання попіаритись».

Враховуючи вище сказане, я як депутат – журналіст-розслідувач газети "20хвилин" в минулому, не можу стояти осторонь «придушення» свободи слова та думки.

Інформую українську спільноту, що вчора в Житомирі відбулася узурпація влади.

Такі дії відбулися в результаті явної неповаги до громадян та правового нігілізму, так як попри статті «Закону України про статус депутатів місцевих рад» ( а саме ст.19) про те, що депутат має право "виступати з обґрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки; офіційно представляти виборців у відповідній раді та її органах; вносити пропозиції і зауваження до порядку денного засідань ради та її органів, порядку розгляду обговорюваних питань та їх суті; брати участь у дебатах, звертатися із запитами, ставити запитання доповідачам, співдоповідачам, головуючому на засіданні; вносити пропозиції про заслуховування на пленарному засіданні ради звіту чи інформації будь-якого органу або посадової особи, підзвітних чи підконтрольних раді, а також з питань, що віднесені до компетенції ради, інших органів і посадових осіб, які діють на її території» відбулося таке скандальне голосування.

А також попри Регламент Житомирської міської ради, а саме статті 29, 30 пункт 4, зокрема, що «депутат має право виступати з одного і того ж питання не більше двох разів на одному пленарному засіданні», 31, 32 в пункті 3, зокрема, що « кожна депутатська група чи фракція має гарантоване право на виступ», 33, 34, зокрема пункт 3, що «депутат може виступити на пленарному засіданні з того самого питання чи пропозиції, які будуть ставитися на голосування не більше двох разів» та інші.

Я щиро вболіваю за демократію в нашій країні, і за владу, яка прийшла після Майдану. Але я точно вчора переконалася, що гарна влада - не та, яка дбає про людей, а та, яку гарно контролює громада.

Можу зробити кілька невтішних висновків, чому таке відбулося. Перш за все, мені здається, що влада добре пам’ятає, як була в опозиції, і як розхитувала колишнє крісло мера. А отже, занепокоєна, що така участь може чекати на неї.

По-друге, в Житомирі влада зміцнилася за рахунок закриття шкурних питань деяких депутатів, а отже відчула свою «недоторканість» та «сакральність».

По-третє, влада забула, що рішення, які вона «наголосувала» в такий спосіб, можуть тепер бути оскаржені в суді.

І на останок, 21 липня влада Житомира показала себе у всій своїй сутності, цинізмі та неповазі до Законів України та її народу. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]