Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.08.2019 14:20

Фінансовий директор на виробничому підприємстві

Експерт з економічних питань, практик

У Вас фінансовий директор відповідає за всю фінансову і економічну діяльність підприємства? А чи ефективно і доцільно це? Є варіанти, особливо, якщо це стосується виробничих підприємств.

Посада фінансового директора є досить поширена і затребувана в наш час. На сайтах пошуку роботи досить часто можна зустріти таку вакансію.

В той же час втратили свої позиції по значимості такі посади як головний бухгалтер та головний економіст. Вакансії на посаду головного економіста наразі зустрічаються лише у банківській сфері, а головний бухгалтер разом зі своїм відділом у більшості підприємств потрапив у підпорядкування фінансового директора.

Спектр основних функцій по вакансії фінансового директора досить широкий.

Коли на очі потрапляють такі вакансії, завжди виникає питання: чому на фінансового директора покладають обов’язки, які не відносяться до його сфери діяльності, адже навчався фінансист управляти грошовими коштами, бухгалтер – вести облік, а економіст – розробляти системи бюджетування, контролювати виконання бюджету, вести періодичну й управлінську звітність.

При цьому економісти залишаються без роботи, а фінансистів наділяють  не властивими їм функціями.

Підприємства, які займаються лише торгівлею, дійсно можуть покладати  усі перелічені обов’язки на фінансового директора, у них все простіше і пов’язано з обігом коштів.  Але якщо мова йде про виробниче підприємство, то фінансовому директору однозначно складно  і навряд вдасться ефективно поєднувати  виконання цих функцій.  Фінансист управляє рухом грошових коштів, а вони потребують постійної уваги  і не дуже дозволяють відволікатися на щось інше. Крім того, часто трапляється, що фінансисти ефективність роботи визначають  тільки за рухом коштів, що неприпустимо там, де є виробництво.

Для виробничого підприємства більш ефективним буде покласти обов’язки з бюджетування, прогнозування, аналізу виробничої діяльності, надання управлінської звітності, тощо на іншого  керівника. Це може бути головний економіст або директор з економіки. 

Фінансовий директор керує фінансовим відділом, бухгалтерією, а директор з економіки  - економічним відділом чи відділом  контролінгу, аудиторським відділом. Функцією економічної служби є ведення управлінського обліку. Про нього багато говорять, але не завжди розуміють, хто його повинен здійснювати. Економістів, у першу чергу, цікавлять витрати (а не кошти), виробнича собівартість, очікувана ефективність на стадії виробництва, результат у цінах реалізації і від реалізації та багато іншого, що допомагає керівництву у плануванні діяльності та прийнятті ефективних управлінських рішень.

На підставі виробничих бюджетів, складених економістами, фінансовий відділ формує бюджет руху грошових коштів, контролює та аналізує його виконання, займається усіма питаннями, пов’язаними із забезпеченням та витрачанням фінансових ресурсів  підприємства. Тобто діяльність цих структур відбувається паралельно, вони тісно пов’язані між собою і при цьому кожен займається тими питаннями, які відповідають його фаху. Такий розподіл обов’язків, на моє глибоке переконання, сприяє підвищенню ефективності роботи будь-якого підприємства, особливо виробничого.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]