Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2022 15:01

Як розлучитися в суді швидко, без строку на примирення

Адвокат

Буває так, що одному з подружжя, з різних причин, розлучитися потрібно якомога швидше, а іншому, навпаки, затягнути розлучення.

У таких випадках, той з подружжя, якому не вигідне швидке розлучення, часто вдається до затягування розгляду судом справи про розлучення, в тому числі звертаючись до суду з заявою про надання строку для примирення.

Нерідко отримавши таку заяву, суд формально підходить до її розгляду та зрештою надає строк для примирення, який може становити до 6 місяців, що очевидно значно затягує розлучення.

Разом з тим, як свідчить практика судів вищих інстанцій, формальний підхід до вирішення питання про надання строку для примирення є неправильним.

Наприклад, у своїй постанові від 11.06.2019 року у справі № 605/434/18 Верховний Суд зробив висновок, що закріплена у статті 111 СК України норма є диспозитивною, оскільки суд буде вживати заходів щодо примирення подружжя лише у тому випадку, якщо це не буде суперечити моральним засадам суспільства. Тобто, у випадку виявлення обставин або фактів, під час розгляду справи, які свідчать про неможливість збереження шлюбу з позицій моралі та з позицій інтересів подружжя або їх дітей, суд повинен уникати формалізму та не надавати строку на примирення.

Отже, той з подружжя, який хоче розлучитися швидше, має заперечувати щодо надання строку для примирення, обґрунтовуючи, що примирення є неможливим, оскільки суперечитиме моральним засадам суспільства, в залежності від певних обставин.

Якщо ж суд все таки надасть строк для примирення, таку ухвалу суду можна оскаржити в апеляції. Однак подання апеляції може не бути ефективним способом вирішення такої проблеми, оскільки поки апеляційна скарга буде подана, справа надіслана до суду апеляційної інстанції, розглянута там та повернута назад до суду першої інстанції, строк на примирення вже може й спливти. При цьому, апелянту необхідно буде сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги та й існує ризик її незадоволення.

В такому разі, в залежності від обставин справи, більш ефективним способом відміни строку для примирення може бути дещо креативний спосіб подання відповідної заяви до суду першої інстанції з доказами неможливості примирення, що вже підтверджував свою ефективність у мої практиці.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]