Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2018 19:52

Як не допустити цькування вашої дитини однолітками

Адвокат

Нещодавно країну сколихнуло відео жорстокого побиття 15-річної дівчини групою інших дівчат-підлітків.

Насправді схожі історії трапляються і набувають резонансу досить часто (тільки в Україні не так давно було декілька подібних випадків), а тих, які не стають публічними, ще в рази більше.

Понад те, так званий буллінг (буллінг (від англ. Bully - хуліган, забіяка, насильник) - психологічний терор, побиття, цькування однієї людини іншою) серед дітей був завжди, чи не в кожному класі, у тій чи іншій мірі. Кожен з громадян, відтворюючи в пам’яті свої шкільні роки, може пригадати, що і в його класі відбувалось щось подібне по відношенню до деяких однокласників.

Не буду говорити про неналежне виховання батьками своїх дітей-агресорів, які здатні на жорстокі дії, подібні тим, які показані у відео. Це і так зрозуміло. Хочу сказати про інше: вважаю, що причиною буллінгу окремо взятої дитини часто буває саме неналежне виховання цієї дитини її батьками.

Як адвокат, не можу не звернутись до законодавства, а саме, до ст. 150 Сімейного кодексу України, у якій зазначено, зокрема, що батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Вважаю, що причиною буллінгу окремих дітей, частіше всього, є наявність одного з двох факторів (чи скоріше одночасна наявність обох): 1) невміння налагоджувати контакт з однолітками; 2) невміння за себе постояти.

Отже виконуючи свої обов’язки щодо піклування про фізичний, духовний та моральний розвиток дитини, батьки повинні вчасно виявити у дитини проблеми в спілкуванні з однолітками та допомогти дитині позбутися вказаної проблеми шляхом розвитку, у той чи інший спосіб, відповідних навичок спілкування.

Крім того, батьки повинні навчити дитину захищати себе, якщо їй загрожує небезпека. Адже, знову ж таки, як юрист, звертаю увагу на ст. 27 Конституції України, у якій зазначено, що кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.

Тобто кожен, в тому числі і малолітня дитина, має право себе захищати. Це природнє право кожної людини. І батьки, піклуючись про здоров’я дитини та готуючи її до самостійного життя, повинні роз’яснити дитині вказане право та, за можливості, навчити його реалізовувати.

Доросле життя буває досить жорстким, а дитячий світ, як видно з вищевказаного відео та йому подібних, буває ще жорсткішим, тому батькам необхідно звертати увагу на вказані речі при вихованні дитини і тим самим мінімізувати ризики буллінгу їхнього чада у школі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]