Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2019 10:08

Нова угода з РФ: якою буде ціна на газ у 2020-му, і як це вплине на Україну?

Засновник групи компаній "Укртепло"

Попередня домовленість з Росією про транзит газу може стати одним з вузлових моментів в нашій історії.

З одного боку, ми уникнули серйозних проблем, оскільки зупинка транзиту – це не лише мінус $3 млрд щороку, але й порожня українська ГТС і вищі ціни на газ. Це б вдарило по усім – і промисловості, і населенню. 

З іншого боку, перемога в перспективі може обернутися зрадою. Компроміс з Росією може заспокоїти українську владу. Мовляв, якщо є транзит на 5 років, а ціна на газ падає, то навіщо вкладати мільярди в енергозбереження і заміщення блакитного палива? 

Насправді, ризик, що так буде, є і він чималий. 

Чому?

Перш за все, ціна на газ справді може відчутно знизитися. За останні кілька днів блакитне паливо в Європі подешевіло на 7-8%. Якщо Україна перейде на прямі поставки з Росії, ми отримаємо ціну «європейський хаб мінус транспортування». 

В листопаді вартість імпортованого газу склала $177,38/тис. кубометрів. 

Відповідно в 2020 році цінник може впасти до $130-140 /тис. кубометрів. 

Або до 3-3,2 тис грн. 

Як тільки це станеться, від усіх, хто працює з газом, одразу вимагатимуть «знизити ціни в платіжках». В наказовому порядку. Внаслідок цього у теплопостачальних підприємств не буде ресурсів для модернізації мереж, а у споживачів – особливих мотивів для зменшення споживання. Навіщо утеплюватися, або ставити твердопаливний котел, якщо газ дешевшає? 

Через це споживання газу або залишиться на рівні останніх років (32-33 млрд кубометрів), або й збільшиться. В той же час навряд не варто очікувати зростання видобутку блакитного палива (в січні-листопаді 2019 року видобуток впав на 1,1%). Причина та сама – зниження цін. 

Виходить, здешевлення газу може спричинити сніжний ком проблем. 

Ключовий ризик – зростання споживання і зростання залежності від імпорту. Енергонезалежність може залишитися блакитною мрією, якщо жити одним днем зі згадкою про комунізм. 

В 2014 році ми отримали шокову терапію, але це хоч трохи змусило нас змінити ставлення до енергоресурсів. 

Низькі ціни на газ можуть створити ефект «теплої ванни». 

Багато хто, може вирішити, що гроза минула і можна жити по-старому. 

Але давайте не забувати, що РФ, як і раніше, не зацікавлена в сильній і незалежній Україні. І що вона робитиме все, аби ми дослухалися до вказівок з Кремля. 

Саме тому договір про транзит і нові ціни на газ варто сприймати як передишку і як додаткову можливість для того, щоб раз і назавжди відмовитися від імпорту блакитного палива. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]