Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

2023 рік приносить із собою нові тенденції у сфері HR та рекрутингу.

2023 рік приносить із собою нові тенденції у сфері HR та рекрутингу. Пандемія коронавірусу та війна в Україні прискорила цифрову трансформацію на кілька років уперед і індустрія HR революціонізується з великою швидкістю завдяки розвитку технологій.

Нові тенденції в галузі управління персоналом у 2023 році мають вирішальне значення для підтримки робочого процесу у галузі управління персоналом.

Я визначила 5 HR-тенденцій, які, як ми очікуємо, визначатимуть робочі місця у 2023 році. Деякі тенденції існують уже якийсь час, але останні події прискорили їх.

Тренд 1. Продовження гібридної та віддаленої роботи

Віддалена робота не є новинкою і останні кілька років зберігає свої позиції у списку HR-трендів. В 2023 році актуальність цього тренду буде тільки збільшуватися.

Робота вдома має безліч переваг як для компанії, так і для співробітників:

● Мобільність. Наймання нових співробітників стає дешевшим, а його швидкість – підвищується.

● Гнучкість. Виконання робочих завдань, як правило, не обмежується робочим часом.

● Економія на витратах на оренду та утримання офісу.

● Зниження витрат на оплату лікарняних. При легких захворюваннях працівник може виконувати свою роботу, не виходячи з дому.

● Можливість залучати до роботи у компанії працівників з інших міст чи країн. Ви можете наймати справжніх професіоналів незалежно від того, де вони живуть.

● Працівники, які працюють з дому, як правило, більш продуктивні. Адже віддалена робота привертає людей, здатних до самоорганізації, які вміють брати особисту відповідальність.

● Стабільна робота бізнесу в умовах війни чи локдауну.

Але не кожна професія дозволяє працювати віддалено, принаймні не повний робочий день. Таким чином, деякі роботодавці вважають за краще, щоб їхні співробітники були на місці.

Отже, керівникам доведеться шукати компроміс, який буде вигідний бізнесу та співробітникам.

Тренд 2. HR та метавсесвіт

Gartner – дослідницька та консалтингова компанія прогнозує, що до 2026 року 25% людей проводитимуть у метавсесвіті не менше однієї години на день.

Це означає, що провідні організації в цій галузі будуть використовувати 2023 як відправну точку для деяких з цих заходів, включаючи віртуальні заходи, адаптацію співробітників, ярмарки вакансій і зустрічі. Існує також потенціал використання метавсесвіту для навчання співробітників.

Та частина організацій, які почали використовувати потенціал метавсесвіту, матимуть сучасніший бренд роботодавця, більш захоплюючу взаємодію з віддаленими співробітниками і навіть зможуть підвищити продуктивність організації.

HR грає вирішальну роль, допомагаючи організації зрозуміти, як найкраще використовувати технології. Їм потрібно буде розробити нову гібридну робочу політику, щоб забезпечити здорову робочу практику метавсесвіту та навчити лідерів тому, як поводитися у цьому новому середовищі. Золоте правило завжди має бути таким: не робіть у цифровому світі нічого, чого ви не стали б робити на фізичному робочому місці.

Незважаючи на галас, ми хочемо наголосити, що метавсесвіт — це засіб для досягнення мети. Він повинен стимулювати ефективність бізнесу та досвід співробітників та не повинен відволікати від основного бізнесу.

Тренд 3. Підтримка психологічного стану працівників

Незважаючи на досягнення в галузі технологій, HR-команди повинні пам'ятати про людський чинник. Особливо це актуально в умовах війни в Україні, де співробітники потребують психологічної підтримки для продуктивної роботи. Керівникам варто хвалити своїх співробітників за те, що вони роблять, продовжуючи бути привітними та чуйними, а також звертати увагу на їхній загальний стан, щоб контролювати вигорання.

Регулярний зворотний зв'язок та визнання можуть допомогти налагодити стосунки зі співробітниками та переконатися, що вони почуваються почутими та оціненими за їх внесок. Коли співробітники відчувають, що їх цінують, це допомагає створити сильну культуру власності всередині організації.

Сьогодні організації рухаються до культури, орієнтованої людей, і роблять цю культуру пріоритетом, а не просто предметом обговорення. Компанії з гарною корпоративною культурою залучають співробітників, які працюють із задоволенням та відчувають єднання з компанією. Так вони стають «амбасадорами» своєї компанії, підвищуючи її репутацію та залучаючи висококваліфікованих кадрів.

Тренд 4. Штучний інтелект у підборі персоналу

У 2023 році світ покладатиметься на технології більше, ніж будь-коли. Цього року ця тенденція тільки зростатиме, і компанії впроваджуватимуть передові технології та інструменти на основі штучного інтелекту.

Рекрутери автоматизують стомлюючі та повторювані завдання. Це дасть їм більше часу, щоб зосередитись на значних елементах найму. Компанії будуть використовувати його для пошуку кандидатів, аналізу резюме та реєстрації кандидатів з більшою легкістю і точністю. Незважаючи на те, що 17% організацій використовують штучний інтелект у своїх функціях управління персоналом, ще 30% використовуватимуть його до 2023 року.

Тренд 5. Постійне навчання та розвиток співробітників

Знання ведуть до особистого та професійного вдосконалення, що також є перевагою для компаній. Тому одним із основних HR-трендів у 2023 році є навчання. Організації будуть інвестувати в нього, надаючи співробітникам нові навички, розвиток та великі шанси на досягнення вищих рівнів.

Фахівці, які відповідають за підбір персоналу, знають, як складно буває знайти кваліфікованого працівника, який відповідає всім вимогам та стандартам конкретної організації, скільки часу і сил йде на такий пошук. Працедавець завжди має можливість навчити новий персонал «під себе».

Розробляючи системи навчання персоналу, ви можете:

● Розробити індивідуальні плани розвитку своїх співробітників.

● Проводити зовнішні та внутрішні корпоративні тренінги.

● Оплачувати профільні курси своїм співробітникам.

● Внедряти у свою компанію систему наставництва. 

Висновок

Переживаючи постійний страх, небезпеку та невпевненість, люди шукають зв'язку та співчуття, щоб упоратися з глобальною кризою. Ми вступили у складний рік, але ми хочемо зробити речі більш орієнтованими на людину, і тенденції HR 2023 нам демонструють це.

Як ми можемо помітити, основна увага в 2023 буде приділятися благополуччю співробітників, забезпеченню безпеки та використанню технологій для забезпечення найкращого досвіду співробітників.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]