Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2019 15:12

Пенсію підвищили на 67 гривень: час перейти до концепції соціальної допомоги

Міністр екології та природних ресурсів України (2014-2015)

Розмір мінімальної пенсії для українців з 1 липня підвищили на 67 гривень, тепер вона становить 1564 гривень.

67 гривень! Ви серйозно? Ці копійчані підвищення нічого не змінюють. Люди все одно отримують мізерні пенсії, яких не вистачає на нормальне існування. Досить вносити дрібні зміни до чинної пенсійної системи. Влада не може чи не хоче з політичних мотивів визнати, що солідарна пенсійна система в Україні збанкрутувала. Потрібен новий підхід до фінансового забезпечення літніх людей.

Світлина від Igor Shevchenko.

Кажуть, варто замінити солідарну пенсійну систему накопичувальною, але це також не змінить ситуацію. У нас дуже ризикований фінансовий ринок: немає фондового ринку, цивілізованих фінансових інструментів для безпечного інвестування, навіть банків, яким ми можемо довіряти, майже немає.

На мою думку, треба перейти від концепції пенсії до концепції соціальної допомоги виключно для тих літніх людей, які не можуть забезпечити себе за рахунок заощаджень, пасивного доходу чи накопиченого за час працездатного віку майна. Держава має заохочувати людей заробляти та інвестувати кошти для забезпечення своєї безбідної старості.

Соціальну допомогу для тих, хто не може себе забезпечити, можна назвати единим базовим доходом. Його ж мають отримувати всі незахищені верстви населення: люди з інвалідністю, сироти... А от спеціальні пенсії: прокурорські, суддівські, депутатські – не потрібні. Усі громадяни мають бути рівними. Якщо держава хоче мотивувати людей працювати на цих посадах – краще призначити їм нормальну зарплату, а вони самі вирішать витратити їх чи інвестувати для майбутнього фінансового благополуччя.

Сьогодні пенсії більш як на 60% фінансуються із державного бюджету, а не з Пенсійного Фонду, який, по суті, збанкрутував. Треба закріпити це юридично, соціальну допомогу виплачувати із бюджету, а Пенсійний Фонд і пенсійні податки взагалі ліквідувати. Натомість ввести суттєві податки на розкіш (дорога нерухомість, шикарні авто, літаки, яхти тощо), велику спадщину (понад 1 млн дол) та прогресивне оподаткування найбагатших громадян (від 500 тис дол доходу на рік).

Я наполягаю: пенсійні виплати для багатих людей треба відмінити (перевірити їхні статки можна шляхом заповнення декларацій). А літні люди, які, дійсно, потребують матеріальної допомоги, повинні отримувати мінімальний базовий дохід такого розміру, якого вистачить на гідне життя, а не виживання, як зараз.

Відновимо справедливість!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]