Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2017 11:56

Як ІТ стартапу працювати з іноземцями?

Адвокат, кандидат юридичних наук

ІТ, як відомо, досить популярний бізнес в Україні, який з кожним днем стає більш привабливим для іноземного інвестора. Не секрет, що початківці ІТ індустрії мріють про інвестора та підтримку свого проекту, який з часом можливо змінив би світ на краще.

ІТ, як відомо, досить популярний бізнес в Україні, який з кожним днем стає більш привабливим для іноземного інвестора. Не секрет, що початківці ІТ індустрії мріють про інвестора та підтримку свого проекту, який з часом можливо змінив би світ на краще.

Звісно, національне венчурне інвестування не стоїть осторонь українського ІТ продукту, однак позитивного рішення інколи можна чекати місяцями.

Альтернативою є потенційні закордонні партнери. Присутність на ринку іноземного інвестора, який не проти працювати з талановитими спеціалістами, щоденно зростає. Пропозиція перевищує попит, а тому, в переважній більшості випадків, іноземний інвестор часто обирає дрібні та середні проекти, які уже мають певні обсяги продажів та є перспективними.

На сьогодні, ті хто доведуть інвестору, що можуть продавати та створити попит на їх ідею на ринку і отримають бажану підтримку. В потоці ідей, малюванні ER та UML діаграм, створенні mockup та sketches , розробці алгоритмів та інших речей, які відомі тільки Вам, ІТ професіонали, не потрібно забувати і про деякі юридичні формальності. Погодьтеся, що вчасна та професійна порада юриста, як і порада будь – якого фахівця в своїй галузі, допомагає уникнути негативних наслідків в майбутньому. 

Одним із важливих елементів безпеки Вашого ІТ бізнесу є його внутрішня структура. Окрім генерування ідей та прорахунку бізнес плану, Вам необхідно пройти ряд нескладних формальностей пов’язаних з реєстрацією діяльності. Легалізація проекту забезпечить Вам роботу в рамках правового поля. Погодьтеся, інвестор працювати з сумнівним контрагентом не наважиться. До того ж, є висока вірогідність того, що з часом, Вашою діяльністю можуть зацікавитися правоохоронні та контролюючі органи, а легальна структура та правильно оформлені відносини допоможуть уникнути негативного розвитку подій.

Іноземні інвестори обирають різні варіанти роботи на національному ринку ІТ. Серед іншого, на практиці, інвестор – нерезидент або безпосередньо розпочинає бізнес в Україні або робить це за допомогою національних аутсорсингових компаній.

У випадку безпосередньої участі іноземного інвестора, як правило, не створюється робочих місць, перевага надається співпраці з фізичними особами – підприємцями (ФОП). Така форма організації роботи нерезидента є досить вигідною для нього з точки зору оптимізації податкового навантаження та витрат на утримання персоналу. В цьому контексті, може розвиватися і так форма співпраці, коли один з ФОПів є project – менеджером та отримує і розпоряджається значною частиною коштів, може бути орендарем офісу та обладнання, здавати його в суборенду, тощо.

За такої моделі переваги для Вас є очевидними, однак є і ризик того, що контролюючими органами дані відносини можуть трактуватися як трудові з можливістю притягнення до відповідальності за ухилення від сплати податків та приховування трудових відносин. Хоча, за умови правильного оформлення документів, такі ризики суттєво зменшуються.

За варіанту аутсорсингу обов’язковим є укладення договору з нерезидентом. В подальшому українська компанія укладає відповідні договори з девелоперами. Так, замовник сплачує кошти одній компанії, а не кожному розробнику окремо. Однак, за такої форми ведення бізнесу зростуть Ваші адміністративні витрати. Крім того, на виконавців Ви не зможете поширити вимоги законодавства нерезидента, які можуть бути поширені на Вас у відповідності до умов договору. Якщо Ви є виконавцем, то така умова загалом є позитивною для Вас, адже Ви будете працювати на українську компанію в рамках національного права.

У випадку, якщо Ваша компанія при укладенні договору з замовником надає послуги силами власних працівників, ризики щодо притягнення до відповідальності за ухилення від сплати податків зі сторони контролюючих органів зменшуються.

Маєте врахувати те, що така модель є найбільш витратною, так як дохід найманих працівників не може бути оподаткований по спрощеній системі. Крім того, Вам, як роботодавцю, потрібно буде сплачувати обов’язкові збори та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожного працівника.

Пропоновані варіанти є базовим і можуть поєднуватися, ускладнюватися та змінюватися у відповідності до Вашого бачення реалізації проекту.

Як показує практика, оформлення трудових відносин з підприємцями є не цілком вірним з юридичної точки зору та потребує певного доопрацювання. Відповідно до положень чинного законодавства, підприємництво є самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю, що здійснюється підприємцем з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Звертаємо Вашу увагу, якщо ФОП регулярно працює у Вашому офісі, або Ви, як ФОП, працюєте в офісі роботодавця з фіксованою заробітною платою, погодитеся, говорити про ведення самостійної підприємницької діяльності складно.

В описаних трудових взаємовідносинах Ви маєте врахувати те, що договір, який регулює відносини співпраці, не повинен містити ознак трудового договору. Співробітники, у такому випадку, мають розуміти, що вони не є працевлаштованими, а лише надають послуги. За таким договором виконавець зобов’язується за завданням замовника надати послугу, яка споживається в процесі вчинення дії (здійснення діяльності), а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві послугу, якщо інше не встановлено договором. Таким чином, за вказаним договором оплачується не процес праці, а її результат, який, як правило, визначається після закінчення роботи.

На практиці, договір в якому вказано період та час виконання роботи, а також встановлено щоденне надання послуг протягом року, розцінюється контролюючими органами, як трудовий договір. Тобто, в подібних договорах радимо уникати положень стосовно систематичності надання послуг, режиму роботи, внутрішнього трудового розпорядку, тощо. Подібні договори рекомендовано укладати не більше ніж на декілька місяців. Оплату за даних умов радимо здійснювати або після виконання робіт, або частково протягом терміну дії договору, але без ознак систематичності виплат. За такого підходу Вам вдасться суттєво зменшити ризики пов’язані з трудовими та фіскальними питаннями.

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]