Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2023 12:15

Все буде "фіннес": три правила фітнесу, які варто використовувати в управлінні фінансами

Голова Правління MetLife в Україні

Як зробити управління особистими фінансами ефективним? Користуючись тими ж правилами, що збільшують результативність спортивних занять! Сьогодні ми поговоримо про те, як це працює в обох сферах.

Літо наближається та спонукає багатьох людей починати замислюватись чи відновлювати свої заняття фітнесом. Оскільки наслідки тривалого стресу все сильніше відбиваються на здоров’ї українців, спорт стає не лише популярною активністю, а й усвідомленим засобом покращення якості життя. Ми починаємо не просто відвідувати спортивну залу, а й дотримуватись порад, що роблять наші заняття ефективними.

Я пропоную пильніше придивитися до цих правил та взяти їх на озброєння в іншій сфері, яка є не менш важливою – у керуванні власними фінансами.

Правило перше: починати поступово

Найбільша помилка, якої можна припуститися під час першого візиту до спортивної зали або першої пробіжки – це відразу дати собі велике навантаження. Дослідження, дані якого були опубліковано в Journal of Strength and Conditioning Research, продемонструвало, що учасники, які починали з вправ низької інтенсивності та поступово збільшували навантаження та обсяг занять протягом 12 тижнів, мали значно більший прогрес, ніж ті, хто відразу почав з більш високих навантажень. Згідно з даними  іншого дослідження, у бігунів, які збільшували обсяг щотижневих тренувань більш ніж на 10% на тиждень, ризик розвитку травм був значно вищим, ніж у тих, хто посилював навантаження повільніше.

Так само відбувається і з фінансовою дисципліною. Якщо ви ніколи раніше не вели облік власних фінансів, не обмежували себе в емоційних витратах та забаганках, то встановлення жорстких рамок може стати дуже важким випробуванням, а то й взагалі привести до хибного висновку, що керування фінансами – це «не ваше».

Тому варто починати поступово. Нехай першими кроками будуть ті, що приносять найменше дискомфорту. Я рекомендую перший місяць почати з простого аналізу витрат, не вимагаючи поки від себе їх скорочення. До речі, економія на цьому може «включитися» автоматично, тільки-но ви побачите, скільки грошей витрачаєте марно. Також на першому етапі почніть відкладати на недовгострокову, але дуже позитивно заряджену ціль. Це, по-перше, допоможе втриматись від емоційних покупок, а по-друге – наочно покаже, що заощаджувати – це приємно!

Правило друге: найкращий результат дають комплексні методи

Що буде, якщо займатися тільки силовими вправами? Або лише розтяжкою? Можливо, це корисніше, ніж просто лежати на дивані, але точно не приведе до бажаного результату: покращення здоров’я, збільшення витривалості та спритності. Втім, саме комплексні тренування:

● знижують ризики травм,

● запобігають перенапруженню,

● підсилюють мотивацію,

● збільшують результативність,

● дозволяють ефективніше використовувати час.

Чи потрібні подібні чинники в сфері управління фінансами? Так! Хтось може заперечити, що в фінансах немає головного спортивного ризику – травм – але я не погоджусь. Бо чим, як не травмою, буде втрата грошей, коли всі вони вкладені в один єдиний фінансовий інструмент, який раптом виявився ненадійним? До речі, реальна травма також може спричинити втрату всіх відкладених грошей, якщо в комплексі ваших фінансових інструментів не буде страхування ризиків, пов’язаних зі здоров’ям.

Тому для найкращого результату треба використовувати кілька фінансових інструментів, обираючи їх відповідно до власних потреб. Це можуть бути депозити, страхування, пенсійні програми, інвестиції тощо. Втім, бажано, як і в спорті, працювати з кваліфікованим коучем – фінансовим консультантом, щоб розробити програму, адаптовану до ваших конкретних потреб, цілей та життєвих етапів.

Правило третє: вимірювати та аналізувати свої показники

«У самурая немає цілі, є лише шлях» – це може й мудрий вислів, та ним часто виправдовують недостатню наполегливість та відсутність результатів. Так, є певні сфери, де головним є сам процес, але це точно не про фітнес та фінанси.

Навіть якщо мова не йде про участь у змаганнях і метою спортивних зайнять є покращення самопочуття, здоров’я та тонусу тіла, ваші досягнення цілком вимірювані:

● частота серцевих скорочень – дає уявлення про інтенсивність та ефективність тренування,

● спалювання калорій – є корисним для людей, які бажають схуднути,

● приріст сили – вказує на покращення м'язової підготовки.

● збільшення гнучкості – демонструє поліпшення діапазону рухів і рухливості суглобів.

● характеристики складу тіла – зміни відсоткового вмісту жиру в організмі або м'язової маси дає уявлення про ефективність занять фітнесом для покращення загального стану тіла.

● рівень навантажень – допомагає визначити ефективність занять фітнесом у досягненні конкретних цілей та відстежувати свій прогрес.

Кваліфіковані інструктори або самі спортсмени фіксують та аналізують ці показники, за необхідності коригують програму тренувань, і це допомагає в рази збільшити ефективність. Адже людський організм є унікальним і немає такої тренувальної програми, яка б заздалегідь підходила кожному.

Так само відбувається і з фінансовим станом: кожна ситуація є індивідуальною, залежно від стартового капіталу, сім’ї, оточення, професії та навіть характеру людини. Втім є об’єктивні кількісні показники, які показують, чи в правильному напрямку відбувається рух:

● чистий капітал – це різниця між загальними активами і загальними зобов’язаннями людини. Збільшення чистого капіталу свідчить про те, що ви ефективно управляєте своїми фінансами,

● норма заощаджень – це відсоток доходу, який людина відкладає щомісяця. Чим вищий рівень заощаджень, тим більше грошей накопичується на майбутні цілі,

● співвідношення витрат і  доходів – це відсоток місячного доходу, який йде на покриття витрат. Нижчий показник вказує на краще управління фінансами,

● пенсійні заощадження – сума грошей, яку людина відклала на пенсію, є важливим показником її фінансового стану. Люди, які можуть відкладати більше на пенсію, мають кращі шанси для досягнення своїх довгострокових фінансових цілей.

● надзвичайний фонд, який покриває витрати на кілька місяців, є показником ефективного управління фінансами. Він призначений для допомоги у подоланні несподіваних фінансових труднощів без втягування у борги.

До цих усталених показників я завжди додаю ще один - охоплення страхуванням – що визначає, наскільки широко людина використовує страхові інструменти. Адже страхування допомагає як полегшити організацію процесу довгострокових цільових заощаджень (включаючи пенсійні), так і фінансово захистити від непередбачуваних подій у житті.

Аналіз показників власного добробуту варто проводити принаймні раз на квартал. В перші рази варто звернутися до фінансового консультанта, який допоможе скласти «дорожню карту» примноження ваших статків та навчить, як її, за необхідності, корегувати.

Сподіваюся, що мені вдалося розвіяти упередження й тепер ви бачите, що керувати власними фінансами не так складно, як здається на перший погляд. Принаймні, підтримання своєї фінансової "форми" не складніше за підтримання форми фізичної.

Тож щиро запрошую у світ фінансової грамотності! А з мене – ще більше корисних та цікавих порад.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]