Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2022 10:28

Особисті фінанси у воєнний час: план дій для кожного. Частина 2

Голова Правління MetLife в Україні

У попередньому записі цього блогу мова йшла про те, як керувати особистими фінансами у воєнний час. Пропоную продовжити цю розмову.

Минулого разу я згадувала про сім ключових кроків, які впровадила особисто, переглядаючи свій персональний та родинний фінансовий план у нових реаліях. Чотири із семи пунктів вже описані, тож сьогодні розберемо три останні, але від цього не менш важливі пункти зі списку.

За ті місяці, що минули з початку війни, навіть найбільш затятим оптимістам стало очевидно: ця боротьба – не спринтерський забіг, а марафон. Таким чином, ми маємо організувати своє життя та свої гроші в умовах тривалого і виснажливого випробування. Звичайно, зробити це без підготовки – сформованих заощаджень, або «фінансової подушки» доволі складно. Але впевнена, що поради, які я надала минулого разу і якими поділюся сьогодні точно допоможуть – хай і не перемогти, та хоча не зійти з дистанції.

Отже, як скерувати власні фінанси окрім того, що впровадити жорсткий контроль за витратами, перевести «емоційні» покупки у формат благодійності, планувати запаси і позбавитися кредитного тягаря?

5. Зробіть здоров’я пріоритетом серед усіх витрат.

Як би категорично це не звучало, але саме здоров’я – фізичне, ментальне, емоційне – той ключовий ресурс, на якому тримається і наш особистий мікровсесвіт, і благополуччя близьких, особливо стареньких батьків та неповнолітніх дітей. Насправді, так було завжди, і в мирні часи, але за поточної ситуації будь-які ризики для здоров’я можуть завдати фатального удару по добробуту усієї родини. Ба більше – якщо ви не лише працюєте, а й волонтерите, допомагаєте рідному місту, переселенцям або армії – ваше здоров’я і працездатність куди важливіші, ніж ми звикли думати.

Тож варто визначитись, які витрати є необхідними, щоб максимально убезпечити ваше здоров’я. Я особисто раджу:

· пройдіть щорічний чек-ап, профілактичний огляд. Як саме це організувати для дітей і дорослих, я багато писала раніше,

· проведіть планове лікування або хірургічне втручання, що відкладалося до кращих часів. Зараз точно не варто чекати «смаженого півня», адже ніхто не може гарантувати, чи буде медична допомога доступною у випадку екстреного звернення прийдешні місяці,

· придбайте страховий поліс на випадок критичних хвороб. На жаль, протягом весни 2022 року ми вже побачили тренд на зростання числа інфарктів та інсультів. Наші партнери з медичних установ не виключають, що у перспективі 6-9 місяців таку саму тенденцію спостерігатимемо і щодо онко-діагнозів. Адже місяці життя у надзвичайному стресі чинять свій негативний ефект на кожного з нас,

· інвестуйте у підтримку свого здоров’я. Для когось потрібний ефект матимуть сесії з психологом, а комусь важливі тренування у фітнес-центрі чи йога-студії. Просто будьте чесними з собою – якщо ці заняття дійсно необхідні для вашого здоров’я, поставтеся до них як до інвестиції, а не марнотратства. І, звичайно, шукайте привабливі за ціною пропозиції.

6. Попри все, намагайтеся відкладати гроші.

У мирний час я радила формувати заощадження розміром 10% від щомісячного доходу. У новій реальності навіть 5% вже буде добрим показником. Що робити із цими грошима?

Як показали перші місяці війни, фінансова система України достатньо успішно впоралася з викликами. Натомість переведення всіх накопичень у готівку та її переховування «під матрацом» не гарантувало українським громадянам ані фізичної безпеки грошей, ані їх збереження від знецінення. Виявилося, що куди надійніше довірити їх провайдерам фінансових послуг.

Звичайно, у випадку особистих збережень мова не йде про такі варіанти, як цифрові біржі чи криптотрейдингові сервіси – це найбільш ризиковані і навіть авантюрні варіанти. Під час надзвичайної турбулентності краще звернутися до традиційних фінансових рішень – вони не дозволять заробити високого інвестиційного доходу, проте непогано впораються саме із завданням збереження коштів.

Банківський депозит, страховий поліс, облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) – ті три інструменти, які я завжди маю в особистому портфелі. І про переваги та недоліки кожного з них в умовах воєнного стану обов’язково розповім у наступних записах цього блогу, або ж на інших майданчиках.

7. Керуйте не лише витратами, а й доходами.

Ця теза може здатися сумнівною – як керувати своїми доходами в країні, що потерпає від воєнної агресії, де скорочуються робочі місця та зупиняються цілі підприємства? Звичайно, це надзвичайно складно – але все одно можливо. Подивіться, на що ми, українці, насправді здатні. Наше суспільство стрімко вчиться та адаптується: люди не лише опановують себе у стресовій ситуації, а й набувають принципово нових навичок та застосовують їх на практиці. Варто лише осягнути обсяги волонтерства, подивитися на приклади підтримки один одного у ці місяці. При чому волонтерство та взаємодопомога стосуються й ринку праці. Зараз безліч експертів з різних галузей безкоштовно діляться знаннями, пропонують свої курси без оплати або зі значною знижкою. Тож знайти нову професію і добре оплачувану роботу – скажімо, в сфері ІT-технологій, креативних професій чи сучасних сервісів можна і зараз. Так само потребують фахових спеціалістів і традиційні індустрії – я точно знаю про це, адже бачу, скільки людей наразі вирішили отримати професію фінансового консультанта і прийти на ринок страхування життя.

Наші партнери – брокери та незалежні фінансові посередники – продовжували набирати співробітників навіть в надскладні весняні місяці. Сьогодні «новачки» в їх командах вже отримують свої перші доходи. Нагадаю: на початок 2022 року розмір середньої заробітної плати в секторі фінансової і страхової діяльності був на 70% вищим, ніж середня заробітна плата по Україні в цілому, а наша індустрія входила до топ-10 галузей з найбільшим рівнем оплати праці.

Понад три місяці життя у воєнних умовах, звичайно, несуть нам і втому, і складнощі, і нові виклики. Сьогодні Україна платить колосальну ціну за свою свободу. Щодня люди гинуть за те, щоб наші діти могли жити у розвиненій, сильній і незалежній – у тому числі фінансово – державі Україна. Маючи понад 20 років досвіду у фінсекторі, можу стверджувати, що такою «країною мрії» ми зможемо стати, коли навчимося сподіватися і розраховувати передусім на самих себе. Це вже відбувається у багатьох сферах нашого життя і я щиро вірю, що тема особистих грошей – доходів, витрат, накопичень – також не стане виключенням.

Залишаємося на зв’язку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]