Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2023 11:45

8 березня скасувати не можна залишити. Де ставити кому?

Юристка з прав людини. Голова жіночої правозахисної організації "Невидима"

У Дії запустили нове опитування – що робити з 8 березня після нашої перемоги? Розробники опитування пропонують два варіанти — залишити офіційним вихідним чи зробити робочим днем.

День Міжнародної солідарності жінок або Міжнародний жіночий день відзначається у багатьох країнах світу, але не всюди це є державним вихідним днем. Однак, існують країни, де 8 березня є офіційним державним святом та вихідним. Серед країн, де 8 березня є державним вихідним, можна відзначити: Азербайджан, Білорусь, Грузія, Киргизстан, Китай, Казахстан, Молдова, Росія, Таджикистан.

В інших країнах, таких як США, Великобританія, Франція, Німеччина та інші, 8 березня не є державним вихідним днем, але він вважається важливим днем для відзначення досягнень жінок і підтримки гендерної рівності. 

Зокрема, у США починаючи з 1995 року, президенти Клінтон, Буш, Обама, Трамп і Байден щороку випускають указ, у якому березень оголошується «Місяцем жіночої історії». Ці укази відзначають внесок жінок у Сполучені Штати та визнають особливі досягнення, яких досягли жінки протягом американської історії в різних сферах. 2023 рік не став винятком. 28 лютого Байден уже оприлюднив свій указ щодо цьогорічного «Місяцем жіночої історії». Указ відзначає важливість забезпечення рівних можливостей для жінок у всіх сферах життя та закликає до продовження боротьби за гендерну рівність. Особливу увагу Джо Байден звернув на те, що багато жінок зіткнулися зі складними викликами у зв'язку з пандемією COVID-19. Також у своєму указі, президент закликав Конгрес США прийняти федеральний закон, що б відновив захист жінок щодо їх права на аборти. Адже Минулого року Верховний Суд скасував рішення у справі Рое проти Уейда, позбавивши американських жінок конституційного права на доступ до абортів.

Окрім цього, у США існує державний сайт присвячений  «Місяцю жіночої історії» (womenshistorymonth.gov), де можна відслідкувати усіх заходи, що проходитимуть як онлайн, так і у різних куточках країни. 

Разом з тим, у лютому цього року в українському парламенті зареєстрована інша ініціатива - законопроєкт 9009, який пропонує скасувати 8 березня як неробочий і святковий день, а натомість відзначати 25 лютого  - День української жінки, що збігається із днем народження Лесі Українки. 

І хоча може здаватись, що скасування 8 Березня та запровадження Дня української жінки є кроком до розвитку національних традицій та символіки, але це може перетворюватися на засіб забуття про проблеми та боротьбу за права жінок. 

Тож обидві ці ініціативи виглядають хибними з точки зору правозахисту. Адже 8 березня активістки у всіх країнах використовують як нагоду вчергове заявити про свої права та наголосити на найважливіших проблемах, які існують. Україна в цьому питанні не є виключенням - уже багато років поспіль у різних містах проходять акції і демонстрації, де жінки відстоюють свої права та закликають прийняти важливі закони.  У 2021-му Марш був присвячений правам жінок під час пандемії, минулого року через війну марш не проводили. Проте, на жаль, в Україні як учасники, так і організатори маршів за права жінок часто отримують погрози на свою адресу, а самі марші неодноразово закінчувалися нападами. 

Українським державним органам, варто більше звертати увагу на вдосконалення законодавства та державних політик у сфері гендерної рівності, аніж на перенесення чи скасування свята. Нам ще потрібно багато чого зробити аби перетворити це свято із «свята ніжності та краси» на «День боротьби за права жінок», адже саме таким він і має бути.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]