Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2023 14:37

Місце, де дитина може відкритися та довіритися

Виконавча директорка МБФ "Українська фундація громадського здоров’я", директор представництва в Україні МО HealthRight International

Для чого Україні потрібні центри Барнахус?

Чверть дорослих планети у дитинстві зазнали насильства. Для частини із них цей травматичний досвід став гострою проблемою та відобразився надалі на їхньому фізичному і психічному здоров’ї. Декому доводиться боротись із наслідками пережитого протягом усього життя.  

Так буває, якщо вчасно не надати постраждалому психологічну допомогу. Або ж якщо ця допомога виявилась нефаховою і замість реабілітації людину повторно травматизували. Для того, щоб дитина, яка зазнала насильства чи стала його свідком, могла довіритись і відкритись, існують центри Барнахус.  

Це – міжнародна модель спеціалізованих закладів допомоги, головна мета яких – бути дружніми до маленьких клієнтів.  

Перші Барнахуси в Україні з’явились у 2021 році. Вони стали спільним проєктом МБФ «Українська фундація громадського здоров'я», міжнародної організації HealthRight International (Право на здоров'я) в Україні, які я очолюю, та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні і Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя. 

Наразі такі центри працюють у Вінницькій, Тернопільській, Чернівецькій, Житомирській та Кіровоградській областях, а також у Києві, Миколаєві і Одесі. В грудні цього року запрацювали Барнахус центри в Полтаві та Сумах. 

Завдяки фаховості їхніх команд під час допитів чи інших слідчо-процесуальних дій постраждалі діти відкриваються та надають усю необхідну для доказової бази інформацію.  

А це, своєю чергою, дозволяє притягувати до відповідальності винних у злочинах. 

«Я не прив’язуюся до дітей, з якими працюю, але співпереживаю їм та намагаюся зрозуміти і почути кожну дитину. Для мене і колег дуже важливо фахово розглядати кожен кейс, щоб надати маленьким клієнтам максимальний захист і підтримку», – каже координаторка Барнахус на Тернопільщині Наталя Костюк. 

Для цього вона та інші працівники постійно проходять спеціальні навчання і тренінги. Це дозволяє підвищувати їхню фаховість та налагоджувати взаємодію між мережею Баранахусів і ювенальною системою юстиції України. 

Робота центрів Барнахус – це не лише про ефективність правосуддя. Це також про майбутнє українського суспільства. Адже психологічно здорові діти, яким вдалося успішно подолати наслідки травматичного досвіду, зможуть стати успішними дорослими, що впливатимуть на розвиток та розбудову України.  

Саме тому ми продовжимо розвивати мережу Барнахусів в Україні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]