Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.09.2024 23:08

Вибори у Східній Німеччині: Путін зайшов у ЄС з правого флангу

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

В Україні ми не можемо не помічати загрозу посиленню антиукраїнських настроїв в німецькому суспільстві

Результати виборів у неділю в парламенти двох східнонімецьких земель — Саксонії та Тюрінгії стали шоком для всіх, хто спостерігає за німецькою політикою. Вперше від часів нацизму ультраправі перемогли на місцевих виборах. А третє місце на виборах посіла створена півроку тому ліва партія Блок Сари Вагенкнехт. У цих політсил є дещо спільне - достатньо компліментарне ставлення до росії та антимігрантська риторика. Все це тенденції, які треба сприймати з повною серйозністю. 

Праві посилюють вплив

Вперше в історії післявоєнної Німеччини права екстремістська AfD (Альтернатива для Німеччини) здобула перемогу у Тюрінгії, набравши 32,8% голосів. Цей результат суттєво перевершив показник традиційно сильної в тих землях ХДС (Християнсько-демократичний союз), яка зайняла друге місце з 23,6%. У Саксонії AfD здобула 30,2% голосів, майже наздогнавши ХДС.

Цей результат виборів є дуже тривожним сигналом. Востаннє таке потужне зростання підтримки крайніх правих у Німеччині спостерігалося 91 рік тому, коли націонал-соціалісти Гітлера отримали 43,9% голосів на виборах у 1933 році, що зрештою призвело до катастрофи Другої світової війни. Хоча, звичайно, будь-які паралелі із цією чорною сторінкою історії людства вимагають обережності, сам факт того, що AfD здобуває дедалі більше підтримки, це великий red flag для всього німецького політикуму.

Ще одним сюрпризом цих виборів стало зростання підтримки лівих популістів Новостворена крайньоліва партія BSW (Блок Сари Вагенкнехт посіла третє місце в обох землях, набравши 15,8% в Тюрингії і 11,8% в Саксонії. І це насправді шокуючий результат для політсили, офіційно створеної тільки півроку тому, у січні 2024 року.

Сара Вагенкнехт є однією з найбільш послідовних критиків підтримки України в її боротьбі з російською агресією в Німеччині. Вона пропонує своїм виборцям “коктейль” з лівих ідей в економіці та активного використання антимігрантської риторики - на відміну від традиційної політики лівих партій у Німеччині, які зазвичай захищали різні меншини та прийом мігрантів.

В Україні ми не можемо не помічати цю тендецію та очевидну загрозу посиленню антиукраїнських настроїв в німецькому суспільстві, головним бенефеціаром яких буде наш ворог - російська федерація.

Наслідки для України

Обидві партії, і Блок Сари Вагенкнехт, і AfD сповідують пропутінську риторику вже багато років, а від початку широкомасштабного вторгнення ця риторика тільки посилилась. При чому ці окремі німецькі політичні партії намагаються “продати” виборцям Німеччини інтереси росії як інтереси Німеччини.

Наприклад, ще у 2017-му Вагенкнехт закликала розпустити НАТО й укласти нову угоду про безпеку, яка зв’язувала б Німеччину та Росію. Ультраправа AfD пішла у своїх заявах ще далі та заявляла, що забезпечить вихід Німеччини з Євросоюзу. Цікаво, в чому в такому разі полягає інтерес Німеччини та як це покращить життя пересічних німців?

З початком широкомасштабного вторгнення обидві політсили зайняли активну антиукраїнську позицію, синхронно з москвою відпрацьовуючи російські наративи. Напередодні широкомасштабного вторгнення в Україну Сара Вагенкнехт заявляла, що начебто росію провокують на це США. Пізніше вона не підтримувала антиросійські санкції, закликала до мирних переговорів канцлера особисто з путіним. Ну а нещодавно запропонувала вилучити всі кошти на постачання зброї Україні з федерального бюджету на 2025 рік.

Свою любов до росії лідер ультраправих Тюрингії Бьорн Хеке продемонстрував не тільки словом, а й справами, приїхавши на виборчу дільницю цієї неділі на "Ниві", показово віддавши перевагу російському автопрому.

Звісно, на федеральному рівні політика Німеччини щодо України поки залишається незмінною. Однак результати цих виборів можуть мати вплив на майбутні вибори в Бундестаг, які відбудуться за рік. Правлячі партії «світлофорної коаліції» (соціал-демократи, зелені і ліберали), після поразки у Саксонії та Тюрингії, мають час для того, щоб не допустити прориву цих партій на федеральному рівні.

Правий фланг путіна

Вплив на Європу через вибори — це давня стратегія росії, яку вона реалізує вже не перше десятиліття. росія вже має успішний кейс на рівні Євросоюзу — це уряд Угорщини або, потенційно, Словаччини. Як це впливає на політику ЄС, коли одна країна постійно блокує важливі для блоку рішення, ми бачили багато разів за останні два роки, практично кожного разу, коли на рівні ЄС розглядалось питання по Україні.

Угорський уряд використовував своє право голосу у ЄС, щоб блокувати антиросійські санкції, надання зброї України, а також, іноді, вдавався до відвертого лобіювання потрібних росії рішень, як наприклад, зняття європейських санкцій з церковних діячів РПЦ.

Проте, слід розуміти, що головна ціль росії наразі - це посилення впливу у великих країнах ЄС, як Франція та Німеччина. Не так давно у Франції проросійські сили на чолі з Марі ле Пен ледь не стали переможцями виборів. Однак французи змогли об'єднатися, правильно визначити кандидатів від демократичних сил та знайшли елегантне рішення, як не допустити перемоги проросійських сил в парламенті.

Тому зараз для Німеччини також настає переломний рік та переломний момент. Від того, як демократичні сили в Німеччині використають цей час, залежить чи збереже Європа свою політику і своє існування в тому вигляді, якою ми її знаємо.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]