Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.02.2010 00:51

Чому країна байдужа до раку?

Політичний консультант

Україна на другому місці в Європі за темпами розповсюдження раку. Щогодини у нас реєструється понад 20 нових випадків захворювання! Щогодини від цієї хвороби помирає 10 українців. Коли західні країни на боротьбу з раком виділяють 5% ВВП, то Україна - л

4 лютого

був Всесвітній день боротьби з раком. Рак є однією із основних причин смертності у світі. За даними ВОЗ, кожний рік хворіє 10 млн. людей. Якщо у найближчі 10 років не будуть вжиті відповідні заходи, то до 2015 року від цієї хвороби помре 84 мільйонів мешканців планети. Укра ї на на другому місці в Є вроп і за темпами розповсюдження хвороби . Гірша ситуація т і льк и в Рос ії. К о ж ну годину у нас ре єструється понад 20 нов и х випадків за хворювання! Кожну годину від раку помирає 10 жителів України! За підрахунками спеціалістів, до 2020 року кількість тих, хто вперше захворів - перевищить 200 тисяч. Статистика онкозахворювань в Україні вражає: за останні 10 років к ількість хворих в иросла на 25% . Загальна кількість населення ск о р отилась на 4 млн . людей . І найстрашніше, що рак продо в ж ує " молод шати" . Я не є лікарем. На жаль! Але знаю, що від раку виліковується менше половини. Це також статистика. За словами самих медиків причина цього - халатн і сть укра ї нц і в. Вони занадто пізно приходять до лікаря. Хоча р ак - це хвороба, яку можна подужати на ранніх стадіях. До цієї хвороби байдужі не лише люди, а й держава. Коли інші країни на боротьбу з раком виділяють 5% ВВП, то в Україні із бюджету на це капає лише 0,03%. Це байдужість на державному рівні! Це теж само, що кинути хворого на вулиці, під смітником, аби він здох як собака!

Якщо державі немає діла до цієї хвороби, то бізнесменам тим більше. Чому з раком бореться лише Ринат Ахметов? У Донецьку він утримує цілу лікарню. Загалом, на боротьбу з недугом він, якщо не помиляюсь, витратив 200 мільйонів гривень. Але це крапля в морі смерті! Хоча інші це море взагалі обходять стороною. Я не бачив широкомасштабних рекламних кампаній, які б пояснювали, як вберегтися від хвороби або, як з нею боротися. На цю тему жодного ролика, жодного плаката, жодної PR-акції! Я не пам

' ятаю, щоб проводилися великі конференції з питань ефективного і швидкого подолання недуги. Я не чув, щоб хтось організовував благодійні концерти під гаслом "Переможемо Рак!" або "STOP хвороба!". Чому ніхто не запросить приїхати із просвітницьким туром "Як я долаю рак" відомих людей, які борються з цим недугом? Наприклад, колишня Перша леді США, Бетті Форд, уже понад 30 років успішно воює з раком. Вона дає надію усіх хворим. Але чому цю надію не бачать в Україні? Також з раком борються: американська поп-співачка Anastacia, якій діагноз рак грудей був поставлений у 2002-му, коли їй було 29 років; рок-співачка Sheryl Crow в якої рак знайшли у 2006 -му, у 44 роки; Олемпійська чемпіонка США з фігурного катання Peggy Fleming, якій діагноз підтвердили у 1998 році, коли їй було 50 років… Таких людей багато. Чому до Києва, Харкова, Одеси привозять лише тих, хто проти СНІДУ, хоча ця хвороба не перша у рейтингу небезпечних для життя? Чому у боротьбі за життя ВІЛ-інфікованих влаштовують цілі шоу-програми? Чому цього не робиться заради хворих на рак? Можливо, причина в тому, що рак, на відміну від СНІДУ - це "не комерційна" хвороба? Можливо, відсутність уваги до недуги пов ' язана з тим, що під неї не дають гранти? Можливо, байдужі не пацієнти, а самі лікарі, які "не піднімаються" матеріально на цьому недугові?
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]