Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2021 15:44

Хто полює на наших школярів?

Юрист Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ)

Сьогодні 1 вересня. День, коли діти йдуть вперше, або повертаються до школи. За знаннями, майбутнім та досвідом.

Попереду – все життя, перспективи і бажання рухатися лише вперед. Однак, світ повен небезпек та охочих полювати на вас.

Інфлюенсери, тренди, сотні мільйонів доларів на рекламу та спонсорство по всьому світу роблять свою справу. На жаль, не виключенням є й Україна. До чого тут тютюнова індустрія?

Статистика вживання тютюнових виробів свідчить, що серед молоді віком від 13 до 15 років майже кожен п’ятий курить електронні сигарети, а загальний показник куріння серед молоді у 2020 році становив 16.5% у віці від 12 років і старше. Це стало можливим завдяки вдалій маркетинговій стратегії тютюнової індустрії щодо просування новітніх електронних пристроїв для куріння. А ще завдяки прогалинам в українському законодавстві, які не забороняють, наприклад, вільно просувати на молодіжну аудиторію електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну такі як айкос, гло.

5 років здоров’я та мільярди гривень - втрачені

При цьому, слід нагадати, що заборона продажу неповнолітнім та оподаткування електронних сигарет та айкосів, гло (тютюнових виробів для електричного нагрівання - ТВЕНів) з’явилися лише з 1 січня 2021 року. Тобто Україна з часу появи «модних, безпечних» е-пристроїв для куріння у 2014-2016 роках втратила щонайменше 5 років здоров’я власних молодих громадян та декілька мільярдів гривень з акцизів (тільки за перше півріччя дії акцизів на ТВЕН (айкос, гло), рідини для е-сигарет Держбюджет України отримав додаткові 5.2 млрд грн). А тютюнова індустрія встигла залучити десятки тисяч нових постійних клієнтів на все життя – курців.

Можна безкінечно говорити про важливість будь-яких реформ, пріоритетність політики у сфері здоров’я нації, безпечне майбутнє «наших дітей», благополуччя (особливо модне зараз слово «wellbeing»), але все це марно, якщо держава елементарно не почне боротьбу із тютюновою залежністю (яка за класифікацією ВООЗ теж є епідемією).

Майбутнє “наших дітей”

Я не буду сьогодні закликати, як зазвичай, народних депутатів про важливість голосування за законопроєкт №4358. Просто додам, що ви та ваші діти так само під прицілом індустрії, адже кіоски з тютюновими виробами є під будь-якою школою, а інфлюенсери та Instagram єдині для всіх. Від сьогодні ми знову бачитимемо школярів, які ховаються у найближчих підвір’ях з сигаретами або електронними пристроями для куріння. 

Тож, чи бути безпечному майбутньому «наших дітей» чи ні - залежить від усвідомлення, що в епідемії немає виключень, а кожне відтермінування важливих рішень у сфері обігу тютюну є цвяхом у те саме майбутнє.

Зі святом першого вересня, до речі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]