Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2018 18:33

Фіалка розцвіла. Як воно робити В2В комунікації в держсекторі

Медіаконсультант

Днями я завершив роботу в якості Head of Comms в ProZorro.Продажі і вирішив трохи поділитись корисним

Днями я завершив роботу в якості Head of Communications в ProZorro.Продажі. Загалом ця пригода тривала десь 2 роки із перервою. І крім як подякувати команді (а вони варти тих подяк, повірте, ось тут коротко їхній здобуток за рік), я вирішив трохи поділитись корисним, що ми для себе знайшли на тому шляху.

Окрім технічний речей (таких як використання Google-доків для презентацій, щоб оперативно вносити зміни в ситуації, коли дані змінюються буквально щогодини), а також речей ціннісних та світоглядних (а ProZorro.Продажі є що розказати про це Україні і цілому світу), я виділив блок питань, які можуть бути цікаві тим, хто має справу з комунікаціями у В2В.

Фейсбучєк. Мені говорили, що Фейсбук для В2В - це маргінес. Що там сидить 2,5 людини (насправді мільйони). І що це просто наьір інформаційних бульбашок (щось в тому є, але із цим теж можна працювати). І що у Фейсбуці треба постити лише котиків і тести “Який я антидепресант” (як виявилося, одними із найбільш популярних є нотатки із роз’ясненнями дуже “складних” технічних тем). І що ніби то “нормальна” аудиторія - це газети, ТБ, борди.

Щодо останнього, покриття цих каналів звісно більше (поки що). Але, по-перше, дуже погано таргетується і вимірєються. А по-друге, не факт, що В2В аудиторія сидить саме там. Наприклад, багато хто вважав, що бізнесмени зазвичай читають Forbes. А потім зустрічали реального бізнесмена, який скролив пекельні заголовки в стрічці Фейсбука. А Forbes читала його секретарка.

Мені також говорили, що, мовляв, нудно Фейсбук ведете. І що ніхто вам грошей не дасть (с). Тай й взагалі В2В тут робити нічого. Тобто треба просто згорнути лавочку і не паритися. Аххахах. Якби ми із Володаркою SMM Ксюша Запорожська прислухались до того, то не було б ані нашої улюбленої сторінки, ані цього тексту.

Важливий момент. Фейсбук - це безкоштовний інструмент. Це плюс і в той же час пастка. Тому що виробництво контенту - це нічогеньке таке ресурсне завдання. Адже фоточки самі себе не роблять, віжуали самі не малюються, а відео - не знімається. А ви боретеся за увагу з тисячами інших сторінок - виробників контенту. І серед них є і велика риба, і В2С. Знайти свою аудиторію, налаштувати виробництво і публікацію контенту, відстежувати фідбек, коригувати свої дії по ходу - загалом ми дуже попотіли з цього приводу. Зараз я дуже задоволений тим, якою вийшла сторінка.

Дизайн. В усіх сучасних каналах - ми з вами посеред дуже шумного ринку, і кожен шукає спосіб виділитись. І справжньою знахідкою для команди стала наша дизайнерка, вона просто приголомшлива. Її звуть Поліна, але я не буду тут давати її прізвище і посилання на неї просто тому, щоб на неї не стали кидатися замовники (Поліно, звісно, якщо дасиш добро - я тут все пропишу).

Якщо коротко, на основі її віжуалів потрібно зробити виставку сучасного плаката. Чого тільки вартий віжуал про хлібзаводЗаценіть й інші її роботи

Відоси. Одна фотка краще, ніж 100 текстових постів. А одне відео - краще, ніж 100 фоток. Це тренд, хоч трісни. Десь рік тому Ксюша запропонувала спробувати писати лідеру проекта - Олексію Соболеву, відео-апдейти, в доповнення до звичайних, текстових. З того часу ми з записали вже більше 50-ти одних тільки відео для апдейту (айфон або фотокамера + петличка + iMovie). І купу різних інших. Звичайно, найперший відос сьогодні вже виглядає дивно, але ми значно відточили формат, який сьогодні став вже must have. Так, я знаю, що не всі ті, хто бачить апдейт у Олексія в стрічці, дивляться відос (дехто просто читає). Але це все одно важливий інструмент, і з В2В він працює на ура.

Сьогодні ProZorro.Продажі використовує відео як у форматі прямих трансляцій, так і запису апдейтів (наприклад), відео-коментарів (типу такого) і моушенов (такого плану). І ролики по малу приватизаціювід Мініформполітики, в створенні яких команда взяла активну участь, пішли дуже добре (мій улюблений, про фермера). І те, що колеги вже шукають в штат спеців по моушен і відео - підтвердження того, що ми зробили правильну ставку.

Телеграм. Ми хотіли запустити канал ще рік тому, але зробили це тільки зараз. Чому? Все просто. Тому що рік тому у нас не було достатньо контенту. Левова частка аукціонів була з продажу прав вимоги за кредитами. Це дуже специфічна штука, і навіть для В2В це надто вузько. На цьому контент повноцінного каналу не побудуєш. Сьогодні ж у ProZorro.Продажі напрямків роботи - близько десятка, від малої приватизації та оренди землі до послуг з перевезення “Укрзалізниці” й дозволів на користування надрами. Тепер контенту для офіційного Телеграм-каналу цілком достатньо. 

Стратегія і планування. Комунікаційний успіх ProZorro.Продажі базується на ставленні до комунікацій як до стратегічної функції. Я брав участь в обговоренні всіх ключових рішень, мав можливість впливати на них. Це - обов'язкова умова, адже комунікації відбуваються не самі для себе і не самі по собі, десь там, у вакуумі. Це важливий інструмент розвитку організації, він має бути максимально інтегрований в її діяльність.

Ітоги подвєдьом (с). Зробити якісний Comms у В2В непросто, але можливо. Практично всі сучасні інструменти працюють і тут. Але потрібно підходити творчо і спиратись на стратегію, реальні цілі і завдання організації. А ще - це дуже цікаво))

Слідкуйте далі за сторінками Олексія Соболева, і роботою нового Head of Communications Богдана Горобчука, Володарки SMM Ксюши Запорожської і всієї команди ProZorro.Продажі.

Там буде жир, атвічаю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]