Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2013 16:26

"Анжи" - футбол, гроші та менеджмент

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Футбольна спільнота, а також фахівці з менеджменту та розвитку компаній отримали чергову частку адреналіну, почувши звістку про тотальну оптимізацію в ФК «Анжи». Це наче не було грім серед ясного неба, бо зміна курсу була очікуваною. Але те, що це станетьс

Футбольна спільнота, а також фахівці з менеджменту та розвитку компаній отримали чергову частку адреналіну, почувши звістку про тотальну оптимізацію в ФК «Анжи». Це наче не було грім серед ясного неба, бо зміна курсу була очікуваною. Але те, що це станеться настільки радикально – захопило зненацька.

 

Зародження перлини Кавказу

Футбольний клуб «Анжи» («перлина» однією з мов Дагестану) був створений в 1991 році, в рік розпаду Радянського Союзу. Звичайно, клуб засновується вже не як підвідомча організація, а як структура з дольовим капіталом, фактично, як комерційне підприємство. Розпочавши участь у чемпіонаті Дагестану, команда поступово пробивається у найвищий ешелон футболу Росії. Присутність у Російській футбольній прем’єр-лізі на початку 2000-х була нетривалою. Після невдалого виступу в основному чемпіонаті клуб майже на десять років затримується у Першому дивізіоні. І лише в 2010 здобуває право знову грати з такими потужними командами, як Зеніт, Спартак, ЦСКА, Рубін та інші. Сезон у Прем’єр-Лізі «орли» (логотип «Анжи») проводять на других ролях. Є очевидним, що клубу для подальшого поступу системно бракує фінансових ресурсів.

У професійний футбол, особливо в останні десятиліття, поступово входять такі поняття з фінансового словника, як «вартість клубу», «капіталізація», «ліквідність акцій», «фінансова стійкість». А ще таке поняття як корпоративне управління. Втім, про це згодом.

Можливо, у сезоні 2011 року команда вкотре б перебувала у стані невизначеності, та відбулася подія, що різко змінила її історію. Право власності на корпоративні права клубу перейшли до одного з найбагатших бізнесменів Росії – Сулеймана Керімова.

Керімов взяв на себе зобов’язання здійснити значні фінансові витрати на гравців, тренерів, розбудову інфраструктури, в тому числі побудову нового стадіону. Як і прийнято в діловому світі, сказано – зроблено. В команду почали запрошувати знаменитих футболістів. Першим, з ким було підписано контракт, став бразилець Робертс Карлос. Наступним був також бразилець, один з кращих гравців чемпіонату Бразилії 2010 року, Жисілеей да Сільва.

На початку 2012 року головним тренером та водночас віце-президентом з розвитку стає легендарний Гус Хіддінк. До слова, визнаний фахівець у царині футболу очолював «ПСВ»  (Ейдховен), «Реал Мадрид» (Мадрид), збірні Нідерландів, Південної Кореї, Росії.

У сезоні 2012 року «Анжи» стали бронзовими призерами Прем’єр-ліги, та у фінальній зустрічі Кубку Росії в серії післяматчевих пенальті поступились «ЦСКА». Сам Хіддінк довго затримуватись в клубі наміру не мав, оскільки контракт було підписано на рік, але згодом, за відсутності достойних претендентів, контракт було пролонговано ще на рік. На посаду головного тренера розглядались кандидатури Вітора Пірейри (екс-тренер «Порту»), Роберто Манчіні (екс-тренер «Манчестер Сіті»), Юппа Хайнкеса (екс-тренер «Баварії»), Діка Адвоката (екс-тренер «ПСВ»). До тренерсько-методично-лікарського колективу було запрошено колишнього функціонера «Манчестер Юнайтед» Рене Мелестена (екс-помічник Алекса Фергісона), тренерів з фізичної підготовки Едуардо Гарсію (Іспанія) та Брема Суіннінена (Бельгія), фахівця зі спортивної науки Уорда Дірікса (Бельгія), з лондонського «Арсеналу» масажиста-терапевта Денні Фліттера та Домініка Рогана з «Евертона» та ще багатьох інших.

Сукупні витрати на трансфери «Анжи» з приходом С. Керімова склали 234 млн євро.

 

2010/2011

 

Жусілей

10 млн євро

М. Буссуфа

8 млн євро

Всього за рік

31 млн євро

2011/2012

 

С. Ето’О

27 млн євро

Ю. Жирков

15 млн євро

Всього за рік

84 млн євро

2012/2013

 

Вілліан

35 млн євро

Л. Траоре

18 млн євро

Всього за рік

68 млн євро

2013/2014

 

А. Кокорін

19 млн євро

І. Денісов

15 млн євро

Всього за рік

51 млн євро

 

Реконструкція та урочисте відкриття стадіону «Анжи-Арена»

Реконструйований домашній стадіон «Хазар» (збудований у 2003 р.) тепер носить ім’я «Анжи-Арена» і розташований в місті Каспійськ. Урочисте відкриття реконструйованої футбольної споруди відбулось 1 березня 2013 року. Цей день став суцільною феєрією з купою зірок кіно та шоу-бізнесу світового масштабу – Ван Дамм з Мохаммедом Кіссі, Шер, Флоу Райда, гурти  « Alabina » та «Дискотека Авария», Микола Басков, Нані Брегвадзе.

До реконструкції (за розрахунками експертів потянула на 40 млн євро) арена вміщала 20 тисяч вболівальників, після – 30.

Сулейман Керімов – бізнесмен, спортсмен, сенатор

Якщо хтось пригадує пікантну історію, що трапилась з Тіною Канделакі в Ніцці в 2006 році, коли з’явились її фото біля вщент розбитого Феррарі, то буде цікаво дізнатись, що тим загадковим власником авто був власне Сулейман Керімов.

Сулейман Керімов є сенатором Верхньої палати Держдуми РФ, входить в топ-20 найбагатших людей Росії і перебуває в постійному русі, постійному пошуку. Якби на теперішній манер перефразувати відому вислів, то він би звучав так: володіє шахтами, банками, літаками, заводами, пароходами і, звичайно, одною з яскравих перлин Північного Кавказу футбольним клубом «Анжи». Статки Керімова, за версією журналу «Форбс», становлять приблизно 8 млрд долл. США, втім, за іншими джерелами вони перевищують 10 млрд.

Основні капітали розміщені в пакетах акцій:

?             «Уралкалий» (21,75 %) – російська компанія, найбільший у Росії виробник калійних добрив. Повне найменування - Відкрите акціонерне товариство «Уралкалий». У 2011 р. відбулося злиття двох російських компаній Уралкалій і Сильвініт, таким чином був створений найбільший виробник калію у світі, з контролем 20 % світового ринку калійних добрив – “ОАО “Уралкалий”.

?             ВТБ (6%) – російський комерційний банк. Другий за величиною активів (після Сбербанку) банк Росії і перший за розміром статутного капіталу. 60,9%  акціонерного капіталу належить РФ.

?             Polyus Gold (40,2%) – російська золото ви добувна компанія. Одна з найбільших у світі й найбільша в Росії за обсягом видобутку золота.

?             ПИК (47%) – Група компаній «ПИК» займається будівництвом і реалізацією житла економ-класу переважно в сегменті індустріального будівництва. Компанія здійснює свою діяльність в 27 містах Росії, з орієнтацією на Москву і Московську область.

 

Професійний футбол: спорт чи бізнес?

Професійний футбол, за своєю сутністю, на теренах країн колишнього соціалістичного табору галузь збиткова. Причини зараз розглядати не будемо, це тема окремої розмови. Фактично, мати у власності футбольну команду, це щось на зразок престижного авто, крутої яхти. Це те, що особливо виділяє тебе з-поміж інших заможних людей. І не тому, що утримання клубу потребує шалений сум, а тому, що це ще й соціальний проект. Навколо клубу функціонують дитячі школи, на певних патріотичних почуттях виховується молодь, розбудовується футбольна інфраструктура. Одне слово, володіти футбольним клубом солідно. Та крім того, що це солідно, клуб має показувати результати і перша умова, це, звичайно, капіталізація. Приміром, як показує статистика, в одну четверту фіналу Кубку Чемпіонів здебільшого потрапляють команди з капіталізацією понад 200 млн   дол.США. Команди з капіталізацією 10, 20, 30 млн дол. США зазвичай відсіюються ще на стадії плей-офф.

Варто зазначити, що самих статків для формування класного клубу недостатньо, потрібна команда менеджерів, фахових управлінців. Якщо коротко охарактеризувати сучасну теорію менеджменту, то основний принцип голосить, що для якості продукту, послуги, видовища недостатньо мати якісні інгредієнти, виконавців чи гравців, потрібний ще якісний менеджмент. На цей нематеріальний актив на теренах СНГ мало хто зважає, але якщо уважно придивитись до провідних клубів світу, то якісний менеджмент за своєю вартістю зрівнюється з вартістю граців.

За підрахунками фахівців російський олігарх, починаючи з 2011 року, вже витратив на реконструкцію стадіону, утримання команди та придбання гравців 450 млн євро. В підсумку витратна частина бюджету клубу за 2012 рік лише трохи не дотягнула до бюджету ФК “Зеніт” і в сукупності склала 180 млн доларів США, тоді як дохід становив лише 16 млн дол. США. Теоретично, якщо не вживати більш ексклюзивних слів, це просто смішно. Сьогодні в “Анжи” практично взято курс на стрімку оптимізацію витрат, суттєво зменшені гонорари та заробітна плата гравців, тренерського складу, адмінперсоналу. І навіть заявлена витратна частина бюджету 50-70 млн дол. США це також дуже серйозна сума, а як для українських клубів, то просто фантастична.

Тож в чому помилка Керімова? Капіталізувавши клуб дорогими гравцями, капіталізації менеджменту так і не сталось. Для прикладу, з ФК «Шахтар» таке вже навіть за визначенням трапитись не могло. Варто розуміти, що 2+2 не завжди чотири. При хорошому менеджменті це може бути й десять, а при поганому й мінус чотири. От, на жаль, в Сулеймана Керімова поки що і вийшло якщо не мінус чотири, то точно не більше одиниці. І якщо в самому клубі заявлють, що обмеження фінансування пов’язане з намаганням дотримуватися принципів фінансового фейр-плей, ми схильні до іншої думки, не виключаючи при цьому спроб дотримання фейр-плей.

Останнім часом намітився негативний крен в бізнесових справах заможного дагестанця. Лише на падінні акцій “Уралкалий” на початку серпня Керімов втратив фактично 500 млн дол. США. Багато хто з експертів власне з цією подією пов'язує суттєве обмеження фінансування клубу. Якщо ще недавно одна тонна калійних добрив на світовому ринку коштувала 400 баксів, то вже говорять про зниження до 300, а то й 270 зелених. Втрати на бізнесі потребують обмеження витрат, в тому числі й клубу, що, як людина практична, й зробив Керімов.

Для української спортивної спільноти висновок має бути один – задля стабільності та впевненості у завтрашньому дні власність клубу має бути не одноосібною, а обов’язково диверсифікованою. Найкраща ситуація, коли власників кілька, а ще краще кілька десятків і консолідовані доходи від продажу телевізійних прав, квитків, реклами та атрибутики є хоча б не менші за витрати. Такий стан справ дасть змогу нарощувати сукупну капіталізацію. За таким принципом можна розвивати клуб за однієї умови – за наявності професійного менеджменту. На жаль, в Україні лише кілька професійних клубів можуть похвалитись професійним менеджментом. “Анжи” також не став винятком.

Хай там як, варто визнати, що ФК “Анжи” спалахнув потужною зіркою на футбольному небосхилі Європи.

 

ГО «Експерт-група»

 

Андріян Фітьо

Назар Мазур

Роман Соломонюк

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]