Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2013 16:26

"Анжи" - футбол, гроші та менеджмент

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Футбольна спільнота, а також фахівці з менеджменту та розвитку компаній отримали чергову частку адреналіну, почувши звістку про тотальну оптимізацію в ФК «Анжи». Це наче не було грім серед ясного неба, бо зміна курсу була очікуваною. Але те, що це станетьс

Футбольнаспільнота, а також фахівці з менеджменту та розвитку компаній отримали черговучастку адреналіну, почувши звістку про тотальнуоптимізацію в ФК «Анжи». Це наче не було грім середясного неба, бо зміна курсу була очікуваною.Але те, що це станеться настільки радикально – захопило зненацька.

 

Зародження перлини Кавказу

Футбольнийклуб «Анжи» («перлина» однією з мов Дагестану) був створений в 1991 році, в рікрозпаду Радянського Союзу. Звичайно, клуб засновується вже не як підвідомчаорганізація, а як структура з дольовим капіталом, фактично, як комерційнепідприємство. Розпочавши участь у чемпіонаті Дагестану, команда поступово пробиваєтьсяу найвищий ешелон футболу Росії. Присутність у Російській футбольнійпрем’єр-лізі на початку 2000-х була нетривалою. Після невдалого виступу восновному чемпіонаті клуб майже на десять років затримується у Першомудивізіоні. І лише в 2010 здобуває право знову грати з такими потужнимикомандами, як Зеніт, Спартак, ЦСКА, Рубін та інші. Сезон у Прем’єр-Лізі «орли»(логотип «Анжи») проводять на других ролях. Є очевидним, що клубу дляподальшого поступу системно бракує фінансових ресурсів.

Упрофесійний футбол, особливо в останні десятиліття, поступово входять такіпоняття з фінансового словника, як «вартість клубу», «капіталізація», «ліквідністьакцій», «фінансова стійкість». А ще таке поняття як корпоративне управління. Втім,про це згодом.

Можливо,у сезоні 2011 року команда вкотре б перебувала у стані невизначеності, та відбуласяподія, що різко змінила її історію. Право власності на корпоративні права клубуперейшли до одного з найбагатших бізнесменів Росії – Сулеймана Керімова.

Керімоввзяв на себе зобов’язання здійснити значні фінансові витрати на гравців,тренерів, розбудову інфраструктури, в тому числі побудову нового стадіону. Як іприйнято в діловому світі, сказано – зроблено. В команду почали запрошуватизнаменитих футболістів. Першим, з ким було підписано контракт, став бразилецьРобертс Карлос. Наступним був також бразилець, один з кращих гравців чемпіонатуБразилії 2010 року, Жисілеей да Сільва.

Напочатку 2012 року головним тренером та водночас віце-президентом з розвиткустає легендарний Гус Хіддінк. До слова, визнаний фахівець у царині футболуочолював «ПСВ»  (Ейдховен), «Реал Мадрид»(Мадрид), збірні Нідерландів, Південної Кореї, Росії.

Усезоні 2012 року «Анжи» стали бронзовими призерами Прем’єр-ліги, та у фінальнійзустрічі Кубку Росії в серії післяматчевих пенальті поступились «ЦСКА». СамХіддінк довго затримуватись в клубі наміру не мав, оскільки контракт булопідписано на рік, але згодом, за відсутності достойних претендентів, контрактбуло пролонговано ще на рік. На посаду головного тренера розглядалиськандидатури Вітора Пірейри (екс-тренер «Порту»), Роберто Манчіні (екс-тренер «МанчестерСіті»), Юппа Хайнкеса (екс-тренер «Баварії»), Діка Адвоката (екс-тренер «ПСВ»).До тренерсько-методично-лікарського колективу було запрошено колишньогофункціонера «Манчестер Юнайтед» Рене Мелестена (екс-помічник Алекса Фергісона),тренерів з фізичної підготовки Едуардо Гарсію (Іспанія) та Брема Суіннінена(Бельгія), фахівця зі спортивної науки Уорда Дірікса (Бельгія), з лондонського«Арсеналу» масажиста-терапевта Денні Фліттера та Домініка Рогана з «Евертона»та ще багатьох інших.

Сукупні витрати на трансфери «Анжи» з приходом С.Керімова склали 234 млн євро.

 

2010/2011

 

Жусілей

10 млнєвро

М. Буссуфа

8 млнєвро

Всього за рік

31 млнєвро

2011/2012

 

С. Ето’О

27 млнєвро

Ю. Жирков

15 млнєвро

Всього за рік

84 млнєвро

2012/2013

 

Вілліан

35 млнєвро

Л. Траоре

18 млнєвро

Всього за рік

68 млнєвро

2013/2014

 

А. Кокорін

19 млнєвро

І. Денісов

15 млнєвро

Всього за рік

51 млнєвро

 

Реконструкція та урочисте відкриття стадіону «Анжи-Арена»

Реконструйованийдомашній стадіон «Хазар» (збудований у 2003 р.) тепер носить ім’я «Анжи-Арена»і розташований в місті Каспійськ. Урочисте відкриття реконструйованої футбольноїспоруди відбулось 1 березня 2013 року. Цей день став суцільною феєрією з купоюзірок кіно та шоу-бізнесу світового масштабу – Ван Дамм з Мохаммедом Кіссі,Шер, Флоу Райда, гурти  «Alabina» та «Дискотека Авария», Микола Басков, Нані Брегвадзе.

Дореконструкції (за розрахунками експертів потянула на 40 млн євро) арена вміщала20 тисяч вболівальників, після – 30.

Сулейман Керімов – бізнесмен, спортсмен, сенатор

Якщохтось пригадує пікантну історію, що трапилась з Тіною Канделакі в Ніцці в 2006році, коли з’явились її фото біля вщент розбитого Феррарі, то буде цікаводізнатись, що тим загадковим власником авто був власне Сулейман Керімов.

СулейманКерімов є сенатором Верхньої палати Держдуми РФ, входить в топ-20 найбагатшихлюдей Росії і перебуває в постійному русі, постійному пошуку. Якби натеперішній манер перефразувати відому вислів, то він би звучав так: володієшахтами, банками, літаками, заводами, пароходами і, звичайно, одною з яскравихперлин Північного Кавказу футбольним клубом «Анжи». Статки Керімова, за версієюжурналу «Форбс», становлять приблизно 8 млрд долл. США, втім, за іншимиджерелами вони перевищують 10 млрд.

Основнікапітали розміщені в пакетах акцій:

?            «Уралкалий» (21,75 %) –російська компанія, найбільший у Росії виробник калійних добрив. Повненайменування - Відкрите акціонерне товариство «Уралкалий». У 2011 р. відбулосязлиття двох російських компаній Уралкалій і Сильвініт, таким чином бувстворений найбільший виробник калію у світі, з контролем 20 % світового ринкукалійних добрив – “ОАО “Уралкалий”.

?            ВТБ (6%) – російський комерційний банк. Другий за величиноюактивів (після Сбербанку) банк Росії і перший за розміром статутного капіталу. 60,9%  акціонерногокапіталу належить РФ.

?            PolyusGold (40,2%) –російська золотовидобувна компанія. Одна з найбільших усвіті й найбільша в Росії за обсягом видобутку золота.

?            ПИК (47%) – Група компаній «ПИК» займається будівництвом і реалізацієюжитла економ-класу переважно в сегменті індустріального будівництва. Компаніяздійснює свою діяльність в 27 містах Росії, з орієнтацією на Москву іМосковську область.

 

Професійний футбол: спорт чи бізнес?

Професійнийфутбол, за своєю сутністю, на теренах країн колишнього соціалістичного табору галузьзбиткова. Причини зараз розглядати не будемо, це тема окремої розмови.Фактично, мати у власності футбольну команду, це щось на зразок престижногоавто, крутої яхти. Це те, що особливо виділяє тебе з-поміж інших заможнихлюдей. І не тому, що утримання клубу потребує шалений сум, а тому, що це ще йсоціальний проект. Навколо клубу функціонують дитячі школи, на певнихпатріотичних почуттях виховується молодь, розбудовується футбольнаінфраструктура. Одне слово, володіти футбольним клубом солідно. Та крім того,що це солідно, клуб має показувати результати і перша умова, це, звичайно,капіталізація. Приміром, як показує статистика, в одну четверту фіналу КубкуЧемпіонів здебільшого потрапляють команди з капіталізацією понад 200 млн  дол.США. Команди з капіталізацією 10, 20, 30млн дол. США зазвичай відсіюються ще на стадії плей-офф.

Вартозазначити, що самих статків для формування класного клубу недостатньо, потрібнакоманда менеджерів, фахових управлінців. Якщо коротко охарактеризувати сучаснутеорію менеджменту, то основний принцип голосить, що для якості продукту,послуги, видовища недостатньо мати якісні інгредієнти, виконавців чи гравців,потрібний ще якісний менеджмент. На цей нематеріальний актив на теренах СНГ малохто зважає, але якщо уважно придивитись до провідних клубів світу, то якіснийменеджмент за своєю вартістю зрівнюється з вартістю граців.

Запідрахунками фахівців російський олігарх, починаючи з 2011 року, вже витративна реконструкцію стадіону, утримання команди та придбання гравців 450 млн євро.В підсумку витратна частина бюджету клубу за 2012 рік лише трохи не дотягнуладо бюджету ФК “Зеніт” і в сукупності склала 180 млн доларів США, тоді як дохідстановив лише 16 млн дол. США. Теоретично, якщо не вживати більш ексклюзивнихслів, це просто смішно. Сьогодні в “Анжи” практично взято курс на стрімкуоптимізацію витрат, суттєво зменшені гонорари та заробітна плата гравців,тренерського складу, адмінперсоналу. І навіть заявлена витратна частина бюджету50-70 млн дол. США це також дуже серйозна сума, а як для українських клубів, топросто фантастична.

Тож вчому помилка Керімова? Капіталізувавши клуб дорогими гравцями, капіталізаціїменеджменту так і не сталось. Для прикладу, з ФК «Шахтар» таке вже навіть завизначенням трапитись не могло. Варто розуміти, що 2+2 не завжди чотири. Прихорошому менеджменті це може бути й десять, а при поганому й мінус чотири. От,на жаль, в Сулеймана Керімова поки що і вийшло якщо не мінус чотири, то точноне більше одиниці. І якщо в самому клубі заявлють, що обмеження фінансуванняпов’язане з намаганням дотримуватися принципів фінансового фейр-плей, мисхильні до іншої думки, не виключаючи при цьому спроб дотримання фейр-плей.

Останнімчасом намітився негативний крен в бізнесових справах заможного дагестанця. Лишена падінні акцій “Уралкалий” на початку серпня Керімов втратив фактично 500 млндол. США. Багато хто з експертів власне з цією подією пов'язує суттєвеобмеження фінансування клубу. Якщо ще недавно одна тонна калійних добрив насвітовому ринку коштувала 400 баксів, то вже говорять про зниження до 300, а той 270 зелених. Втрати на бізнесі потребують обмеження витрат, в тому числі й клубу,що, як людина практична, й зробив Керімов.

Дляукраїнської спортивної спільноти висновок має бути один – задля стабільності тавпевненості у завтрашньому дні власність клубу має бути не одноосібною, аобов’язково диверсифікованою. Найкраща ситуація, коли власників кілька, а щекраще кілька десятків і консолідовані доходи від продажу телевізійних прав,квитків, реклами та атрибутики є хоча б не менші за витрати. Такий стан справдасть змогу нарощувати сукупну капіталізацію. За таким принципом можнарозвивати клуб за однієї умови – за наявності професійного менеджменту. Нажаль, в Україні лише кілька професійних клубів можуть похвалитись професійнимменеджментом. “Анжи” також не став винятком.

Хай тамяк, варто визнати, що ФК “Анжи” спалахнув потужною зіркою на футбольномунебосхилі Європи.

 

ГО«Експерт-група»

 

АндріянФітьо

НазарМазур

РоманСоломонюк

 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи