Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.08.2022 15:06

Ринок нерухомості у столиці та в регіонах: що будуємо та для кого?

Засновник та керуючий партнер компанії КиївБудДевелопмент (KBD), голова Асоціації сміттєпереробників України

У тенденціях часу зараз казати, що війна внесла суттєві корективи у подальші плани забудовників та повністю змінила структуру ринку нерухомості.

Дійсно, ми живемо в унікальний період, в якому набуваємо досвід щоденно працювати в екстремальних умовах. Це стосується зараз усього – починаючи від збитих логістичних коридорів, наявності будівельних матеріалів та коливань на валютних ринках.

Але, детально зараз треба визначити наступні тенденції, які ми обговорюємо з колегами, девелоперами з-за кордону, а також з керівниками суміжного бізнесу.

1. У травні-червні багато, хто з українців, які виїжджали за кордон прийняли рішення повернутися та зараз визначаються, де планують жити. Особливо, це стосується літніх людей, діти яких намагаються обрати для своїх батьків більш безпечне місце проживання та все частіше звертають увагу на західні регіони України, на невеличкі населені пункти, але наближені до інфраструктури та з гарними комунікаціями. Оскільки вже є сенс говорити про підготовку до зими, то можна казати, що дуже мало людей вкладаються у власні проєкти будівництва. Ця категорія клієнтів  орієнтуються на  вже готові приватні котеджі та будинки, в які можна переселитися найближчим часом та в яких усі комунальні питання вже вирішив забудовник. Тобто, де вже чітко зрозуміло, що підведена вода, газ, світло, є логістика з вивозу сміття тощо.  На це орієнтовані також вимушені переселенці робочого віку, які обирали перебування на західній Україні у лютому-березні. Значний відсоток з них шукає власне житло для своєї родини з огляду на рівень готовності, наближеність до обласного центру або кордону.

2. Друга тенденція стосується працюючих людей, які «прив’язані» до столиці, зберегли тут свій бізнес та мають подальші плани по його розвитку. Частина з них втратили своє власне житло у передмісті Києва у ході бойових дій та поступово ремонтують свої будинки. На час цієї відбудови ця група клієнтів шукає власне житло у новобудовах та має дуже практичні вимоги до цього житла.

Наприклад, якщо раніше престижними вважалися останні поверхи та найважче продавалися квартири на поверхах посередині, тепер ця тенденція змінилася. Цікавість до останніх поверхів вже знизилася з огляду на питання безпеки, а майбутні клієнти все частіше цікавляться наявністю паркінгу або бомбосховища, міцністю стін та використаними матеріалами. Тобто, в цьому питанні війна внесла суттєві корективи та відрегулювала попит. До того ж заможні клієнти зорієнтовані придбати житло, яке їм буде легше продати у випадку необхідності виїжджати за кордон. А зробити це швидше з невеликими та зручними квартирами, ніж з апартаментами понад 150 м2.

3. Ще одна тенденція на ринку нерухомості стосується довгострокових інвестицій у житло. Значний відсоток клієнтів, які мають можливість дозволити собі придбання нового житла без кредиту, знаходяться у режимі очікування та прискіпливо слідкують за ринком нерухомості. Особливо, якщо житло знаходиться на фінальній стадії забудови. Тому, багато, хто з девелоперів зараз змагається на рівні знижок на вартість квадратного метра.

 Проте, загальний висновок з поточної ситуації у тому, що вартість житла в столиці знижуватися не буде. Про це говорить багато факторів – починаючи з вартості будівельних матеріалів та становищі на світовому ринку металу.  Житло у західних регіонах України – навпаки, має тенденцію до зросту. Та найближчі місяці ми будемо спостерігати, що попит буде визначити нову ціну. Тому, на моє переконання, восени найкращий час вкладати в житло та визначатися з умовами придбання, якщо йдеться про кредити або розстрочку.

До того ж усі гравці ринку очікують на запуск іпотечного кредитування, якій покращить купівельну спроможність клієнтів та вирівняє увесь ринок нерухомості України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]