Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2016 14:28

Тепер вже 100%! Новий етап розвитку публічних продажів в Україні

Координатор проєкту розвитку системи ProZorro.Продажі від Transparency International Україна

З 1 січня 2017 року, 100% активів неплатоспроможних банків продаватимуться виключно через організаторів торгів, під’єднаних до системи ProZorro.Продажі. Таке рішення прийняла виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб після майже двох міся

З 1 січня 2017 року, 100% активів неплатоспроможних банків продаватимуться виключно через організаторів торгів, під’єднаних до системи ProZorro.Продажі. Таке рішення прийняла виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб після майже двох місяців Пілотного проекту.

Підгрунтямдля цього рішення є відмінна технічнаготовність системи. Під час її роботиу пілотному режимі, жодної скарги наготовність не було отримано. Навпаки,з проханням про повний перехід на новітнюсистему до Фонда звернулися асоціаціїнайбільших банків-банкрутів. Тобто ті,хто найбільше зацікавлений у ефективнихпродажах.


ProZorro.Продажі розвивається на основі приципів прозорої конкуренції, коли “всі бачать все”. Також працює модуль аналітики, якому було присвячено мій попередній блог. Фокусом Transparency International Україна є надання громаді усіх необхідних інструментів для здійснення моніторингу публічних продажів.

Післядосягнення проміжної цілі в проекті,якою є перехід Фонду на нову систему,варто поглянути уперед. По-перше, разоміз партнерами проекту ми будуємо екосистемупублічних продажів в Україні. На відмінувід сфери публічних закупівель, регуляціїв цій сфері досить обмежені. Немаєрамкового закону з публічних продажів. Кожен державний орган проводить їхвідповідно до своєї законодавчої бази.Ми створюємо екосистему, яка включатимеусіх гравців та правила, в межах якоїфункціонуватимуть прозорі та конкурентніпублічні продажі. 

На21 січня 2016 року, через системуProZorro.Продажі реалізовано державних активів на 35млн грн

Другимаспектом є те, що українська реформазапочатковує світовий тренд. Наразі,увага у світі прикута до електронізаціїпублічних закупівель. Натомість упродажах, Україна має потенціал сказатинове слово у боротьбі з корупцієюглобально. Наприклад, в межах проектуProZorro.Продажібулорозроблено класифікатор активів банківCAV на основіміжнародногокласифікаторазакупівель CPV. Цяінновація з'явилась тому, що аналогічногокласифікатора не існувало у світі, івона може бути корисною для багатьохкраїн.

Наостанок,настає час підключення інших державнихорганів до проекту. Побудована електроннасистема може бути використана для різнихцілей, наприклад оренди чи списаннядержавного майна. Отже, попереду роботаіз Фондом державного майна зокрема.Поява нових партнерів від державиозначатиме нові виклики та завданнядля проекту. Але, після успішного пілотуз Фондом гарантування вкладів фізичнихосіб, його учасники готові до них.


Проект ProZorro.Продажі не використовує бюджетних коштів. Його реалізація відбувається за підтримки WesternNISEnterpriseFund, який підтримує ініціативи з просування реформ в Україні та трансформаційні проекти.  

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи