Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2023 14:58

5 викликів на шляху до сталої системи державного медпостачання в Україні (частина 1)

Виконувач обов’язків гендиректора Медичних закупівель України

Система державних (публічних) закупівель – ключовий компонент стратегічного управління і запорука надання якісних послуг для громадян.

Закупівлі за публічні кошти це - багаторівневий і суворо унормований процес, а закупівлі медичних товарів - ДУЖЕ багаторівневий та унормований процес.

У процес постачання медичних товарів залучена ціла низка сторін, кожна з яких виконує свою важливу функцію, аби пацієнти були вчасно забезпечені якісними медичними товарами. Тож, коли ми говоримо про державні медичні закупівлі, завчасне ефективне планування є критично важливим, адже від цього залежить здоров’я, а подекуди, й життя людей. 

Які перешкоди зустрічаються на шляху до побудови сталої системи медичного постачання? Пропоную зосередитись на 5 основних викликах, які вернхньорівнево стосуються закупівель будь-яких товарів, що держава купує у великих обсягах. 

Збір та верифікація потреби 

Усе, що закуповують закупівлі Медичні закупівлі Україні (МЗУ), це - товари для забезпечення потреб закладів охорони здоров'я для лікування пацієнтів. Скільки та які саме ліки купувати замовляють самі лікарні, подаючи річну потребу на початку року. Потім це верифікують МЗУ, група експертів при МОЗ тощо. 

Виклик: Чи завжди та всі працівники закладів охорони здоров'я відповідально ставляться до подачі заявки? Ні. Чи багато вони роблять однакових помилок з року в рік? Так. Чи завжди керівник лікарні знає, скільки та які саме ліки замовила його лікарня? Ні. Чому ми про це розповідаємо? Тому що планування закупівель та поставок починається саме з цього. Неможливо розпочати закупівельний процес, якщо ти не знаєш скільки саме та які товари потрібні лікарням. Чи має МЗУ право купити більше, ніж потрібно, а потім утилізувати те, що не використали? Ні. Тому точність подачі заявки та якість наданої інформації так важлива. 

Подаючи потребу в медичних товарах, лікарні не можуть написати цифри “з неба” - існує конкретна методологія. Враховується вага пацієнтів, вік, хвороба тощо. Якщо на етапі верифікації виникає помилка (а це буває досить часто), процес збору потреби починається з початку. Підкреслюю, що мова майже про тисячу номенклатурних позицій з одного боку та майже тисячу користувачів, які подають свої заявки з іншого боку. А тепер додайте до цієї формули обмежені терміни придатності ліків, аналіз залишків, перебої з електроенергією, міграцію пацієнтів через повномасштабне вторгнення. 

Вирішення: МЗУ створюють та розвивають інформаційно-аналітичні системи, які полегшують та автоматизують подачу потреби. Зокрема, ми маємо систему MedData і у кожної лікарні, яка отримує від нас товари, там є свій акаунт. Також у пілотному режимі ми запустили систему обліку ліків e-Stock, яка цього року використовувалась для збору потреби за двома напрямами. Без цих систем ми б не впорались. Тож наша порада всім централізованим закупівельникам - інвестуйте в інформаційно-аналітичні системи для збору потреби та аналізу залишків. Коли мова про тисячі номенклатурних позицій, кол-центр та табличка в Excel не допоможе. 

Особливості законодавства та горизонт планування

МЗУ мають міжнародний антикорупційний сертифікат, наші бізнес-процеси дуже зарегульовані. Ми не можемо за один день повністю переглянути їх. Так само не можуть і наші постачальники, адже ми співпрацюємо з міжнародними компаніями - лідерами ринку, величезними корпораціями. Іноді ліки виготовляються лише однією компанією в світі. І ми дуже залежимо від таких постачальників як держава. 

Виклик: Скільки разів змінювалось закупівельне законодавство за останній рік? Багато. Занадто багато та часто. Закупівлі без Рrozorro, закупівлі в Рrozorro, з аукціонами, без аукціонів, без оскарження, з оскарженням. Оперуючи мільярдами коштів платників податків та проводячи сотні процедур, ми відчули ці зміни дуже болісно. 

Окрім цього, є більш суттєві та системні виклики в закупівельному процесі за публічні кошти. Мова про різні підходи в бюджетному та закупівельному законодавстві. Наприклад, щодо укладання трирічних угод. Адже бюджетне законодавство не готове до цього. А це вже історія про горизонт планування. 

Вирішення: Трирічні угоди - це інструмент, який дозволить суттєво покращити медичне постачання. Вони допомогли б мінімізувати ризики несвоєчасного постачання товарів та заощаджувати кошти українців - якщо постачальник конкурує за трирічну потребу, він надає найкращу ціну. 

Ми працюємо з лікарнями, аби вони якісно подавали потребу на 3 роки. Тут допоможуть наші інформаційно-аналітичні системи. Щодо недостатньої кількості закупівельних інструментів, то тут рішенням можуть стати відкриті рамкові угоди. Вже зараз ми маємо діалог з Міністерством економіки щодо цього. Я сподіваюсь, що в 2023 році закупівельні організації побачать відкриті рамки у системі Prozorro. МЗУ готові стати першими, хто відпілотує цей інструмент. Але залишається гармонізація бюджетного та закупівельного законодавства.

Про решту викликів для сфери публічних закупівель медичних товарів поговоримо в другій частині цього матеріалу, яка вийде згодом. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]