Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.04.2014 17:51

Закон про окуповані території

Юрисконсульт ПАТ КБ "ПРАВЕКС-БАНК"

Стислий аналіз норм ухваленого Радою проекту закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України

15 .04.2014 р. на пленарному засіданні Верховної Ради України було прийнято проект Закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України (№4473-1) - у другому читанні та в цілому. На даний час проект перебуває на підписанні у Президента України. Враховуючи, що остання редакція проекту, яка була затверджена ВРУ, не є доступною, було здійснено аналіз останньої редакції вказаного законопроекту (підготовленої до другого читання профільним комітетом ВРУ). Після оприлюднення закону ЮД буде проаналізована відповідна чинна редакція.

  Відповідно до останньої редакції вказаного законопроекту Закон серед іншого передбачатиме:

1. Територія АРК залишається у складі України та відповідно у її правовому полі (ст. 1).

2. Відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації державі Україна, юридичним та фізичним особам, громадським об’єднанням, громадянам України, іноземцям та особам без громадянства у повному обсязі покладається на Російську Федерацію як на державу, що здійснює окупацію. При цьому держава Україна повинна всіма можливими засобами сприяти відшкодуванню матеріальної та моральної шкоди з боку Російської Федерації (ст. 5).

3. Оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які переселилися з тимчасово окупованої території, здійснює Державна міграційна служба за місцем їх перебування.

4. Виплата пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території і не отримують пенсій та інших виплат від уповноважених органів Російської Федерації, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Громадяни України, які звільнилися з роботи (припинили інший вид зайнятості) та переселилися з тимчасово окупованої території, за відсутності документів, що підтверджують факт звільнення (припинення зайнятості), періоди трудової діяльності та страхового стажу, реєструються як безробітні та отримують виплати згідно з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття на підставі персоніфікованих даних Пенсійного фонду України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. (ст. 7).

5. Під час проведення виборів Президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться. Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території, мають право реалізувати своє право голосу на таких виборах або всеукраїнському референдумі шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси згідно з частиною третьою статті 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (ст. 8).

6. Діяльність будь-яких органів, їх посадових та службових осіб на тимчасово окупованій території вважається незаконною, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України. Будь-який акт (документ, рішення), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не породжує правових наслідків (ст. 9).

7. Заборону відчуження нерухомого майна юр. осіб, розташованого в АРК, із вказаної редакції законопроекту було виключено. Що стосується заборони відчуження нерухомого майна фіз. осіб, остання доступна редакція законопроекту передбачала заборону укладення будь-яких правочинів щодо нерухомого майна, у тому числі земельних ділянок, що перебувають у приватній власності фізичних осіб, які тимчасово вибули з тимчасово окупованої території або тимчасово відсутні на цій території незалежно від набуттями ними статусу біженця чи іншого спеціального правового статусу. Однак, відповідно до змісту стенограми пленарного засідання ( http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/5241.html ) така норма була викладена у редакції, що дозволяє здійснювати таке відчуження («Набуття та припинення права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на окупованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами окупованої території»). Також, слід звернути увагу, що відповідно до положень вказаного проекту у разі неможливості здійснення державним реєстратором повноважень щодо державної реєстрації прав на нерухоме майно на тимчасово окупованій території орган державної реєстрації визначається Кабінетом Міністрів України. Таким чином порядок реєстрації відчуження майна буде проаналізований ЮД після оприлюднення відповідної Постанови КМУ.

8. Змінено територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної республіки Крим та міста Севастополя судам. Розгляд судових справ підсудних судам АРК здійснюватимуть суди м. Києва (ст. 12).

9. Що стосується здійснення економічної/господарської діяльності на території АРК, звертаємо Вашу увагу, що остання доступна редакція законопроекту містила відповідні обмеження (заборона здійснення ліцензійних видів діяльності, переказів, окрім випадків визначених КМУ та НБУ). Однак, відповідно до змісту стенограми пленарного засідання зазначену норму було виключено із проекту закону та вказано, що відповідний порядок здійснення діяльності буде встановлено окремим законом.

10. Що стосується в’їзду громадян України на територію АРК, остання доступна редакція законопроекту містила відповідні обмеження (можливість в’їзду до АРК тільки осіб, місце проживання яких зареєстроване у АРК або громадянам за спеціальним дозволом). Відповідно до змісту стенограми пленарного засідання зазначену норму було виключено із проекту закону та вказано, що відповідний дозвіл буде вимагатись виключно для іноземних громадян.

11. На виконання вимог Закону вносяться відповідні зміни до інших н-п актів.

12. Затверджено порядок звільнення та продовження служби військовослужбовцями з АРК.

З наведеного вбачається, що найбільш суперечливі норми законопроекти були виключені (деякі лише на певний час) під час проведення розгляду. Відтак, ним врегульовуються лише певні проблемні питання, а багато інших продовжують залишатись відкритими.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]