Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2021 08:02

Хаджибейський "магніт": Як Одеса може знести аварійну дамбу і створити новий курорт

Ексголова Державної служби морського та річкового транспорту України (2018-2019)

Ідея створення «туристичної марини» в Одесі – буквально «перезріла», і саме Хаджибейський лиман може служити для втілення цієї ідеї

Є декілька новин, які свідчать про оживлення Одеси як морського та портового міста. Наприклад, найближчими днями Одеський морський порт має прийняти перший за останні 2 роки круїзний лайнер, і ця подія стане одним із індикаторів відновлення круїзного бізнесу в глобальному масштабі, який був тимчасово «поставлений на паузу» із-за пандемії коронавірусу. 

Керівник Одеського МТП Олексій Мясковський в інтерв’ю одному із видань заявив, що планує частковий демонтаж судноверфі «Україна», що входить до складу порту «Одеса». На вивільненій території – буде втілений інвестиційний проект спільно із підприємством «Бруклін-Київ». При цьому Мясковський натякнув, що осінню можуть бути новини по темі концесії пасажирського терміналу порту «Одеса».

Водночас, як свідчать дані з відкритих джерел, АМПУ запланувала добудову хвилелому для Карантинного молу, на якому зараз базується німецький оператор контейнерних перевезень HHLA.

У цьому всьому є один недолік – ці події та ініціативи мають «локальний» характер, тому не приведуть до якісних змін у житті міста Одеса. Зокрема – вони не стануть стимулами до якісної трансформації інфраструктури «Південної Пальміри», хоча у цьому сектор накопичено занадто багато хронічних проблем. 

Згадаємо хоча б ту саму Хаджибейську дамбу, яка уже майже 20 років знаходиться в аварійному стані. Ця споруда була насипана ще за радянської влади в 1940-х роках, без жодного проектного обгрунтування, чіткого регламенту обслуговування дамби напрацьовано не було. Очевидно, з цим і пов’язаний той факт, що у Хаджибейської дамби нема чіткого власника: «Укравтодор» наполягає, що на його балансі – лише ділянка траси, що проходить лиманом, міська рада Одеси – не може ефективно управляти цією дамбою хоча б тому, що вона знаходиться поза межами міста. 

Але це і не привід не вирішувати проблему: як тільки «Південну Пальміру» накриває чергова велика злива, місто вимушене знову боятись можливого прориву аварійної Хаджибейської дамби. 

Окремі фахівці в Одесі пропонують взагалі знести Хаджибейську дамбу, аби створити прямий хід між Чорним морем та Хаджибейським лиманом. Мотив – якщо буде прямий перетік вод, екологічний стан Хаджибейського лиману покращиться на порядки. 

Я пропоную подібну ідею підвести під певну «проектну» основу. А саме – під створення «туристичної гавані», «круїзної марини» для Одеси на основі Хаджибейського лиману. Якщо врешті знести аварійну Хаджибейську дамбу, «Південна Пальміра» отримає акваторію, що матиме прямий вихід у Чорне море та буде ізольована від шумового та пилового забруднення від морського порту «Одеса», і тут можна буде збудувати і нову туристичну набережну для міста, і навіть – новий курорт, що зможе стати найпотужнішим «туристичним магнітом» Півдня України. Тим більш, що керівництво нашої держави ще в «доковідну» епоху проговорювало можливість побудови нового великого курорту на морському побережжі України, а зараз ця ідея – взагалі стала на порядки актуальнішою. 

Так, тут будуть свої складнощі. Потрібні складні розрахунки, аби демонтаж Хаджибейської дамби став можливим без жодних ексцесів, що можуть загрожувати Одесі. Будівництво нового «туристичного магніту» на берегах Хаджибейського лиману може виявитись настільки затратним, що держава та місто Одеса зможуть «потягнути» хіба що підведення необхідних комунікацій, і «розплатитись» з майбутніми інвесторами хіба що довготривалими податковими пільгами (скажімо, років так на 20). Врешті, треба ще самих приватних інвесторів «заманити» для участі в такому проекті. 

Але якщо такий проект втілити на практиці, це потягне за собою позитивний кумулятивний ефект по змінам «в плюс» в транспортній інфраструктурі Одеси, по якості сервісного обслуговування, та навіть – по «перетокам» туристів під час сезону літнього відпочинку. 

Україна завжди боїться подібних «глобальних» проектів, але саме із-за страху перед «глобальними» проектами наша країна буквально «топчеться на місці». 

Тут за прикладами не потрібно ходити далеко, можемо взяти той самий пасажирський термінал Одеського порту, якщо точніше – туристичний готель «Одеса» в порту. Ідея створити «туристичну марину» в Південній Пальмірі народилась навіть не позавчора, і саме під цей концепт тільки в «обмеженому» і був збудований туристичний готель «Одеса» в морському порту: мовляв, так, навколо – вантажні термінали порту, які створюють забруднення, але зате маємо об’єкт, що може приймати туристів із круїзних лайнерів. Туристичний готель в порту «Одеса» так зміг попрацювати нормально відносно небагато – із 2001 по 2011 роки, а з того часу за цим об’єктом тягнеться цілий шлейф корупційних скандалів. 

Важливо не повторювати попередніх помилок, і важливо уміти діяти глобально. Це і стане рецептом нового успіху для Одеси.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]