Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.03.2021 10:14

Дунайське пароплавство на 2 млрд. Що за держзраду розслідує СБУ

Ексголова Державної служби морського та річкового транспорту України (2018-2019)

СБУ попередила заволодіння майном Українського Дунайського пароплавства на понад 2 млрд грн.

Злочинну схему намагалися організувати топ-менеджери. Оборудка мала відбутися під виглядом «реорганізації» діяльності пароплавства. Відкрито кримінальні справи за трьома статтями, включно із держзрадою. 

Українське Дунайське пароплавство ледь не втратило всі свої активи – 455 одиниць флоту, а також будівлю в Будапешті, де знаходиться представництво компанії. Все мало відбутися під виглядом «деофшоризації» за послідовної підтримки Мінінфраструктури.

Річ у тім, що понад 20 років тому керівництво УДП прийняло рішення, щоб держава заснувала кілька компаній з іноземною реєстрацією (офшорних). Це робилось для спрощення роботи з контрагентами, оскільки оплата відбувалась за кордоном, виникали проблеми з подвійним оподаткуванням та переобтяжувало бухгалтерію та інші управлінські процеси. Також це дало змогу перевести флот під більш «зручний» прапор.

Нинішнє керівництво Мінінфраструктури зробило одним з гасел «боротьбу з офшорами». Але майно УДП під цими гаслами вирішили перевести з одного «офшора», засновником якого була держава, у власність іншої офшорної компанії – засновниками якої були вже приватні особи.

Схема виявилась простою: топ-менеджмент УДП свідомо надав до Міністерства інфраструктури документацію, у якій 455 суден мали нульову балансову вартість, і отримав можливість самостійно розпоряджатись державним майном. Мінінфраструктури часто розповідало, що флот УДП дуже старий і взагалі нічого не коштує. А саме підприємство збиткове. Фактично це була «легітимізація» в публічному просторі можливого викрадення державного майна.

«Розбіжність» у вартості майна склала понад 100 мільйонів євро – саме в таку суму оцінили вартість флоту Українського Дунайського пароплавства незалежні аудитори у 2017-2018 роках. Також держава ледь не втратила будівлю в центрі Будапешта, де розміщується представництво УДП – її вартість обчислюється десятками мільйонів євро.

Проте, СБУ вдалось провести спецоперацію, отримати доступ до розмов співучасників та зібрати ряд доказів. Наразі слідчі дії тривають, чим завершиться справа і чи отримають покарання учасники «схеми» – невідомо. Проте, дуже цікаво, що тепер буде говорити керівництво Мінінфраструктури. І де та межа між схемою і «боротьбою з офшорами».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]