Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2013 21:33

Да здравствует "Европейский суд" – самый гуманный суд в мире!!!

Управляючий партнер Товариства з обмеженою відповідальністю "Адвокатська фірма "Правовий континент"

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) для багатьох людей, котрі розчарувалися в національному правосудді та втратили надію на справедливе рішення суду, зостається світлом в кінці тунелю і останнім оплотом справедливості та правосуддя. На ЄСПЛ покладають на

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) для багатьох людей, котрі розчарувалися в національному правосудді та втратили надію на справедливе рішення суду, зостається світлом в кінці тунелю і останнім оплотом справедливості та правосуддя. На ЄСПЛ покладають надію сотні тисяч людей по всій Європі і наші громадяни не виняток.

Та останнім часом рішення ЄСПЛ все більше і більше дивують громадськість не тільки Європи а і всього цивілізованого світу. Останньою краплею стало рішення ЄСПЛ по справі Інес дель Ріо. Це рішення сколихнуло всю Іспанію. Більшості з нас ім’я Інес дель Ріо нічого не скаже, тож я трішки поясню : Інес дель Ріо являлася активним членом угрупування ЕТА ( «Euskadi Ta Askatasuna» - «Країна Басків і Свобода»), що являється однією з найстаріших терористичних організацій в Європі. Організацію ЕТА було створено в 1959-му, як рух студентського опору. Молодь виступала проти диктатури генерала Франко та його намагань знищити культуру і традиції басків. Генерал пішов — організація залишилася. Вона швидко переросла у воєнізоване угруповання і сформулювала мету — незалежність Країни Басків. ЕТА виступає за незалежність семи провінцій: 4 іспанських та 3 французьких. Це трохи більше 20-ти тисяч квадратних кілометрів у західній частині Піренеїв. ЕТА використовує терор задля досягнення поставленої цілі — незалежності краю.

Іспанським судом Інес дель Ріо визнано причетною до вбивства двадцяти чотирьох людей та засуджено до 3 828 років в'язниці. Згодом термін скоротили до максимально дозволених Іспанським законодавством тридцяти років. На її  звільненні наполіг Європейський суд з прав людини. Адже за зразкову поведінку дель Ріо мали випустити на волю ще п'ять років тому, однак Іспанський суд наполіг на продовженні ув 'язнення до 2017 року та застосував до неї Доктрину Парота, що забороняла скорочувати термін ув‘язнення засудженим за тероризм.

Своїм рішенням ЄСПЛ створив небезпечний прецедент, оскільки аналогічним шляхом можуть піти інші засуджені терористи і вже незабаром на волю можуть вийти кілька десятків активістів терористичної організації ЕТА і це може спричинити самосуд над звільненими терористами  і як наслідок пожвавлення ЕТА та серію нових терористичних актів. Звичайно під час вирішення даного питання, формально ЄСПЛ був правий і звільнення Інес дель Ріо є законним… але це лише формальності і на мою думку під час винесення таких рішень слід враховувати особу засудженого і тяжкість вчиненого ним злочину.

Дане рішення ЄСПЛ також показало надмірну гуманність законодавства Європейських країн, в котрих не передбачено такого виду покарання, як довічне ув’язнення. Те що сталося з Інес дель Ріо скоро може статися з Брейвіком та багатьма іншими ув’язненими котрі були засуджені за тяжкі злочини і тільки одному Богу відомо, що тоді може статися… чи дійсно ці люди виправляться за роки ув’язнення, чи вийшовши з в’язниці візьмуться за старе ?

На мою думку в ряді Європейських держав потрібно міняти кримінальне законодавство та відходити від гуманізації покарань. І початок цьому має бути покладено в Іспанії де найвищою мірою покарання є 40 років ув’язнення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]