Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2014 09:15

Податкова амністія. Дослухались? Чи скористались?

«станьте в позу по-зручніше… з вами буде компроміс»

18 квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в ході "години питань до уряду" у Верховній раді, повідомив, що допускає податкову амністію чи то компроміс для суб'єктів господарювання, що вимушено брали участь у тіньових схемах оточення Віктора Януковича, у разі грошової компенсації ними державі.


З першого погляду, можна було б порадіти – нарешті… проект «Податкова амністія», запропонований громадською спілкою «Народна справа», почутий владою. Начебто дослухались… чи, все ж таки за сталою традицією, скористались ? ..

З одного боку, слова прем'єра начебто тішать вухо вітчизняного підприємця, але..  

 

Фактично, коли декларується вибіркове ПРАВО, результат буде ще гірший, тому що знову ПРАВО відходить на задній план, а на передній план виходить так звана «доцільність». В словах прем'єр а може бути небезпечна команда для контролер ів, адже хто саме з них буде складати списки амністованих? І при цьому, звичайно, хтось попадає у «рострільні списки». Почнеться новий безлад на місцях, а головне, нове «полювання» на підприємців, і знову попасти до списку «потерпілих від Януковича» буде коштувати бізнесменам грошей і нервів. Адже саме керівники податкових інспекцій на місцях ретельно весь час «змішували» списки, після чого вся країна перетворилась на «партизанську програму». 

 

Суть амністії не в тому, що треба нове «полювання на відьом» організовувати. Треба просто зробити так, щоб запрацювало ПРАВО. Ну не має права податкова визнавати операції нікчемними, та не визнавати податковий кредит. Ось в чому була суть «програми» і, головне, амністії. А тут знову – компроміс. Простіше кажучи, «станьте в позу по-зручніше… з вами буде компроміс», ось така доцільність.

 

 «Народною справою» у згаданому проекті ці дії було названо амністією для більш простого розуміння того, чого хоче народ. А народ в даному випадку в іншій позі. ПОДАТКОВА АМІНІСТІЯ - значить амністуємо не підприємців, а НАРОД АМНІСТУЄ своїх контролерів, які писали акти перевірок, всупереч нормам закону та здоровому глузду, слідчих та прокурорів, які рухали справи з право-наліво по таких актах, суддів, які протягом одного судового дня виносили зовсім протилежні рішення, то має право податкова писати «нікчеми», то не має. Ось для чого треба ініціювати амністію.

 

А для підприємців владі треба просто зробити крок назустріч і сказати ми поважаємо ВАШЕ ПРАВО і більше не будемо його порушувати. А тим більше перекручувати відповідальність.

 

Народ вимагає податкову амністію саме колишнього ПОДАТКОВОГО СВАВІЛЛЯ. А не себе!!!

 

Проріхи бюджету влада звикла переводити на так звану ТІНЬОВУ економіку. Пояснюю. Тіньова економіка – це той звір, яким стараються залякати пересічного громадянина, начебто саме вона - ТІНЬОВА економіка, це та хто відбирає у бабусь їх мізерню пенсію, руйнує дороги, обкрадає медицину, та знешкоджує бюджет. 

 

Алгоритм ДІЙСНОЇ тіньової економіки зовсім інший і про це ті, хто його розуміє, намагаються замовчувати, тому що він НЕРЕАЛЬНО інший. А було діло так. Спочатку влада створила ТІНЬ. Хабарі, відкати, нікому не потрібний ПДВ з його кредитом, розкрадання та інші «благородні» дії. Потім загнали і заганяють туди всіх підприємців, вибачте за аналог, наче отару в загін, а потім стрижуть, виловлюють і знову стрижуть, а деяких ріжуть. Ось така реальна ТІНЬ….малята.

 

А головне, вся ТІНЬ не у підприємців, яким в таких умовах треба ВИЖИВАТИ, вся ТІНЬ у чиновників, у псевдобізнесменів, які вештаються біля таких чиновників, псевдобанкірів, які вважають, що ніхто не запитає їх про вкрадені гроші. У контролерів, прокурорів і суддів, які витягують і з крадіїв, і з підприємців. Там вся тінь, і там АМНІСТІЇ не повинно бути. ТАМ треба спитати за всі транзакції, тим більше, у тих, через кого проходили бюджетні гроші, але то зовсім інша пісня, і до «нікчемних» операцій вона не має ніякого відношення. Адже для виявлення розкрадання державних коштів не потрібно повноваження податкової «невизнавати» податковий кредит з ПДВ. А влада вже рада старатись, «ми всіх амністуємо і СЕБЕ не забудемо!».

 

Повторююсь : для влади - ПРИСЛУХАЙТЕСЬ до підприємців «на землі», вони стогнуть від тягаря, а коли захочуть його скинути - буде запізно. Уважно прочитайте, що мається на увазі під "Податковою амністією".  Мета такої податкової амністії полягає не в прямому поповненні бюджету а, в переході на правову базу у відносинах платників податків і держави.  

П.С. Крізь стогін підприємців чутно: приберіть ви цей корупційний ПДВ, зробіть прозору податкову політику, зніміть податковий контроль, дайте дихати, підприємці самі почнуть платити. Головне при цьому - НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ за проходженням бюджетних коштів. Там також повинен стояти прокурор над душею, його треба в тендерну комісію, з нього треба спитати, коли кошти на підконтрольні підприємства підуть, його першого в реєстр вносити в такому випадку. Ось тоді проснеться відповідальність. І все буде добре. …Майже. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]