Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2014 00:09

Податкове планування. Переваги 5%

різновиди оподаткування, - це тільки інструменти для побудови оптимальної моделі ВЛАСНОГО БІЗНЕСУ

Маючи значний досвід роботи в системі податкового контролю діяльності платників податків, а після цього в забезпеченні податкового захисту платників, автор може стверджувати, що у більшості випадків поява податкових ризиків залежить безпосередньо від платника податків, оскільки значна кількість підприємців просто не займається податковим плануванням своєї діяльності. Одні просто не мають досвідчених порад ще на етапі створення свого бізнесу, інші отримують свій досвід самостійно, треті взагалі нехтують таким плануванням, вважаючи це за непотрібне.

В свою чергу автор став прихильником теорії, а головне, практики податкового планування, яке базується на побудові індивідуальної податкової стратегії діяльності та розвитку БІЗНЕСУ. Саме бізнесу, а не окремо взятого підприємства. Адже головною помилкою у тих, хто починає свою справу, є, перш за все, невірне розуміння бізнес-процесу, яке звужується до рамок діяльності тільки одного підприємства, на якому зосереджено все: і всі напрямки діяльності, і всі співробітники, і всі підрозділи, і головне - бажання збільшити прибуток і зменшити свої ризики. 

Ми повинні розуміти, ще на початку розвитку своєї справи, що підприємства, їх організаційні форми, різновиди оподаткування, - це тільки інструменти для побудови оптимальної моделі ВЛАСНОГО БІЗНЕСУ. А гармонічний власний бізнес – це правильно побудована структура таких інструментів, спроектована оптимальним чином, під конкретні завдання, із власною централізованою стратегією діяльності. 

Така по суті корпорація в мініатюрі, яка на початку діяльності буде з одними завданнями і стратегією, а потім буде змінюватись під зростання або розширення бізнесу. Головне, що цього не треба боятись, цього треба прагнути, адже кожна структура, як складний хімічний елемент, стає більш стійкою, якщо вона побудована з кількох складових пов’язаних між собою, ніж з одного.

Маючи в руках декілька інструментів різної організаційної форми і форми оподаткування, ви з легкістю диференціюєте отримання прибутку, можете формувати, а головне, планувати власні витрати. 

В європейських країнах давно стало нормою придбання товарів, якими користуються особисто власники підприємств чи корпорацій безпосередньо за рахунок доходів своїх компаній, при цьому відображаючи таке придбання у складі витрат власних підприємств і це не вважається порушенням законодавства. Земельні ділянки чи інша нерухомість, автотранспорт, літаки та яхти здебільшого зареєстровані на підприємства учасників корпорацій, що спрощує утримання цього майна для їх власників, а також зменшує ризики його можливої втрати. 

В нашій державі навпаки, витрати не пов’язані з господарською діяльністю підприємства, на думку податкового органу, вам будуть однозначно відкориговані контролерами. Але, якщо ви, для особистого користування придбаєте товарно-матеріальні цінності з рахунку вашого ж підприємства, яке перебуває на спрощеній системі оподаткування, то після сплати єдиного податку до вас не буде ніяких запитань щодо складу ваших витрат та їх правомірності, купуйте і користуйтесь на здоров’я, а правильно оформлене таке користування не дасть можливості контролерам віднести їх до додаткового блага фізичної особи. 

Але ж інколи ми самі створюємо собі потенційні ризики, з якими потім намагаємось боротись, наприклад, описана вище ситуація більш детально, на прикладі:

Ви власник та директор свого підприємства на загальній системі оподаткування, в результаті успішної вашої діяльності підприємство отримало прибуток і ви вирішили придбати земельну ділянку або автомобіль для особистого користування. Після того як ви отримали прибуток на підприємстві вам необхідно його вивести, це можна зробити або нарахувавши собі відповідну зарплату, податкове навантаження на яку всім відомо, тому мало хто на це погодиться, або за рахунок виплати дивідендів, це також невигідний шлях, або «по старинці» перерахувати кошти на «потрібного» контрагента, при цьому витрачається інколи до 10 % доходу. В результаті ви маєте ризики: сумнівний склад витрат на підприємстві, такий саме ПДВ в податковому кредиті, відсутність 10%, також, в подальшому на себе реєструєте коштовні речі при мінімальній, або просто невисокій заробітній платі. 

Ситуація друга, ви також власник та директор свого підприємства, але вже на спрощеній системі оподаткування, в результаті успішної вашої діяльності підприємство отримало прибуток і ви так само вирішили придбати земельну ділянку або автомобіль для особистого користування. Ваші доходи підприємства вже оподатковано під 5% єдиного податку, отже до складу витрат питань не буде, купуєте за кошти фірми автомобіль (земельну ділянку) і відповідно реєструєте їх на своє власне підприємство. В подальшому ви не володієте цими речами, як стороння особа, а використовуєте майно підприємства, як його директор, тому ризик віднесення цих покупок до отримання додаткових благ фізичною особою мінімальний. 

Отже, позитивна сторона: навантаження на ваші доходи - 5% єдиного податку, легально придбані ТМЦ автомобіль (земельна ділянка), якими ви особисто, а головне законно користуєтесь, витрати на утримання цього майна, також можна оплачувати з рахунку підприємства. 

Обмежений обсяг обороту для спрощенців в даний час можна обійти їх кількістю, і хай вас не лякає можливість реєстрації декількох підприємств для правильної організації бізнесу потоки треба диференціювати, це лише інструменти. На заході до складу сімейних корпорацій входять десятки підприємств. 

Може в такому випадку законодавці порахують податкові переваги для бюджету, замисляться та знімуть обмеження на обсяг операцій для платників єдиного податку залишивши при цьому 5 %.  

Інші додаткові позитивні сторони спрощеної системи, після сплати єдиного податку, ви вже маєте фінансовий прибуток, а тому можете спокійно нараховувати та сплачувати собі дивіденди, навантаження при цьому + 5% податку на доходи фізичних осіб, отже загалом маємо ті ж самі 10 %, але  при повній відсутності податкових ризиків. 

Якщо ви прагнете розвивати власний бренд пов’язаний з назвою компанії, не турбуйтесь, безліч європейських корпорацій існують під одним брендом маючи при цьому десятки підконтрольних підприємств (супутників) із схожою назвою чи складовою в назві, при цьому на одних можуть перебувати статичні активи, на інших проходити купівля-продаж товарів, на третіх юридичне супроводження, а на четвертих штат всіх задіяних робітників. 

Це лише маленький приклад оптимального використання сучасних бізнес процесів, звичайно їх набагато більше і значна їх частина виглядає складніше починаючи від простішого ФОП (фізична особа підприємець - дуже цікавий інструмент), продовжуючи комбінацією ТОВ на різних формах оподаткування, діяльністю відокремлених підрозділів, оптимальним використанням амортизації основних засобів, створенням та продажем нематеріальних активів, страхуванням майна, здійсненням фінансового чи оперативного лізингу, використанням корпоративних облігацій, цінних паперів інвестиційних фондів. Список можна продовжувати довго, закінчення йому не має, як і немає у законодавця бажання закінчити вносити поправки до Податкового кодексу України. 

Деякі речі для потенційних чи діючих підприємців можуть показатись на перший погляд не потрібними, але це не так, побудова оптимального бізнес процесу - це творча дія індивідуального характеру. Кожному українцю властива творча складова, ми нація, яка вкладає душу в те, що робимо, а тому навіть при вирощуванні кропу чи цибулі можемо залучити новітні ІТ технології програмної продукції чи використовувати роялті. Для цього нашому брату варто лише опанувати знання щодо можливого використання цих інструментів. 


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]