Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2022 11:55

Як британський стартап Seon допомагає фінтех-компаніям дотримуватись санкцій проти росії?

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

Компанія планує розробити нові інструменти боротьби з ухиленням від російських санкцій в умовах війни в Україні.

Лондонський стартап Seon допомагає фінтех-компаніям, таким як Revolut, боротися з онлайн-шахрайством. У рамках нового раунду фінансування він залучив $94 млн. інвестицій. Компанія планує за ці гроші розробити нові інструменти боротьби з ухиленням від російських санкцій в умовах війни в Україні.

Історія стартапу почалася з дружби двох студентів – Кадара та Ендрушака. Їх поєднав інтерес до криптовалюти, і вони вирішили створити власну біржу віртуальних активів. Тоді друзі зіштовхнулися із проблемою постійних атак шахраїв. Вирішення питання вони знайшли у заснуванні стартапу, головною метою якого стала допомога онлайн-бізнесу у протидії шахрайству. Компанія Seon розпочала свій шлях у 2017 році в Будапешті. Seon конкурує з низкою стартапів, включаючи ізраїльську компанію Riskified та американську Arkose Labs. Її програмне забезпечення аналізує адресу електронної пошти, номер телефону та інші дані споживача для створення "цифрового сліду" та за допомогою програмного забезпечення визначає, чи є він справжнім чи підозрілим.

Дії підсанкційних громадян росії лише посилили наявну проблему незаконної діяльності з використанням фінтех-компаній. Цього разу стартап залучив додаткові інвестиції із Кремнієвої долини для вирішення проблеми можливого використання фінтех-додатків для відмивання грошей та ухилення від санкцій. Інструменти сервісу дозволяють визначити підставні компанії для отримання незаконного прибутку або ідентифікувати фальшиву особу для приховування своїх активів.

Ще одна вагома причина таких інвестицій – тиск уряду на фінтех-компанії з метою змусити їх боротися з ухилянням від російських санкцій. Побоювання пов'язані з тим, що їхній контроль може бути слабшим, ніж у банків. Тому Seon планує створити функцію, яка дозволить перевіряти підприємства в режимі онлайн і дізнаватися, чи їх акціонери не перебувають у будь-яких санкційних списках.

Для України важливим є той факт, що стартап досить перспективний, і тому він продовжить боротьбу з незаконними діями росіян на фінансових ринках. Зараз компанія оцінюється в $500 мільйонів, її річний дохід у 2021 році збільшився втричі, а клієнтська база зросла більш ніж у два рази.

Таким чином, війна росії з Україною підштовхнула фінтех-компанії до пошуку нових способів боротьби з незаконною фінансовою діяльністю, як відмивання грошей та ухилення від санкцій. А проєкт британського стартапу Seon підтверджують необхідність технічних рішень щодо боротьби з онлайн-шахрайством.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]