Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.09.2021 12:59

Апеляційна палата ВАКС: два роки роботи

Голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Місце АП ВАКС у системі судоустрою.

Вищий антикорупційний суд – вищий спеціалізований суд у системі судоустрою України. Завданням Вищого антикорупційного суду, а також Апеляційної палати є здійснення правосуддя відповідно до визначених законом засад та процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов’язаних із ними кримінальних правопорушень та судового контролю за досудовим розслідуванням цих кримінальних правопорушень, дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, а також вирішення питання про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави у випадках, передбачених законом, у порядку цивільного судочинства.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (далі – Апеляційна палата) переглядає в апеляційному порядку судові рішення Вищого антикорупційного суду, а також рішення судів загальної юрисдикції, які були ухвалені до початку  роботи ВАКС.

Поговоримо про минуле

11 квітня 2019 року Президент України підписав указ про призначення 11 суддів Апеляційної палати. Після обрання 24 травня 2019 року Голови Апеляційної палати почалася активна підготовка до старту роботи з відправлення правосуддя.

У короткі терміни керівництво суду мало забезпечити матеріально-технічним обладнанням та тимчасовими будівлями суд, організувати відбір працівників апарату. Будівля суду, де зараз розміщується Апеляційна палата, потребувала проведення   ремонту, що стало можливим завдяки, в тому числі,  роботі ДСА України та ТУ ДСА України в місті Києві.

Також не можемо недооцінювати внесок наших міжнародних партнерів, які надавали та надають підтримку суду за відсутності будь-якого втручання у здійснення правосуддя.

5 вересня 2019 року ВАКС та Апеляційна палата почали здійснення правосуддя.

Одним із викликів, що постали перед судом у 2020 році стала пандемія коронавірусної хвороби COVID – 19. Ми постійно здійснювали та здійснюємо заходи спрямовані на запобігання її  виникненню та поширенню.

Наше сьогодення

За два роки судді Апеляційної палати розглянули 2168 апеляційних скарг та матеріалів, з яких: 29 апеляційних скарг на вироки, 107 апеляційних скарг на ухвали, 1734 апеляційні скарги на ухвали слідчих суддів, 1 ухвалу, подану в порядку цивільного судочинства, 297 інших кримінальних проваджень ( клопотання, подання, заяви).

Нас можуть звинувачувати в невеликому навантаженні порівняно з іншими судами. Разом з тим, хочеться звернути увагу не лише на кількість кримінальних проваджень, але і на їх складність.

Однак наша робота – це не лише сухі статистичні дані. Це і становлення суду як інституції, де захист прав і свобод громадян не порожній звук, а створення доброзичливої атмосфери в колективі та можливостей реалізації учасниками судових засідань своїх прав є пріоритетними.

Плани на майбутнє

Досі залишається актуальним питання реконструкції будівлі, переданої для постійного розміщення Апеляційної палати по вулиці Преображенській 5/2, оскільки для її початку необхідно вирішити питання щодо виділення земельної ділянки для забезпечення діяльності Апеляційної палати. Для нас є важливим виділення земельної ділянки у розмірах, достатніх для забезпечення повноцінної та належної роботи суду, а також дотримання вимог щодо безпеки, безперешкодного конвоювання. Труднощі виникають через відсутність вільної земельної ділянки біля будівлі та розміщення на суміжній земельній ділянці інших споруд. Робота в цьому напрямку триває.

А нашим завданням при розгляді кримінальних проваджень залишається забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура. Нашим завданням при розгляді цивільних справ - справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]