Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2019 16:10

Вогнепал, цькування та масові убивства

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Хто "натискає на гачок" під час масових убивств?

У Фінляндії відбувся замах на масове убивство. Одна людина загинула, десятеро поранено. Злочин відбувся у навчальному закладі.

Трохи передумов. У Фінляндії один з найвищих показників убивств у регіоні. Їх втричі більше на 100 тис. населення, ніж у Норвегії і в 2,5 рази, ніж у Швеції. А ще тут найліберальніше ставлення до вогнепальної зброї. Щонайменше, офіційної зброї тут більше в 5 раз, ніж в Україні (на ті ж 100 тис. населення). І це не перший випадок замаху на масові убивства – 11 років тому 2008 році відбулось убивство 10 студентів у Каухайокі. І теж – в училищі. Тому цей інцидент - не перехід «червоної лінії» для фінів.

Трагізм ситуації у тому, що убивство відбулось холодною зброєю. Більше того, називають і саму зброю – меч. Тобто, це навіть не ніж. Можна лише припустити, що злочинець передивився фільмів про вікінгів. Але пронести меч у торговельний центр? Але водночас він мав при собі і вогнепальну зброю, але не встиг скористатись нею (хоча, якщо взяв – то точно планував).

Це ще раз підтверджує – убиває не зброя, убиває людина. Людина, у якої є мотив. А тип обраної ним зброї – холодна, вогнепал, вибухівка, автомобіль - може лише збільшити чи зменшити кількість жертв масового убивства.

Звичайно, у злочинця був мотив. Зараз говорять, що це був громадянин Фінляндії, тобто - не біженець. Дослідження проведені у США, які стосувались масових розстрілів, показали, що всі інциденти, які відбувались у навчальних закладах, поєднує одне – соціальне неприйняття злочинця. Простіше кажучи бойкот з боку його колег/однокласників/одногрупників. І не виключено, що він пов'язаний саме з навчанням в училищі (це училище було розміщено у торговому центрі). Поки що джерела говорять про те, що це був дорослий чоловік. Але подібні інциденти відбувались і раніше. Коли уже дорослі люди приходили до своїх колишніх шкіл і розстрілювали школярів. А пізніше з’ясовувалось, що над ним колись давно знущались у цій школі.

 Власне я до того, що попередити усі злочини – неможливо. Що навіть те, що у країні, в якій найбільший рівень убивств у регіоні і високий рівень володіння вогнепальної зброї, не факт, що замах на масове убивство відбуватиметься саме з «вогнепалу».

І останнє – краща протидія – це профілактика. Тому, чим нижче буде насилля у період соціалізації дитини – тим менше буде злочинів у її дорослому житті. І коли ви дивитесь скрізь пальці як ваша дитина знущається над кимось у школі  (хай навіть заслужено – з її слів) – не забувайте, що може вирости із зацькованих дітей і як це може відгукнутись через роки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]