Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2023 21:59

Структура Кабінету Міністрів України потребує кардинальних змін

Економіст, експерт-аналітик

Зміни у державному урядуванні

Враховуючи чутки щодо відставок урядовців та чергового переформатування уряду, радив би провести кардинальні зміни в його структурі , скоротивши їхню чисельність та змінивши функціонал. Частково згадував про це у циклі статей щодо змін політичної системи після завершення війни.

Хоча розумію, що зараз цього не робитимуть. Але доречність цих змін не зникне і у майбутньому.

Необхідно ліквідувати Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерство Кабінету Міністрів України.

Також у мене є сумніви щодо доречності існування Міністерства у справах ветеранів. Звісно, внаслідок російської збройної агресії у нас буде дуже багато ветеранів. І їхніми проблемами доведеться опікуватися протягом багатьох десятиліть. Але значна частина функцій цього міністерства перетинається та дублюється з Міністерством соціальної політики та Міністерством оборони.

На базі Міністерства економіки варто сформувати Міністерство промисловості та торгівлі, при цьому передавши від нього до Міністерства фінансів функції та апарат Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування, а також перевпорядкувавши останньому Держстат, а до Міністерства соціальної політики необхідно передати функції та апарат Директорату праці та зайнятості.

Департамент цифрового розвитку та електронних сервісів Мінекономіки, а також всі функції Міністерства цифрової трансформації України, повинні перейти у підпорядкування Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. До нього ж мають перейти функції Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

На базі Міністерства Кабінету Міністрів України та Секретаріату Кабінету Міністрів України потрібно сформувати Офіс прем'єр-міністра, до складу якого мають входити радники прем'єр-міністра та інші працівники патронатної служби, а також Канцелярія Офісу прем'єр-міністра. Загальна чисельність співробітників цього Офісу повинна знаходитись у межах ста осіб.

Не повинен Секретаріат Кабінету Міністрів підміняти, дублювати чи блокувати діяльність міністрів, як політичних осіб, та підпорядкованих ним міністерств.

Ну і, до речі, взагалі потрібно припинити цю смішну практику наявності купи віце-прем'єрів. У кращому випадку може бути лише один віце-прем'єр. В багатьох країнах взагалі немає такої урядової посади. Якщо з тих чи інших причин прем'єр-міністр тимчасово не може виконувати свої обов'язки, то це робить один з міністрів, визначених законом, або обов'язки такого в.о. прем'єр-міністра виконує особа, призначена ним самостійно.

Те саме стосується і міністрів. У них, як політичних осіб, не повинно бути якихось заступників. Мають бути лише Державні секретарі міністерств.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]