Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2021 22:33

"Мавпа з гранатою" – це не Україна, це наші можновладці

Економіст, експерт-аналітик

"Зелена" енергетика, інвестиційний клімат.

Днями прочитав інтерв'ю з бізнесменом Ігорем Тинним на “Економічній правді” (ЕП)

Цитата з неї вибрана у заголовок статті надто вже красномовна: “Якщо зараз будувати сонячну електростанцію промислового масштабу, її окупність — "ніколи".

Тобто, йдеться про те, що умови, створені нинішньою владою для розвитку відновлювальних джерел енергії, фактично вбивають всякий сенс у цей напрямок інвестування. Хоча Україна за підсумками Конференції ООН зі зміни клімату (COP26), що проходила у Глазго, Шотландія, з 31 жовтня по 12 листопада 2021 року, зобов’язалася закрити державні вугільні електростанції до 2035 року, до 2030 року скоротити викиди метану на 30% та зупинити знеліснення.

Але питання не тільки про майбутні інвестиції, які необхідні для того, щоби виконувати ці зобов'язання. Йдеться про загальне ставлення влади до бізнесу та інвесторів. Вони без жодних вагань за допомогою правоохоронних органів, НКРЕКП, АМКУ, податківців, народних депутатів можуть знищувати ті чи підприємства, якщо з політичних міркувань їм не подобається якийсь бізнесмен. 

Падіння інвестиційного рейтингу певною мірою є результатом тиску на “зелених” інвесторів, зі свідомим блокуванням виплат за вироблену “зелену” енергію. Цей тиск продовжується з 2019 року. На початку листопада цього року після чисельних обіцянок керівникам західних держав, представникам МВФ та Світового банку держава залучила гроші від випуску цільових єврооблігацій “Укренерго”. Погашення боргів “зеленим” інвесторам за рахунок цих залучених коштів мало хоча б частково зупинити погіршення ставлення західних держав та інвесторів до нинішнього керівництва України.

Однак скандальний розподіл цих коштів звів нанівець всі надії про покращення інвестклімату. Що вони після цього думають про Президента Зе — це окрема тема. Не зупинило владу навіть те, що в ці цільові єврооблігації вклався ЄБРР

Заплатили інвесторам у ВДЕ лише у середині листопада — 16,3 млрд грн, але 3 млрд грн так і зависли. Їх не заплатили компанії ДТЕК. Це вже призвело до того, що в ЄБРР просто шоковані ставленням наших можновладців до взятих на себе зобов'язань, а англійські юристи погрожують криміналом керівникам держкомпаній. 

Показовими у цьому контексті є питання журналіста "ЕП" та відповідь пана Тинного:

“— Що думаєте про ситуацію навколо блокування виплат "зеленим"?

— Нічого дивного. Це логічне продовження політики влади щодо відновлюваної енергетики за останні 2,5 року.

Щодо блокування, то це безглузда історія. Якщо на ринку близько 800 ліцензіатів і всім заплатили, крім восьми ліцензіатів однієї групи ДТЕК, це не можна назвати помилкою. Це виглядає смішно”.

На жаль, це зовсім не смішно. Це відверто злочинні дії, які наносять цілком конкретні збитки не тільки конкретному інвестору, який потім зможе відсудити їх (у тому числі з усіма штрафами та пенями) в судах  в українських чи міжнародних. Але заплатити за це потім доведеться з коштів державного бюджету. Тобто, з кишень всіх українських громадян.

Практично всі інвестори майже в один голос наголошують, що інвестиційний клімат України продовжує своє падіння. Це все через бездарну політику влади у відношеннях з інвесторами. У тому числі з тим, хто інвестував у “зелену” енергетику за правилами та умовами визначеними державою. Це дискредитує українську державу. 

Недарма, інший відомий український бізнесмен Ігор Мазепа в інтерв'ю тій же таки “ЕП” каже: “З країни йде більше інвесторів, ніж приходить. Україна — як мавпа з гранатою”

Тільки я би уточнив, що “мавпа з гранатою” — це не Україна, це наші можновладці, які крім тотальної корупції ні на що не здатні, які дискредитують та нищать все, що мало би сприяти розвитку української економіки та держави в цілому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]