Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.06.2021 02:06

"Папа у Васи силен в математике". Це не наш випадок

Економіст, експерт-аналітик

Екологічна політика.

Як і в історії із зарплатою вчителів у 4 тис доларів, у самого Зе та його оточення дуже погано з математикою, навіть на рівні 5-6 класу. І це почали активно висміювати.

"Ми поставили перед собою амбітну, але, я впевнений, досяжну мету - за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів.

Задля цього у найближчі три роки ми прагнемо висадити в Україні один мільярд дерев", - сказав президент". 

Насправді, математика трошки складніша. Тому і причини для жартів над заявами пана Зе мають бути трохи іншими.

Площа України, з урахуванням окупованих територій Криму та Донбасу, складає 60,4 млн га.

«Загальна площа лісових ділянок, що належить до лісового фонду України, становить майже 10,4 млн га, в тому числі вкриті лісовою рослинністю майже 9,6 млн га. Згідно з офіційними статистичними даними лісистість України складає 15,9% від загальної площі території держави. Площа не вкритих лісовою рослинністю лісових ділянок (зрубів, незімкнутих лісових культур, згарищ, галявин тощо) ніколи не враховувалася Держлісагентством при визначенні лісистості країни або окремих адміністративно-територіальних одиниць”.

Минулого року, вже колишній голова Державного агентства лісових ресурсів України, Василь Кузьович зазначав, “що навесні лісівниками висаджено 140 мільйонів сіянців на площі 23 тисячі гектарів, ще близько 230 гектарів планується залісити восени. Всього лісівники восени планують висадити 1,4 мільйона сіянців. В основному будуть висаджувати сосну, дуб, бук, ясен, тощо. Акції з посадки дерев проходитимуть по всій Україні у різній формі, це і висадження лісосмуг, заліснення на зрубах та закладання алей, парків і індивідуальні висадження на прибудинкових територіях”. 

Потрібно розуміти, що спочатку сіянці вирощують у спеціальних лісових розсадниках до одно- або дворічного віку, а вже потім проводять їхню висадку.

При цьому, немає якогось загальновизнаного оптимального рівня лісистості. Так, галузеві фахівці стверджують, що європейські та інші держави не мають державних програм та визначень оптимальної лісистості. В різних європейських державах вона різна. Причин цього дуже багато, у тому числі природно-кліматичного характеру. 

Лісовідновлення доцільне, і цим потрібно займатися, у тому числі у контексті потреб у деревині для народного господарства.

В той же час в Україні, справді, надмірна розораність земель. Тому, одночасно, доцільне відновлення пасовищ та сіножатей. Може, навіть у більшій мірі ніж лісовідновлення. Куди більш корисні поради з цього приводу можуть дати професійні екологи та фахівці аграрного сектору. Не забиратиму їхній хліб.

Інша справа, у 2020 році на BBC оприлюднювалися результати досліджень, які свідчать про необхідність більш поміркованого ставлення до проекту озеленення.

При цьому, кричущих екологічних проблем, куди більш насущних ніж лісовідновлення, в Україні більш ніж достатньо. У першу чергу, пов'язаних з викидами шкідливих речових в повітря, забрудненням земельних та водних ресурсів. Чого варта хоча б жахлива ситуація із сміттєзвалищами по всій країні. Офіційно в Україні налічують 5 455 сміттєзвалищ і полігонів загальною площею понад 8,5 тисяч га. Впевнений, що ситуація куди жахливіша за рахунок неконтрольованих сміттєзвалищ та отруйності сміття, яке там знаходиться.

Я це до того, що в Україні вкотре підміняють стратегію політики держави у сфері екології, а також професійну наукову діяльність, пов'язану з екологією, лісним господарством та аграрним сектором, черговою піаркампанією та красивими відосиками. І наш видатний діяч сучасності навіть не розуміє, де, коли і чому він стає, з одного боку, об'єктом маніпуляцій з боку спритних ділків, з іншого — черговою причиною для висміювання, підстави для яких він сам дає майже щодня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]