Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.06.2020 01:50

Галина Третьякова: важлива проблема, яка сформульована некоректно

Економіст, експерт-аналітик

Підтримка народжуваності потребує змін.

Лише пізно увечері дізнався про скандал, який виник після заяви голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової.

Думка, яку вона хотіла висловити, насправді, цілком слушна. Але зробила вона це, на жаль, вкрай невдало.

Модель підтримки народжуваності, запроваджена за часів президентства Ющенка, яка передбачає надання матеріальної допомоги матері народженої дитини, має серйозні вади.

По-перше, її отримують всі родини, у тому числі зі значним доходом. Згадаємо хоча б минулорічну інформацію, що таку допомогу не посоромилася отримувати доларова мільйонерша Олена Зеленська. Очевидно, що соціальна функція держави не повинна полягати у тому, щоби роздавати безповоротну фінансову допомогу заможним родинам.

По-друге, не секрет, що є категорія жінок, які народжують дітей саме заради отримання цієї допомоги. На жаль, це така категорія жінок, які часто ведуть асоціальний спосіб життя, тому народження ними дітей з дуже суттєвими вадами, не є чимось рідкісним. Що стає трагедією, як для цих невинних дітей, так і додатковим фінансовим навантаженням для держави для їх лікування та утримання.

Виходячи з цих двох наявних негативних факторів, потреба у необхідності зміни моделі державної підтримки народжуваності, вже давно перезріла. Що і як потрібно міняти — це окрема велика тема, яка потребує професійного обговорення причин демографічної катастрофи, в яку занурюється Україна десь з середини 70-х років минулого століття.

Що ж до пані Третьякової, то вона має усвідомлювати вагу кожного свого слова в якості експерта соціальної сфери та державного діяча.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]