Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2018 10:50

Ваша пенсія: коротко про все. Частина 2

К.т.н., доцент, експерт з пенсійних систем РПР, засновник ТОВ "Пенсійно-актуарний консультант"

Якою має бути ваша пенсія? Продовжуємо нашу розмову про майбутню пенсію, яку ми розпочали раніше.

Продовжуємо нашу розмову про майбутню пенсію, яку ми розпочали раніше http://blog.liga.net/user/atkach/article/30327 

Частина 2. Якою має бути ваша пенсія?

Заробітна плата повинна була б, щонайменше,
покривати видатки за всіма
зовнішніми зобов’язаннями працівника.
Але вона повинна також
звільнити його від турботи в старості,
коли він не буде в змозі, та й, по праву,
не зобов’язаний більше працювати.

Генрі Форд. «Моє життя та робота»

   Призначення пенсії – компенсація втрати людиною доходу (заробітної плати) в зв’язку з припиненням нею трудової діяльності (служби) та запобігання виникненню пов’язаних з цим загроз її економічній безпеці. Тому рівень пенсійного забезпечення громадян у цивілізованих країнах прийнято оцінювати не за абсолютними величинами у доларах чи іншій валюті, а за співвідношенням суми пенсійних виплат до розміру втраченого заробітку. Та частка (відсоток) втраченого заробітку, що компенсується пенсійними виплатами, тобто, заміщує його, називається коефіцієнтом заміщення. Наприклад, якщо зарплата була 10000 грн. (або 1000 євро), а сума пенсійних виплат з усіх джерел складатиме 3000 грн. (або 300 євро), то коефіцієнт заміщення буде 30%. Це означає, що внаслідок втрати людиною заробітку, рівень її добробуту зменшився на 70%. Якщо ж пенсія заміщує 100% втраченого заробітку, то пенсіонер не тільки не помітить погіршення свого добробуту, а й буде в змозі займатися улюбленими справами та відпочивати. Згідно міжнародних норм заміщення має бути не менше 40% (після 30 років сплати внесків або стажу роботи), а відповідно до законодавства ЄС – 60-65% середнього заробітку. Чим вищим виявиться цей показник, тим кращою вважається пенсійна система країни. Наприклад, у європейських країнах коефіцієнт заміщення, який забезпечували пенсійні виплати з усіх джерел, складає від 43% середньої зарплати (Польща) до 90% (Нідерланди), тоді як в Україні – лише 33% та продовжує зменшуватись.

    Попри переможні реляції, що надходять після чергового «підвищення» пенсій кожним урядом, коефіцієнти заміщення для більшості українців залишаються майже вдвічі менші від тих, що визначені міжнародними стандартами. Що стосується абсолютних показників пенсійних виплат на кінець 2017 року (мінімальна - 1452 грн., середня – 2480 грн.), то пенсії в Україні, навіть після їхнього підвищення на 500 грн., не відповідають реальній вартості набору життєво необхідних товарів і послуг в розрахунку на місяць. Таке падіння доходів при виході на пенсію стає реальною загрозою економічній безпеці людини. Запобігти цій загрозі кожен з нас буде в змозі лише за наявності у його розпорядженні такої суми пенсійних коштів, яка компенсує не менше 40-60% втраченого заробітку у розрахунку на місяць. Якщо, наприклад, заробітна плата до виходу на пенсію складала 20000 грн., то сума ваших пенсійних виплат з усіх джерел має бути, принаймні, 8000-12000 грн. Чи можливо таке і як це зробити?
Далі буде.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]