Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2013 10:07

З якого часу дорожні листи стали не потрібні?

Адвокат, партнер ЮК "Тарасов та партнери"

Згідно з п.138.2 ст.138 Податкового кодексу України (ПК), витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання

Згідно з п.138.2 ст.138 Податкового кодексу України (ПК), витрати, яківраховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставіпервинних документів, що підтверджуютьздійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання якихпередбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів,встановлених розділом II цього Кодексу.

Відповідно до ЗаконуУкраїни «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» і Положення про документальне забезпечення записів убухгалтерському обліку (Положення),первинні документи мають відповідати таким вимогам:

·       складатися під час або одразу після закінченнягосподарської операції;

·       складатися на паперових носіях або в електронному вигляді(за умови застосування електронного підпису);

·       повинні містити:

-     назву документа;

-     дату і місце складання;

-     назву підприємства (підприємств);

-     зміст і обсяг господарської операції, одиницю виміруоперації;

-     посади осіб, відповідальних за здійснення операції;

-     особистий підпис.

 

При цьому скріплюватипечаткою підпис посадової особи не обов’язково. Однак перелік осіб, уповноважених підписувати первинні документи, має бутизатверджений керівником підприємства(п.2.13 Положення).

 

Отже,норми податкового законодавства не передбачали і не передбачають обов’язоквести облік витрат на ПММ (пально-мастильні матеріали) на підставі лише дорожніх листів. Законодавство містить тільки вимогущодо відображення витрат на ПММ напідставі первинних документів.

 

Утім ДПС цю позицію нерозділяє і у листі від 28.02.2012 р. №3535/6/15-1415 вказала,що все ж таки дорожній лист є єдиним первинним документом, якийпідтверджує витрати на ПММ. Вобґрунтування цього ДПА послалася на наказ Держкомстату№74, яким затверджено форму дорожнього листа й інструкції щодо порядку йогозастосування.

 

Відповідно до існуючоїпрактики, листи ДПА не носять нормативний характер, а лише висвітлюють позиціюоргану влади щодо певної норми законодавства. З огляду на це деякі фахівці зтакою позицією ДПА не погоджуються через те, що:

 

14.08.11 набув чинностіЗакон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодоусунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень».Цим законом видалено з ряду законодавчих актів термін «дорожній лист» та вимогищодо необхідності його перевірки. Також дано вказівку Кабміну привести увідповідність до цього закону свої документи.

 

Незважаючи на це, НаказДержкомстату №74 залишався у силі до 19.03.13, в п.2 наказу зазначено:

«…вважати обов'язковимзастосування подорожнього листа типової форми N3 та виконання положеньІнструкції всіма суб'єктами підприємницької діяльності, установами іорганізаціями незалежно від відомчого підпорядкування та форми власності, якіексплуатують службові легкові автомобілі..».

 

Деякі експерти зауважують,що вимоги Наказу №74 суперечать законодавству, а тому, з огляду напріоритетність закону над підзаконним актом, є недійсними.

 

Проте така позиція хоч іє справедливою, але залишається досить спірною. Сам принцип правильний, однакпроблема полягає у тому, що вимоги наказу №74 прямо не суперечать жодномузакону, так як жоден закон не говорив про обов’язковість ведення дорожньоголиста. У законодавстві лише йшлося про право перевірки листів, обов’язковістьїх надання тощо.

 

Єдиним і найбільш вагомимаргументом у цьому спорі могла б стати судова практика Вищого адміністративногосуду, якої, на жаль, ще не має.

 

Підсумуємо:

 

1.  У період з 14.08.11 по19.03.13 все ж краще мати оформленідорожні листи, оскільки велика ймовірністьпред’явлення вимог під час перевірки органами ДПС.

 

2. Починаючи з 19.03.13 можназдійснювати фіксацію витрат на ПММ за самостійно розробленою формою, але неслід забувати про обов’язкові реквізити первинного документу.

 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи