Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.07.2020 23:27

Відповідальність власників банкрута

Адвокат, засновник та партнер Адвокатського Об'єднання "Carlton & Amrok"

Динаміка звернення з заявами про притягнення до субсидіарної відповідальності показує експоненційний зріст – особи пов’язані з бізнесом в той чи інший спосіб зіткнуться з цим питанням.

Кодексом України з процедур банкрутства передбачено можливість притягнення засновників банкрута та третіх осіб, які мають право давати обов’язкові для боржника вказівки до субсидіарної (додаткової) відповідальності (Стаття 61).

Динаміка звернення з заявами про притягнення до субсидіарної відповідальності показує експоненційний зріст – можна припустити що протягом найближчих років кожна третя особа пов’язаний з бізнесом в той чи інший спосіб може зіткнутись з цим питанням.

КОМУ ЦЕ ПОТРІБНО?

• власникам і контролерам (бенефіціарам) бізнесу – з метою завчасного вжиття заходів з захисту своїх особистих активів  (здебільшого такими заходами є належне та доброчесне ведення комерційної діяльності);

• кредиторам – з метою забезпечення реального стягнення заборгованості в випадку якщо боржник намагається уникнути виплати заборгованості за допомогою процедури банкрутства.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ?

• для притягнення до субсидіарної відповідальності не обов’язкова наявність кримінального провадження;

• на власників і контролерів покладається відповідальність в розмірі різниці між сумою кредиторських вимог та розміром ліквідаційної маси;

• звертатись з заявою до суду повинен ліквідатор банкрута, після реалізації об’єктів ліквідаційної маси та розрахунку з кредиторами;

• в процесі необхідно довести наявність шкоди заподіяної власниками, наявність дій які призвели до такої шкоди (наприклад рішення загальних зборів) та причинно-наслідковий зв’язок між діями та шкодою. Відсутність умислу має довести власник банкрута.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]