Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.01.2024 17:15

Скринінг раку легенів: одна хвилина рятує ціле життя

Засновник та директор Благодійного фонду "ОнкоСтоп"

Рак легенів - це одна з найпоширеніших онкопатологій у світі, а в Україні РЛ посідає перше місце у цьомц списку.

Сто років тому рак легенів (РЛ) був настільки рідкісним діагнозом, що для розгляду кожного випадку збирали конференції. Нині, на жаль, це одна з найпоширеніших онкопатологій у світі, а в Україні РЛ посідає перше місце у їхній структурі. Щорічно у світі виявляють понад 2 млн випадків РЛ. Його ж вважають головним «онкокілером», оскільки на його рахунку – 26% смертей від загальної кількості летальних наслідків, спричинених усіма видами раку. У РЛ більше жертв, ніж у раку молочної залози, передміхурової залози та колоректального раку разом узятих. Передусім через те, що у 70% пацієнтів цю хворобу виявляють на ІІІ-ІV стадії, коли лікування вже малоефективне.

Проблема в тому, що в більшості випадків на ранній стадії РЛ не виникає жодних симптомів. Хіба що втомлюваність чи слабкість, на які в наш час можна «списати» все. А під час війни страх перед ракетними та іншими загрозами ще й витісняє настороженість щодо симптомів, які не дуже дошкуляють. Подбайте про себе! Шанси подолати РЛ значно вищі в разі його виявлення на дуже ранніх стадіях, коли, за даними низки фахівців, виживаність становить близько 90% порівняно із приблизно 20% у «задавнених» пацієнтів. І такі шанси – у ваших руках!

Передусім потрібно усунути ті причини РЛ, на які ви можете вплинути. Основною з них є куріння (зокрема  й пасивне) – приблизно 70% пацієнтів із РЛ є курцями зі стажем.

Іще одним чинником ризику розвитку хвороби є вплив різних канцерогенів: виробничих та навколишнього середовища, зокрема, забрудненого повітря.

Виходить, що практично ніхто з нас не захищений від  РЛ. Однак порятунок від «онкокілера» є! Це запобігання тим чинникам ризику, що від нас залежать, плюс регулярна рання діагностика.

Киньте курити! Незалежно від стажу й «азарту» курця, це врятує життя. Однак для остаточної впевненості в тому, що наслідки цієї звички вас не наздоженуть у часі, потрібно проходити скринінг РЛ. Він же стане гарантією ефективної діагностики цього виду раку для всіх інших пацієнтів.

«Стандартом такого скринінгу є низькодозова спіральна комп'ютерна томографія (НДКТ), – говорить лікар-рентгенолог діагностичного центру «LifeScan» Ярослав Певний. – Вона виявляє дуже ранні ознаки РЛ, ще до появи симптомів, коли злоякісні клітини почнуть рости, поширюватися та завдавати страждань. Пам’ятайте, що рентген грудної клітки не є методом скринінгу РЛ – через обмеження його роздільної здатності й ефекту сумації тканин. Такі можливості має тільки НДКТ. Вона показана передусім пацієнтам із груп ризику:

- з інтенсивним чи тривалим стажем куріння. І не важливо, курите ви досі чи кинули протягом останніх 15 років;

- зі скаргами на тривалий кашель, хронічними захворюваннями легенів (бронхіальна астма, ХОЗЛ, бронхіт, часті пневмонії, туберкульоз), зокрема й у минулому;

- з обтяженим сімейним анамнезом (родичі хворіли на рак);

- хто працює або працював на шкідливому виробництві, контактував із пилом, азбестом, цементом, хімічними речовинами;

- за наявності серцево-судинних хвороб і цукрового діабету;

- віком 45-80 років

- якщо пацієнт ніколи не проходив такого обстеження.

Скринінг РЛ потрібно проходити 1 раз на рік. Чому?

- Такими є рекомендації фахівців.

- Це неінвазивне, тож абсолютно безболісне обстеження.

 - Попри певну дозу опромінення, ймовірні ризики її впливу на організм мінімальні й незрівнянно менш «шкідливі», ніж наслідки РЛ.

 - Під час НДКТ можна одночасно виявити й перші ознаки туберкульозу, який в Україні набув масштабів епідемії, що загострилася через ковід, війну й обмеженість регулярних профоглядів.

 - Скринінг РЛ триває лише 1 хвилину, але вона врятує ваше життя !

БФ «Онкостоп» запрошує всіх бажаючих пройти скринінг РЛ на базі сучасного діагностичного центру. Для пацієнтів обстеження буде безоплатним – фонд постійно шукає спонсорів, аби забезпечувати українцям доступність ранньої діагностики різних видів раку. Слідкуйте за деталями наших безоплатних акцій на сторінках в соцмережах. 

Будьте здорові! Слава Україні!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи