Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.10.2023 11:45

У Фрідмана хочуть забрати останні великі активи в Україні – чи є у держави шанси на успіх?

Заступник директора з розвитку Київської школи економіки

Національні оператори "Київстар" та lifecell опинились за півкроку до націоналізації

На фоні ситуації, яка розгортається навколо арешту активів "Київстар" та lifecell ми з командою довго вагались чи присвоювати статус «Exited / Вийшли, Вихід завершено», компанії VEON, оскільки це виявився дуже не простий кейс.

Фактично структура власності VEON згідно останніх даних наступна:
Letterone (47.9%)
Free Float - у вільному обігу (31.1%)
The Stichting (8.3%)
Lingotto Investment Management LLP (7.7%)
Shah Capital Management Inc. (5.0%)



Фрідман і Авен були співзасновниками найбільшого учасника LetterOne (не контрольний пакет), але вийшли з компанії на початку березня 2022 року після того, як ЄС запровадив проти них санкції у зв’язку з вторгненням Росії в Україну. Голова Правління компанії, лорд Мервін Девіс, колишній міністр лейбористської партії Великої Британії, взяв під свій контроль групу, а Фрідман і Авен вийшли з Правління. Їхні частки були «заморожені», як заявляв Дейвіс, без прав як акціонерів або дивідендів. За його словами, вони не зможуть продати пакети акцій, перебуваючи під санкціями, а правління не зобов’язане повернути їхні права акціонерів після зняття санкцій.

Також на саму VEON санкції чи обмеження ніхто не накладав, її акції вільно продаються на біржі і будь-хто може їх придбати, наприклад, через Interactive Brokers.

Veon оголосила про продаж своєї російської дочірньої компанії в листопаді 2022 року та наблизилася до завершення виходу після того, як раніше отримала згоду влади США, Великобританії та Бермудських островів, а також російських регуляторів у лютому 2023 року. Пообіцяли закрити угоду до 01 червня 2023 року, але трохи затримались через необхідність додаткового погодження зміни власників в Euroclear.
9 жовтня 2023 року VEON Ltd. оголосив, що завершив свій вихід з Росії, завершивши продаж своїх російських операцій компанії групі вищого керівництва ПАТ «ВимпелКом» на чолі з генеральним директором «ВимпелКому» Олександром Торбаховим. Угода не передбачає зворотного викупу, замість руху грошових коштів відбувся залік взаємних вимог з Групою, але це все одно означає повний вихід VEON з російського ринку. В офіційному реєстрі ЕГРЮЛ зміни не відображені, але, враховуючи що «ВимпелКом» це акціонерне товариство - основний реєстр тут зберігається на рівні зберігача (АТ "РЕЄСТРАТОРСЬКЕ ТОВАРИСТВО "СТАТУС"). Відповідно до виписки, яка є в розпорядженні KSE Institute, VEON вже не є акціонером ПАТ «ВимпелКом» - тому з формальної т.з. ми все ж вирішили присвоїти їм статус «Вийшли, Вихід завершено», всі додаткові пояснення є у нас на сайті в картці компанії. Вважаємо що всі формальні речі були зроблені компанією з т.з. кроків виходу, були отримані всі дозволи в кількох країнах.

P.S. Ну і вже моя особиста думка щодо ймовірних судових процесів держави про стягнення активів Фрідмана з найбільшими мобільними операторами країни -  "Київстар" та lifecell, які, незважаючи на війну, гарно роблять свою роботу (той же "Київстар" за півроку 2022-го здійснив 4100 ремонтів базових станцій, а до звільнених українських міст та сіл інженери-телекомівці дістаються відразу після ЗСУ). У мене, наприклад, виникає питання чому до цього "дійшли руки" лише зараз, майже через 2 роки після початку повномасштабної війни.

Як на мене, ця історія трохи брудно смердить, оскільки одна річ - це забрати у Фрідмана на користь держави колишній "Альфа Банк" через ніби то його неплатоспроможність або Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», який виробляє продукцію під брендом «Моршинська» - право управління корпоративними правами заводу отримав конкурент – «Карпатська джерельна», але інші власники «Оскару» називають це рейдерством.

Ще в травні 2022 року Україна ухвалила закон про конфіскацію російських активів в Україні. Під конфіскацію підпадають усі активи, де частка перевищує 25%, за нашими підрахунками опосередковано Фрідман у «Київстарі» якщо і мав, то менше 20%, за умови, якби він мав контроль над VEON, що, як видно на початку тексту, неможливо навіть теоретично і я впевнений що "Київстар" зможе легко це довести (оскаржити наявність звʼязку підсанкційної особи, Фрідмана, та контролю над активами) в судах. Також теперішні власники активів можуть піти до європейських юрисдикцій, ймовірно після того, як завершаться судові процеси в Україні, як це вже відбувається по націоналізованому "Сенс Банку". І ніхто, нажаль, не оцінює репутаційні втрати країни від такого "захисту" прав інвесторів і їх бажання інвестувати в майбутньому...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]