Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.12.2021 14:09

Підсумки та планування: як сквош допомагає досягати бізнес-цілей

Віцепрезидентка Федерації сквошу України

Сучасне суспільство любить підбивати підсумки, створювати плани, карти мрій, візуалізації майбутнього через рік або двадцять. Усе це може стосуватися кар’єри, особистого життя, хобі, подорожей тощо.

«Бум» на галочки біля досягнутих цілей настільки захопив світ, що розділив його на різні клани. Звісно, у кожного своя думка: можна засуджувати, підтримувати, ставитися нейтрально, або змінювати відношення в залежності від настрою. 

Наразі 2021 рік добігає кінця й ця тема стає особливо актуальною. Хтось сідає підбивати підсумки, а хтось уникає заходити в Інстаграм або Фейсбук-стрічку, щоб не бачити, хто скільки разів подорожував, тренувався в спортзалі або реалізовував успішних проєктів. Проте якщо підбиття підсумків в особистому житті – це скоріше усвідомлене бажання, аніж вимога, то у професійній діяльності – це обов’язкова запорука ефективної роботи та досягнення результатів. 

Сквош відомий в усьому світі як гра, яку обирають успішні політики та бізнесмени. І це не просто так. Цей вид спорту вчить кожного причетного до нього аналізувати, підбивати підсумки, робити висновки та планувати роботу над своїм вдосконаленням на майбутнє. 

Як сквош може навчити бізнесмена правильно підбивати підсумки? Та чому це важливо?

Бачити помилки та не повторювати їх – сквош, як і бізнес-середовище, надзвичайно динамічний та інтенсивний. Більш того, під час гри не передбачено довгих перерв, тільки 90 секунд між геймами. Тому обравши певну стратегію й тактику, застосувавши визначені прийоми, не одразу можна зрозуміти, що було правильним, а що помилковим. Саме це вчить рефлексії й аналізу вже після закінчення матчу. Коли у спеціально відведений час, спокійній атмосфері повертаєшся в часі й ретельно розбираєш помилки самостійно або з тренером. У сфері бізнесу – з колегами або партнерами. Такий усвідомлений процес дає можливість ефективно визначити помилки, розробити ефективні рішення на майбутнє для того, щоб не повторити їх. 

Ставати впевненішим через досягнення – іноді сквош та бізнес бувають не тільки інтенсивними, а доволі різкими та брутальними. Опоненти не цураються жорстких прийомів на шляху до перемоги. Тому особливо важливо вірити в себе та зберігати впевненість навіть у критичних ситуаціях. У такому випадку на допомогу приходять досягнення. Якщо ви знаєте та пам’ятаєте не лише помилки, а й позитивні моменти, буде набагато легше опанувати себе, заспокоїти, підбадьорити та мотивувати рухатися далі, розраховуючи на свої сили. Тож підбиваючи правильні підсумки у бізнесі та сквоші, обов’язково треба відзначати не тільки помилки та плани їх виправлення, а й досягнення, якими сміливо можна пишатися. 

Оптимізувати роботу – сквош та бізнес мають складну основу. Не дарма гравців ринку можна поєднати з гравцями на корті. Для ефективних дій потрібна чітка стратегія, тактика, набір оригінальних інструментів. Перед виступом на турнірі сквошист, як і підприємець перед виходом на ринок з новим продуктом, багато тренується, вивчає нові прийоми та досліджує конкурентів. Здійснюючи це знову й знову, та підбиваючи підсумки не лише результатів, а й аналізуючи весь процесу руху до них, людина навчається діяти максимально ефективно з найменшими витратами та найкращим фіналом.

Подивитися на власні виклики під новим кутом – завдяки заняттям зі сквошу кожен бізнесмен отримує розширене коло спілкування з однодумцями. Зустрівши на корті власника іншого підприємства, можна обмінятися досвідом, поспілкуватися, в тому числі про ефективні методики підбиття підсумків та планування. У такому разі правильне оточення може стати значним каталізатором змін у бізнесі. Адже імплементуючи поради тих, хто має експертність у сфері, ви точно виведете власну найкращу формулу.  

Аналізу
вати свої перемоги – найуспішніші  спортсмени, як і бізнесмени, аналізують не лише поразки, а й перемоги. Адже іноді долю матчу або позиції компанії на ринку вирішує збіг обставин або фарт. Часто підприємціфокусуються лише на проблемних ситуаціях. Проте аналізувати та вдосконалювати навіть успішні та ефективні прийоми – це спортивна ментальність, яка може допомогти здобути немало перемог і у власному бізнесі.

Сквош – гарний вчитель для кожного бізнесмена, який хоче впровадити ефективне підбиття підсумків та планування у своє професійне життя. Можливо, в останні дні року хтось із вас додасть регулярні тренування з цього виду спорту в список цілей на 2022. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]