Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.01.2021 14:37

Чи дозволяти колекторам стягувати борги за ЖКП без рішення судів?

Народний депутат України, фракція "Батьківщина"

Законопроект про захист прав та законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності

На робочій групі продовжили доопрацьовувати до другого читання проект Закону про захист прав та законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності (реєстр. 2133). Три основні питання дискусії:
- який ЦОВВ має регулювати діяльність колекторських компаній?
- чи потрібно ліцензувати цей вид діяльності?
- чи дозволяти колекторам стягувати борги за ЖКП без рішення судів?
Моя позиція – найбільш релевантним ЦОВВ для контролю за діяльністю колекторів є Мін'юст. Бо, хоча деякі питання захисту прав громадян стосуються Держпродспоживслужби, найбільш резонансні та масштабні конфікти пов’язані саме з виселенням людей з їхніх помешкань та продажем цього житла колекторами. Тому Мін'юст, який контролює Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та тримає у полі зору діяльність реєстраторів, є більш готовим до роботи з колекторами.
Щодо того, який принцип діяльності колекторів має використовуватися, моя думка – достатньо буде реєстрового принципу з чітко виписаними критеріями, без ліцензування, яке є більш обтяжливим для ринку саме з боку надмірного регулювання.
Стосовно ж того, чи дозволяти колекторам стягувати борги зі споживачів ЖКП, вважаю за потрібне здійснювати подібні контакти колекторів та боржників лише після винесення судового рішення про наявність у громадянина боргу за спожиті комунальні послуги.
На наступній робочій групі більш детально обговоримо ці питання, обов’язково залучимо широке представництво ЦОВВ та ринку.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]