Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2023 12:37

Як 5G змінить наше життя

Креатор та ведуча YouTube-каналу GigaCloud About

5G - шлях у технологічне майбутнє

Безпліддя, імпотенція, аутизм, рак, генетичні мутації, коронавірус, чума з іспанкою, випадіння волосся і втрата здорового глузду. Тотальний контроль над кожною людиною, де тільки є ця технологія. І немає критичного мислення. Так ще декілька років тому говорили про 5G як псевдо науковці з екоактивістами, так і політики разом із селебріті. Звісно ж, все це не має нічого спільного з правдою.

Що таке 5G, як працює та як змінить наше з вами життя, розповіли у новому відео. 

Нижче найцікавіше з нього. 

Що означає 5G 

Літера G у термінології мобільних мереж означає generation, тобто покоління. Тобто 5G — це стандарт мобільного зв'язку п'ятого покоління. Він не просто швидкий, а надшвидкий. І на цих великих швидкостях він здатний передавати дуже великий об’єм даних. 

Тому 5G — це такий собі міжгалактичний корабель «Ентерпрайз». А 4G — це «Боїнг-747». Що вже там казати про 1G. У цій аероаналогії, він може бути хіба що повітряною кулею. З іншого боку, саме з 1G почалась ця подорож до зірок під назвою «мобільний зв’язок».

Марті Купер створив один із перший мобільних телефонів ― Motorola DynaTAC

Як з’явився мобільний зв’язок

Коли з’явився 1G, ніхто не думав фотографувати на телефон чи пересилати одне одному смішні відео. Один із перший мобільних телефонів був Motorola DynaTAC, який створив інженер Марті Купер. Телефон важив близько кілограма. Саме Купер зробив перший мобільний дзвінок в історії людства. 

У 1973 році він вийшов в центр Манхеттена і зателефонував до офісу свого конкурента — інженера з Bell Laboratories Джоеля Енгеля, який міг прийняти дзвінок лише на стаціонарному телефоні. 

Керівництво Motorola негайно вклало у перспективний проєкт 100 мільйонів доларів. Проте на комерційний ринок технологія вийшла лише за десять років, бо ще треба було розставити всюди базові станції мобільного зв'язку. Зазвичай це пара залізних шаф з обладнанням та антен. Їх розміщують на спеціально побудованих вежах або ж на дахах багатоповерхівок.

У продаж перший мобільний телефон надійшов лише у 1983 році. Він все ще важив майже 800 грамів, у режимі розмови працював лише 30 хвилин, а заряджався близько 10 годин. І коштував майже 4 000 доларів. 

Але була і інша проблема, яка полягала власне у стандарті 1G. В його основі був аналоговий сигнал. А він дуже вразливий до перешкод. Тобто ось ви чуєте співрозмовника, а зайшли у під’їзд — і вже не чуєте. Також аналоговий сигнал — це ще й про низьку швидкість передачі даних. Тому з 1G можна було лише дзвонити, і то так-сяк. Ситуацію змінив 2G, який з’явився на початку 90-х. Це вже був цифровий стандарт зв’язку. Звідти краща якість звуку, поліпшений захист даних, а також можливість відправляти короткі текстові повідомлення. Водночас змінювалися і телефони. Вони ставали компактнішими, а їхні екрани — більшими. 

Головним стандартом 2G був GSM зі швидкістю передачі даних до 9,6 кілобіта на секунду. Але її вистачало хіба що скинути комусь картинку. Тож з’явився новий стандарт — GPRS, відомий як 2.5G. Його швидкість до 114 кілобітів на секунду вже дозволяла користуватися інтернетом на телефоні. Проте навіть у полегшеному WAP-форматі сторінки довго завантажувалися. Допоки у «нульових» не запровадили стандарт 3G зі швидкістю до 2 мегабіт.

А зараз добігає кінця епоха 4G, який запровадили на початку «десятих». Про всі його переваги ви самі добре знаєте, адже щодня ним користуєтеся. Єдине, пропускна здатність 4G LTE — до одного гігабіта на секунду. Це дуже швидко, особливо якщо порівнювати із 2G. Але ж чому 4G — це лише «Боїнг», якщо повертатися до нашої повітряної аналогії? Бо анонсована швидкість 5G — до десяти гігабітів на секунду.

Тестування швидкості 5G в Індії у 2022 році 

Частоти мобільного зв’язку

50-200 мілісекунд — наразі такою є затримка передачі даних. Якщо спілкуватися по відеозв’язку, вона непомітна. Але якщо ми говоримо про керування роботами-маніпуляторами під час операції, цей показник критичний. З 5G затримка буде до 5 мілісекунд. Принаймні так обіцяють. 

Але в чому складність розгорнути 5G вже зараз, щоб ми завантажували фільми у 8К за секунди? Як і у 1970-х роках проблема — у базовій інфраструктурі, тобто у недостатній кількості веж.  

Стандарт 2G працював на частотах 900 і 1800 мегагерців. А чим нижче частота, тим більший радіус охоплення. Тому за 2G вежі ставили на відстані 20-30 кілометрів одна від одної. 

2G став підґрунтям для 3G, який може працювати на частоті 900 мегагерців. Але його основна частота — це 2100 мегагерців. А це означає, що радіус дії веж з антеною зменшився — до 5–7 кілометрів. У містах із щільною забудовою ця відстань ще менша.

Для 4G-мереж використовують частоти 1800 мегагерців для так собі інтернету і 2600 мегагерців — щоб літав. Адже вища частота хвилі дозволяє передавати більше даних за секунду. Але щоб отримати таку швидкість у місті, вежі треба ставити через кожні 400–600 метрів. 

Для надшвидкісного 5G потрібні ще вищі частоти, десь від 20 гігагерців. А тому в містах вежі мають стояти через кожні 300–400 метрів, і їх треба дуже багато. 

Хмари та 5G

За прогнозами фахівців, у майбутньому жорсткі диски стануть чимось непотрібним, бо всі ваші дані зберігатимуться у хмарах. Там же ви будете працювати у потрібних вам програмах. З 5G це явище пошириться і на смартфони. Тому вже буде неважливо скільки гігабайтів пам’яті в тій чи іншій моделі. 

Можливо, виробники взагалі відмовляться від такої характеристики. А це означає, що витрати на їхнє виробництво зменшаться. Відповідно і смартфони стануть дешевшими.

Але це лише верхівка 5G-айсберга. 

Новий стандарт має значно вищу швидкість передачі даних та низьку затримку. Тому всі процеси у хмарах відбуватимуться майже миттєво. А хмари — це один зі стовпів всеохоплюючого інтернету речей. Тож з поширенням 5G та розробкою під нього нових гаджетів ми будемо рухатися від «розумних» будинків до «розумних» міст з максимальною автоматизацією багатьох процесів. Як-от водіння. Завдяки 5G ваша машина на автопілоті зможе комунікувати з іншими учасниками дорожнього руху та дорожньою інфраструктурою.

Завдяки 5G, AR та VR-додатки нарешті зможуть вийти на новий рівень. А разом із ними такі галузі і напрямки, як геймінг, освіта та візуалізація даних. У промисловості 5G також зможе забезпечити автоматизацію, зокрема, через системи моніторингу та прогнозування стану обладнання.

У яких країнах вже є 5G

Найбільших та вражаючих результатів у впровадженні 5G досяг Китай. У країні встановили понад 2,3 мільйона станцій. Орієнтовна кількість абонентів перевищує 1 млрд. Тобто ще трохи, плюс 300 мільйонів абонентів, і в теорії 5G охопить все населення країни, адже там проживає 1,4 млрд людей. Хоча, звісно, це дуже умовні підрахунки. Адже один абонент може мати сім-карти різних операторів. А хтось купує сімку, коли приїжджає у країну як турист чи у відрядження.

Населення Індії – також 1,4 млрд, але там розгортати 5G почали із запізненням. Тому у квітні 2023 року там було лише 163 тисячі базових станцій.

Минулого року в США було понад 100 млн абонентів з 5G. У Європі ― 80 мільйонів. 

Але у перших користувачів 5G, як і у наступних, не було ефекту вау, бо є нюанс. Як це було і з іншими стандартами, 5G впроваджують на базі 4G, тобто на його частотах. А це означає, що наразі швидкість далека від анонсованої. 

Тому мобільні оператори зіштовхнулися із критикою, мовляв, 5G — це лише маркетинговий хід, а швидкість якою була, такою і залишилися. Згодом вона буде більшою, але для повноцінного 5G потрібні автономні станції, які працюватимуть на вищих висотах. Тож попри кількість вишок, більшість з них ще не можуть працювати на повну потужність. 

5G в Україні 

Зі зрозумілих причин, тобто через повномасштабне вторгнення росії, про 5G в Україні поки можна говорити лише у майбутньому часі.

З останніх новин на цю тему — на початку 2023 року в нас розблокували частоти у діапазоні 3400-3600 мегагерц і це важливий крок для впровадження 5G в Україні. 

Але зараз оператори зосереджені насамперед на відновленні та підтримці у робочому стані наявних мереж.

Що цікаво, того ж 2020 року на сайті президента України з’явилася петиція з вимогою заборонити впровадження 5G «через вкрай негативне його впливання на здоров'я».

Україна теж підхопила «ми всі помрем від 5G»-тренд. Але насправді подібні жахалки повторюються з кожною незрозумілою більшості технологією. Так було з появою електромереж, радіо, телебачення, мікрохвильовок, того ж 1G з першими мобільними телефонами. 

Коли буде 6G 

Згідно з прогнозом аналітичної компанії Omdia, 4G залишиться домінуючою технологією мобільного зв'язку до 2027 року, а кількість її користувачів продовжить зростати протягом 2023 року. Лише з 2024 на перший план поступово почне виходити 5G. Крім того, на 2028 рік прогнозують вже початок розгортання 6G.

Поки в описі цього стандарту більше теорії, ніж практики. Передбачається, що для 6G використовуватимуть вже терагерцеві діапазони частот. Тож обіцяють ще меншу затримку ніж у 5G, а також швидкість до одного терабайта на секунду. Але це вже буде якийсь стрибок у гіперпростір.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]